Den nyetablerte sykkelfestivalen med base i Ringebu arrangeres fra 14. til 18. august, og byr på flere guidede turer med tynne hjul. Se fakta om festivalen nederst i saken

Ideen til det fem dager lange arrangementet kom fra sykkelgruppa i Ringebu, som de siste to årene har arrangert stisykkelfestivalen Fjellmillom på Venabygdsfjellet. De ønsker å sette Ringebu enda tydeligere på kartet som en sykkeldestinasjon. I tillegg til guiding og sykkelaktiviteter, blir kortreist mat og musikk blir sentrale elementer på SykkelVIKU. 

Stisykkelfestivalen videreføres i år også og arrangeres parallelt med sykkelfestivalen SykkelVIKU, men i år ville ildsjelene bak Fjellmillom å gi et tilbud til landeveisryttere, blandeveissyklister og grusbankere. 

Derfor tok Ringebu kontakt med naboklubben Lågen SK, som har lagt opp tre landeveisturer av ulik lengde og profil under festivalen. 

– Vi brenner for å få vise frem de fantastiske mulighetene som finnes her i området, og der er Lågen SK veldig gode på landevei. De ville gjerne bidra, og har kommet fram til tre ulike landeveisturer til årets festival, sier Julia Hamre, som er prosjektleder for SykkelVIKU. 

LES OGSÅ:
Fjellmillom skal tidobles i 2019 
Slik gikk Fjellmillom 2018 

Tre ulike landeveisturer
De tre guidede landeveisturene arrangeres fredag, lørdag og søndag under festivalen. 

Den første turen går fredag ettermiddag og er en relativt kort runde på 46 kilometer med 1250 høydemeter. Turen går sørover fra Ringebu mot Fåvang og nordover tilbake til Ringebu på baksideveger. Denne kjøres uten følgebil, så deltakerne må ha med seg det de trenger av flasker, mat og utstyr til turen.

Lørdagens langtur er på 122 kilometer og 2150 høydemeter. Den går nordover fra Ringebu, over Venabygdsfjellet, gjennom Sollia og ned mot Atna i Østerdalen, før den klatrer Friisvegen opp igjen over fjellet og tilbake til Ringebu. 

– Det er en relativt heftig tur over to fjell, men de som ønsker en litt snillere utgave kan kjøre opp på Venabygdsfjellet og starte turen derifra, sier Hamre. 

Turen kjøres med følgebil der deltakerne kan legge igjen en sekk eller bag med ekstra mat og utstyr. 

Søndag er det lagt opp til en restitusjonstur på 95 kilometer og rett under 1000 høydemeter. Denne går nordover fra Ringebu, og via baksideveger tilbake sørover til Ringebu. Det blir ikke kjørt følgebil på denne turen, men det er tatt høyde for steder der deltakerne kan fylle opp flasker underveis. 

Se hele festivalprogrammet 

Alle landeveisturene krever festivalpass for å kunne delta. Festivalpasset gir også tilgang til alt av kurs og aktiviteter på festivalområdet. Det er mulig å kjøpe VIKU-pass som gjelder under hele festivalen, eller dagspass for fredag og/eller lørdag. 

Saken fortsetter under

Grus på ulike nivåer
I tillegg til landeveisturene er det lagt opp til flere grusturer i løpet av festivalen. De fleste av disse er satt opp som introduksjon til sykling og grussykling, og krever verken festivalpass eller påmelding. Unntaket er grusturen, en bikepacking-light-tur som går fra Lillehammer til Ringebu med overnatting ute underveis, og er rosinen i pølsa i grustilbudet. 

– Dette blir en eventyrlig og eksklusiv tur for maks åtte deltakere med litt av hvert underveis. Denne krever festivalpass og påmelding på forhånd, og her er det først til mølla som gjelder, sier Hamre. 

– De andre grusturene er ment å være lavterskeltilbud som alle skal kunne delta på. Vi håper at slike tilbud kan bidra til å inkludere flere, og har derfor ulike typer turer. Torsdag er det for eksempel satt opp en elsykkeltur på grus og litt asfalt, der de som vil prøve elsykkel kan få låne demosykkel fra arrangøren så langt det rekker. Denne turen avslutter også på Arnemoen Gard, der det er konsert den kvelden. 

LES OGSÅ: Eventyret - inn i det ukjente

SE LANDEVEI-TV: Bikepacking – telttur med sykkel  

Samme helg som SykkelVIKU arrangeres musikkfestivalen Landsbyrock i Ringebu på lørdag, og det er musikk på Arnemoen Gard både torsdag og fredag kveld. Onsdag kveld er det konsert på Annis Spisested. Det tror Hamre kan bli en vinn-vinn-situasjon for alle parter. 

– Vi har fått et samarbeid med Arnemoen Gard, slik at vi får variert musikktilbud flere av dagene. Vi håper kan føre til møte mellom ulike interesser og at det blir mer liv i Ringebu disse dagene enn om arrangementene hadde vært på ulike helger, sier hun. 

FAKTA SykkelVIKU

Hva: Sykkelfestival med guidede turer, kurs og kviss, filmvisning og afterbike.
Hvem: Landeveisryttere, blandeveisryttere, grusbankere, elsyklister, stisyklister, endurofolk
Hvor: Ringebu
Når: 14. til 18. august 2019
Billetter: Dagspass og festivalpass for hele SykkelVIKU, egen påmelding til noen av tilbudene
Mer informasjonwww.sykkelviku.no