Strade Bianche er bare 10 år og det var den 11. utgaven som gikk på lørdag. Kristof Ramon var ute på motorsykkelen på rekognoseringen i det vakre været på fredag, og i regnet under herrenes ritt på lørdag.

Foto: Kristof Ramon

Strade Bianche starter i Siena og der er også mål. Vi kan ikke si hva fartsgrensen er på disse grusveiene, men vinen de produserer på gården her er sikkert god. Toscansk rød pleier å være det.

Foto: Kristof Ramon

Den 11,5 km lange Monte Sante Anne er den vanskeligste seksjonen, og kalles nå også Settore Fabian Cancellara, etter at han vant Strade Bianche for tredje gang i fjor. Seksjonens plassering i rittet gjør den til en ekvivalent til Arenbergskogen i Paris-Roubaix.

Foto: Kristof Ramon

Verdensmester Amalie Dideriksen og en lagvenninne fra Boels-Dolmans hilser på bikkja i bakken under fredagens gjennomkjøring. Strade Bianche går på landet, så en Schäfer uten bånd eller to må man nesten regne med. Det var imidlertid den lokale heltinnen Elisa Longo Borghini (Wiggle-High5) som vant damerittet, til store ovasjoner fra hjemmefansen, selvfølgelig.

Foto: Kristof Ramon

Punkteringer er vanlige på grusen. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) jager feltet etter et hjulskift i landskapet som er så karakteristisk for Strade Bianche.

Foto: Kristof Ramon

De toscanske grusveiene er forræderiske, og like bratte utfor som oppover. Bob Jungels (Quick-Step Floors) måtte ta telling.

Foto: Kristof Ramon

Sep Vanmarke (Cannondale-Drapac) krasjet ut av rittet på asfalten. Langesoner er noe herk.

Foto: Kristof Ramon

De fire sterke: Tim Wellens (Lotto-Soudal) tok til slutt tredjeplassen. Her leder han den olympiske mester Greg van Avermaet (BMC) som ble nummer to, tidligere vinner Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) som måtte nøye seg med den sure fjerdeplassen, og vinneren Michal Kwiatkowski (Sky) som nå har to napp i sin egen sektor.

Foto: Kristof Ramon

Dette.

Foto: Kristof Ramon

Og dette. Dersom du aldri har vært i Siena-regionen i Toscana ser du hvorfor du må komme deg dit. Vi kan på det varmeste anbefale en gårdsferie, en agroturistico. Ta med landeveissykkelen din, for gårdene ligger ved slike strade sterrata, grusveier, som Strade Bianche bruker.

Foto: Kristof Ramon

Strade Bianche har innskrivning og målgang i et av verdens vakreste byrom, Piazza del Campo i Siena. Piazza del Campo er, bortsett fra arkitekturen, mest berømt for festivalen med det vanvittige barbak-galopprittet Il Palio, som arrangeres her to ganger i året. Oppløpet på Strade Bianche er så kort og gatene i gamlebyen så trange og krokete at første mann eller kvinne inn på plassen er vinner.

Bring oss 2018.