Et av landets få etapperitt for amatører, Tour de Hallingdal, har møtt på både økonomiske problemer og utfordringer med løypevakter, men da supersponsoren Uno-X kom inn på banen i fjor ble rittet sikret videre drift. Rittet har gått fra å være et miniatyrritt der alt foregår fra Gol sentrum, til å bli et av de viktigste rittene på den norske kalenderen. Fortsatt trekker det glade amatører, selv om det nå er kontinental-og etablerte norgescupryttere som kjemper om seieren. Rittet arrangeres i år fra 4. til 7. juli, som den tredje av fem runder i Norgescupen 2019. 

Se også bildeserien fra Nordmarka Rundt: Våt og vårlig klassiker

Det fire dager lange etapperittet med oppunder 5000 høydemeter er det eneste av sitt slag i Norgescupen. I fjor gikk altså Uno-X inn som navnesponsor for etapperittet, og sikret videreføring av rittet for minst tre år videre. I år blir det flere endringer, viktigst av alt er kanskje ønsket om å ivareta en sosial arena for alle som deltar i en eller annen form. 

– De største endringene for ryttere, støtteapparat og funksjonærer er at rittbasen flytter fra Gol sentrum til Storefjell, og at tempoetappen kjøres på fjellet med målgang på Storefjell, sier rittleder Ole Christian Nymoen. 

Rittbasen er flyttet både av praktiske hensyn, samt for å skape et bedre miljø rundt rittet. For ytterligere å forsterke budskapet fra arrangementet blir det daglige TV-sendinger på nett fra alle etappene, med Eirik Torgersen som speaker. Det vil bli sendt halvannen til to timer fra hver etappe, der den siste timen blir en livesending, og den første halvtimen et sammendrag av det som har skjedd så langt den dagen. Nymoen har stor tro på konseptet som nå skal utspille seg rundt det gamle høyfjellshotellet:

– Vi håper flest mulig lag, ryttere og støtteapparat vil bruke Storefjell hotell til overnatting, slik at vi kan skape et tettere miljø rundt rittet, og at hotellet blir en møteplass før og etter etappene. Vi jobber nå med å få utstillere og leverandører til arrangementet, slik at Tur Te Fjells blir mer enn bare konkurransene, og at støtteapparat, heiagjenger og andre sykkelinteresserte får lyst til å reise hit, forklarer han.

Les også: Jotunheimen rundt

Etappene beholdes i stor grad slik de har vært de siste årene. Unntaket er tempoetappen, som er fullstendig lagt om for årets utgave. Den flyttes nå opp på fjellet, og får målgang ovenfor Storefjell hotell. Fredagsetappen, som var ny i fjor, blir også med i årets ritt. Lørdag sykler senior menn Fanitullvegen fra Gol over til Hemsedal, mens juniorgutta sykler strake veien til Hemsedal, og får henholdsvis 109 og 90 kilometer. Både kvinner senior og junior sykler 57 kilometer med start i Hemsedal. Alle klasser har målgang på Storefjellseter med den beryktede motbakken på grus opp til hotellet. Søndagens etappe får noen endringer sammenliknet med i fjor. 

– Endelig kan vi kjøre etappen for senior menn som en lang runde over Panoramaveien. De to siste årene har det vært veiarbeid og vi har derfor vært nødt til å kjøre alternative løsninger, sier Nymoen. 

Panoramaveien har forøvrig vært omtalt i artikkelserien Norges flotteste. Panoramaveien er en grusstrekning som binder Valdres og Hemsedal sammen, og er en sann høydare. Senior menn sykle 140 kilometer og cirka 2300 høydemeter, mens junior menn sykler 90 kilometer. Kvinner senior og junior sykler en kortere runde på Golsfjellet, på totalt 57 kilometer og 1157 høydemeter. Uno-X fortsetter altså som navnesponsor. Videre kommer Storefjell hotell, Storefjellstølen og Contexo inn som hovedsponsorer. 

Les mer på tourtefjells.no

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel: