/ Sykler

Mett og selvhjulpen

Å "få hammeren" på langtur gir ingen skryterettigheter, ei heller å tigge teknisk hjelp av kompisene.

Sist oppdatert 10. april 2018 kl 07.00
SELVHJULPEN: Asbjørn Slagteren Fjellvåg på langtur med lommene fulle av nyttige saker. Foto: Knut Sande
SELVHJULPEN: Asbjørn Slagteren Fjellvåg på langtur med lommene fulle av nyttige saker. Foto: Knut Sande

Det sier Asbjørn Slagtern Fjellvåg i Asker CK elite, som passer på at han verken er sulten, tørst eller strandet på langtur.

Dette er første artikkel i en serie om hva landeveissyklister av ulike kaliber har med seg på lomma på langtur. Følg med utover i sesongen.

Fjellvåg, som gikk over til Asker CK i forkant av sesongen, brukte påskeferien til studietur i Belgia sammen med resten av elitegruppa i klubben. Laget syklet fem kermisritt – lokale ritt for elite- og U23-ryttere – i løpet av ti dager, og for Fjellvåg var debuten i Belgia både motiverende og lærerik.

– Nivået på rittene var veldig høyt, og belgiere kjører med en helt annen stil enn nordmenn. De har mye mer trøkk ut av svinger og på akselerasjoner, mens min erfaring er at nordmenn sikter seg mest inn på høy FTP. Jeg faller nok dessverre i denne siste kategorien, men jeg følte at jeg klarte å heve meg etter noen gjennomkjøringer, sier Fjellvåg.

LES OGSÅ: – Makan til kjøring og lagvilje 

Belgia og Grefsenkollen blir målestokken
Nå er Fjellvåg spent på om han har suget til seg noe av den belgiske stilen og om har får utnyttet det i den norske sesongåpningen kommende helg. Da sykler han først Ronde van Berg på lørdag og Stjernetråkken på søndag.

– Det blir spennende å sammenligne nivået med et felt man har konkurrert mot før, og se om man har tatt noen steg gjennom vinteren. I ritt gjelder det å være på rett sted til rett tid. Det har jeg sjeldent vært før, men er jeg det i år, kan det bli flere topplasseringer. Og så hadde det vært sjukt fett å ta KOM opp Grefsenkol, sier Fjellvåg.

Skal han innfri egne ambisjoner, må det trenes, og det innebærer mange og lange dager på sykkelen. Dette har Fjellvåg med seg i lommene på treningsturene. 

- Hva har du med deg på langturene?
– Mat, vann, verktøy og vindjakke. Alltid. Det er ikke kult å fryse. Jeg ser ofte folk som sykler med bare vest og åpen vest, men når de kommer til toppen av fjellet og kjører utfor så blir de kalde. En vindjakke tar nesten ikke plass og veier knapt noe, men det er så utrolig praktisk. Buff er også lurt.

Saken fortsetter under

Asbjørn Slagteren Fjellvåg - lommemat 1400x933
NYTTIG: Asbjørn Slagteren Fjellvåg har med seg det meste av det han kan trenge på lomma på langtur. Foto: Privat

MINIMUM: Asbjørn Slagteren Fjellvåg har som minimum med seg mat, drikke og jakke på lomma på langtur. Foto: Privat

- Hva har du med deg av mat?
– Det er ikke kult å gå næringstom. Folk som skyter av at de får hammeren skjønner jeg meg ikke på. Men noen blir bare dårligere og dårligere og skjønner ikke at de har gått næringstomme. Derfor er det viktig å spise nok og ofte. Det er slik du kommer i bedre form. Hvis du blir helt tom på hver langtur så blir du utslitt, og da klarer du ikke spise godt eller hvile godt etter økta, og du føler deg bare mer og mer sliten. Jeg liker godt fullkornsbarene til Wasa. De koster 10-11 kroner stykket mot over 30 for mange av de typiske sportsbarene, men fungerer minst like bra. Det er karbo som er konge på langtur, og det leverer de. Når vi er på Gran Canaria og andre steder i utlandet er det mye bedre utvalg av rimelige barer. Spar-kjeden har for eksempel sine egne som koster rundt en Euro for seks stykker. Det er sjelden jeg har med meg brødskiver. Barer er mer praktiske. På en fem-timers langtur spiser jeg en bar hvert 40.minutt, og på slike turer har vi en pause også, normalt etter cirka tre timer. Da kan man kjøpe seg skoleboller for eksempel. Og så kjøper jeg en boks vørterøl og tar med meg. Den drikker jeg en time før turen er slutt. Sukkerartene i vørterøl er annerledes enn andre drikker, og går rett i musklene på en annen måte enn både sportsdrikk og Cola. Det gjør virkelig en forskjell på hvordan man føler seg etter økta. Ellers har jeg bare vann på flaska på treningsturer. Du trenger ikke noe mer fancy, det er bare å spise litt bar i tillegg. I ritt er det litt annerledes, og da bruker jeg en del gel også.

BLI MED PÅ SAMLING 2018: Enda mer av alt – flere turer, mer sosialt, mer stæsj – Norges eneste landeveisfestival 

- Hva har du med deg av utstyr?
– De stilrene små saltaskene er ganske upraktiske. Man må ha plass til slange, pumpe, dekkspaker og Umbraco-sett, som et minimum. Da kan du klare å fikse det meste av vanlige tekniske problemer som dukker opp, og derfor er det viktig å ha en stor nok saltaske til at du får med deg alt du trenger. Har du i tillegg en kjedekutter, så kan du fikse 99 prosent av alt teknisk som måtte dukke opp. Jeg skjønner meg virkelig ikke på folk som ikke har med seg i hvert fall slange, dekkspaker og pumpe. Hva forventer de? At mora deres skal komme og hente dem på toppen av et fjell på Gran Canaria? Eller at kompisene skal fikse det for dem? Jeg har hatt uflaks på langtur. En gang fikk jeg en hel haug med punkteringer og måtte ta kollektivt hjem. Det er ikke noe kult.    

- Har du et pro-tip helt til slutt?
– Putekrem er viktig. Jeg bruker en ganske standard putekrem for det meste, men er du ikke sår fra før og uten problemer ellers, kan du bruke vanlig vaselin. Fordelen med vaselin er at den holder lenge, mesteparten av en femtimers-tur, mens andre putekremer har en tendens til å bli borte ganske fort. Og er du først blitt sår, er det et triks å ta en god dose aloe vera i skrittet etter dusjen og selvsagt lufte godt. Gå gjerne kommando en stund. 

Asbjørn Slagteren Fjellvåg - saltaske 1400x933
NEVENYTTIG: I saltasken har Asbjørn Slagteren Fjellvåg med seg verktøy til 99 prosent av vanlige tekniske uhell. Foto: Privat

NEVENYTTIG: I saltasken har Asbjørn Slagteren Fjellvåg med seg verktøy til 99 prosent av vanlige tekniske uhell. Foto: Privat

Publisert 10. april 2018 kl 07.00
Sist oppdatert 10. april 2018 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen