NYE HELTER

FILM: Tour de France i 2013 ble reinkarnasjonen av tysk sykkelsport. Denne sommeren ble det født nye helter.

Sist oppdatert 18. februar 2015 kl 06.00
HELTER: Den tyske duoen John Degenkolb og Marcel Kittel var lagkapteiner i Team Argos-Shimano i Tour de France 2013. Foto: COR VOS.
HELTER: Den tyske duoen John Degenkolb og Marcel Kittel var lagkapteiner i Team Argos-Shimano i Tour de France 2013. Foto: COR VOS.

Dokumentar: Nieuwe Helden – In het Hart van de Tour

År: 2014

Regi: Dirk Jan Roeleven

Språk: Nederlandsk, tysk, spansk, engelsk, fransk (OBS! Foreløpig kun med nederlandsk tekst)

Se filmen på nettet her!

...

21. juli 2013. Paris, Champs-Élysées. De siste hundre meterne. Marcel Kittel fra Team Argos-Shimano reiser seg fra sykkelsetet og tråkker til. Bak ham jakter André Greipel og Mark Cavendish. Trioen dundrer over den slitte brosteinen og mot mål. De kniver om seieren som om livet står på spill, men det er Kittel som trekker det lengste strået. Kjempen fra Tyskland vinner med en halv sykkellengde foran sine argeste konkurrenter og kroner sin vidunderlige prestasjon i Tour de France med ytterligere en seier. Hans fjerde i denne Touren!

For mange kom spurtseierne til Marcel Kittel og Team Argos-Shimano i Tour de France som en stor overraskelse. Like mange lurte på hva som lå bak suksessen til den unge tyskeren som herjet på de flate etappene i verdens største sykkelritt. Var det kun talent? Eller var det juks?

EN NY GENERASJON

Dokumentaren Nieuwe Helden – In het Hart van de Tour til den nederlanske regissøren Dirk Jan Roeleven følger Team Argos-Shimano med Marcel Kittel og John Degenkolb i spissen gjennom den 100. utgaven av Tour de France. Filmen starter riktignok med å vise den tyske duoen på treningsleir i Sierra Nevada noen uker i forkant. Vi blir vitner til de siste hardøktene de gjennomfører for å toppe formen til treukersrittet. Kittel og Degenkolb jobber beinhardt for å realisere den store drømmen sin om å vinne etapper i Frankrike rundt, men kun på ærlig vis. Doping er for begge helt uaktuelt å benytte seg av for å nå dette målet.

LES OGSÅ: Da Tyskland var sykkelgale

Når Touren endelig braker løs, gjenopplever vi kaoset i Bastia, da teambussen til Orica-GreenEdge stod fast under målseilet og Kittel’s første etappeseier samt dagen derpå i gul ledertrøye. Vi kommer tett på lagets trener- og støtteapparat når sportsdirektøren Rudi Kemna og legen Edwin Achterberg forteller om lagets nulltoleranse i forhold til doping. Tilbake i rittet ser vi spurtopptrekker Tom Veelers gå i asfalten etter å ha blitt taklet av Mark Cavendish. Nervene innad i laget ligger tjukt utenpå jo lengre Touren varer. Rytterne i Argos-Shimano blir mer og mer slitne, men det er Kittel og Degenkolb som tar ansvar i denne situasjonen.

PORTRETT

Fra taktikkmøte på lagbussen til massasjebenken etter målgang – dokumentaren Nieuwe Helden fokuserer på ni profesjonelle sykkelryttere, som opplever både vonde og gode øyeblikk i løpet av Touren. Filmen forteller en historie om hengivelse, sammenhold og oppriktighet. Men den tegner i like stor grad et portrett av en ny generasjon ryttere som ønsker å frigjøre seg fra dopingfortiden i sykkelsporten, og som nettopp derfor fortjener å bli kalt for nye helter. En severdig film for alle som tror på syklingens fremtid.

FORFILM:

Publisert 18. februar 2015 kl 06.00
Sist oppdatert 18. februar 2015 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen