Van Eyck Sport

Belgias mest kjente sykkelbutikk, og i avdelingen i Aalst er det fjerde generasjon Van Eyck som driver butikken. Du får kjøpt utstyr til terrengsykling og bysykler også, men 90% av omsetningen er landeveisrelatert. Van Eyck har også avdelinger i Dadizele og Geel, i tillegg til nettbutikk. Van Eyck Sport sponser ti lokale amatørklubber, i tillegg til flere enkeltutøvere.

Hater du å være med kona di på shopping og håndball? Til helgen begynner klassikersesongen med Het Nieuwsblad i Belgia. Ta henne også med til Van Eyck Sport, så finner hun straks ut hvordan du har det når du må mene noe om kjøkkengardiner.

For inne hos Van Eyck Sport er det umulig for en ihugga landeveissyklist å bare titte litt. At det er umulig er en ting, det er både unødvendig og dyrt. Prisene på alt du både trenger og må ha er nemlig gode.

Les også: Boken om Marco Pantanis liv og død

Borte ved dekkene står en ansatt og gestikulerer med hele kroppen.

– Oh shit, oh shit, OH SHIT! sier han.

Olivier Vandenhende er langt fra stødig i engelsk, men er skråsikker når han skal beskrive hvordan det føles å sykle Paris-Roubaix i regnvær. Underveis i stotrende engelsk gir han en kunde et solid svar om to dekktyper. Jeg skjønner ikke et ord, men forstår at det er høyt kunnskapsnivå i belgiske sykkelbutikker.

– Cancellara er favorittsyklisten min nå, du vet, Boonen har hatt en dårlig sesong. Det er synd, for vi merker det på salget. Når Boonen vinner kommer folk inn i butikken dagen etter og skal ha det samme som han. De bytter pedaler og seter så fort han vinner. Cancellara er jo liksom halvt belgisk, men han selger ikke like mye, sier Olivier.

ASSORTERT: På veggen henger de billige dekkene med kanttråd i stål. Godsakene finner du bak disken.

Han har jobbet som daglig leder i butikken i Aalst i syv år. Van Eyck Sport, på folkemunne bare referert til som Van Eyck, er en over hundre år gammel familiebedrift som nå drives av fjerde generasjon med samme navn.

Les også: Alt var kulere før hjelmen kom

– Vi er 20 stykker som jobber her til sammen. Det er ikke så mange. Jeg er daglig leder, men det er vel kona mi som er sjefen, hun er fjerde generasjon, forteller Olivier om kona Jaimie Van Eyck.

Van Eyck Sport

· Gentsesteenweg 89
· 9300 Aalst
· vaneycksports.be/en

Butikken er på størrelse med en velutstyrt norsk sportsbutikk, men innenfor dørene handler det kun om landevei. I den første delen av butikken finner du et enormt utvalg av klær og sko. Tom Boonen-trøyer til barn og overvektige, sykkelluer fra alle tenkelige lag, hundrevis av sko i alle prisklasser og produkter du aldri ser i Norge, men som alle bruker i Belgia.

Du finner vinterluer så kule at det nesten er bedre med sprukket kranie enn hjelm. For belgiere altså.

– Har du løse ermer til barnetrøya til Boonen? En kunde spør. De har det også. Det er både i barneavdelingen og i Quickstephylla.

Les også: Dette er ølet du drikker til Flandern rundt
– Vi selger rundt 600 sykler i året, i tillegg til enormt med utstyr. Det er der vi er størst. Vi er blant de rimeligste i Belgia, vi har over hundre år med relasjoner og da får vi gode priser, sier Olivier.

Inne i sykkelavdelingen er det stilt ut dyre sykler fra Colnago, Ridley og Merckx. Glassmonterne og hyllene er kanskje det som frister mest, alt blir mer spennende når en ikke kan ta på.

26 store glasskap er fylt til randen med alt fra pulsklokker til deler du ikke vet hva er. Det er mye dyre greier. Hele utvalget i styrer og stem fra FSA, 3T, Ritchey og Forza. Alle kassettene til Shimano står i samme skap. Når du ser hvor stilig den dyreste kassetten er blir det vanskeligere å bære med seg skammen over å velge en billigere variant.

SE, MEN IKKE RØRE: Bak glassmontrene hos Van Eyck finner du mye dyrt til ønskelisten.

Pulsklokker, vaskemidler, flaskeholdere og verktøy i alle prisklasser og varianter bugner i øvrige hyller og skap. Bak en stor disk innerst i butikken finner du de dyreste produktene. Innenfor der igjen hjulsett og fete rammer. De har alt du vil ha på lager, alltid.

– Nesten alle kundene våre er fra Belgia, og det er amatørene som handler. De aktive syklistene handler de også, men de har jo ikke penger, ler Olivier og fortsetter:

– Det er i denne perioden her det er mest travelt. Rundt vårklassikerne og i ukene etterpå, også roer det seg etter sommeren. Men vi selger mye hele året.

HYLLEVARE: Har de det ikke i hyllene hos Van Eyck får du det ikke.

En ny kunde lurer på dekk. Jeg skjønner enda mindre enn da jeg kom, men forstår enda bedre at det er enorme marginalforskjeller på dekk jeg ikke visste om.

Omtrent som å være belgier som skal ha skismøring i Oslo, tenker jeg.

SJEFEN OG SJEFEN: Oliver er daglig leder, men angivelig er det kona som er sjefen på bruket. Hun er fjerde generasjon Van Eyck.