Den danske Tour de France-debutanten kalkulerte iskaldt under lurekjøringen på de siste seks kilometerne og tok den andre strake etappeseier for Astana. 

– Vi hadde god kontroll de siste 15 kilometerne. Jeg ledet de siste par kilometerne men kunne godt vente på de andre, for jeg visste jeg kunne slå dem i spurten, og da ikke jeg kjøre så hardt, forteller Magnus Cort Nielsen til reporterne etter målgang. 

Ion Izagirre ble nummer to og Bauke Mollema nummer tre. Nielsens lagkollega Michael Valgren ble nummer fire. Det var første etappeseier siden 2009. 

Etappen passet så godt at han ikke fikk sove
I dag ventet en ny småkupert etappe på 181.5 kilometer fra Millau til Carcassonne, den siste etappen før hviledagen i Carcassonne i morgen. Med seks kilometer til mål støtet Mollema fra bruddet på åtte. Izagirre og Nielsen fulgte, og ble trioen som skulle kjempe om spurtseieren. 

– Det var vanskelig å få sove i natt, for jeg visste at etappen i dag ville passe meg bra. Men det var en brutal start på dagen. Det ble kjørt veldig hardt de første par timene og jeg brukte mye krefter, men jeg visste at de andre også brukte mye krefter, sier Nielsen.

Det ble ingen endringer i trøyestillingen: Geraint Thomas fortsetter i gult og Julian Alaphilippe i klatretrøya. 

Se resultater og trøyestilling nederst i saken.

Saken fortsetter under

BEHOLDER TRØYENE: Geraint Thomas fortsetter i den gule trøya, og Julian Alaphilippe beholder klatretrøya. Foto: Cor Vos

Ikke Boasson Hagens dag
Feltet brukte en god time og nesten fem mil på å etablere et brudd. Da hadde det vært kjørt hardt og med mye støting fra start, for også i dag var det antatt at et brudd som fikk gå tidlig kunne holde helt inn. Derfor var Edvard Boasson Hagen interessert i å komme med i et slikt brudd for å ha en sjanse til å ta en etappeseier. Men heller ikke i dag lyktes han å komme med i bruddet, og som i går ble han da sittende i hovedfeltet. 

– Jeg hadde gode bein i starten av etappen, og jeg prøvde to ganger på den første timen, men jeg kommer ikke med. Jeg var veldig sliten etter etappen i går, og da var det greit å sitte der jeg satt, sier Boasson Hagen etter etappen. 

Sagan tok sin 100.poengtrøye
Det var 29 ryttere som kom med i bruddet, inkludert Peter Sagan (Bora-Hansgrohe). Så sant han fullførte dagens etappe ville han ta sin 100 grønne sprinttrøye, og det gjorde han. Sagan tok 15 poeng på den innlagte sprinten, sitter nå med 452 poeng og leder med 372 poeng til Alexander Kristoff på andreplass. 

LES OGSÅ: Fraile vant i Mende 

Alaphilippe beholder klatretrøya
Etappen hadde totalt tre kategoriserte bakker. Den første var kategori tre og kom etter ni kilometer. Der tok klatretrøyeleder Julian Alaphilippe to poeng, mens Dani Martinez tok ett. På neste bakken, en andrekategori-bakke etter 64.5 kilometer, var det fem poeng til førstemann og de gikk til Lilian Calmejane (Direct Energie). Serge Pauwels (Dimension Data) tok tre poeng og Tom Skujins (Trek-Segafredo) tok to poeng, og Arthur Vichot (Groupama- FDJ) tok ett poeng. Med unntak av Pauwels er det ingen av disse som truer Alaphilippe. 

Den siste klatringen var Pic de Nore, en kategori-en-bakke etter 140 kilometer, som var med i Tour de France for første gang. Den 12.3 kilometer lange bakken hadde gjennomsnittlig stigning på 6.3 prosent, inkludert en seksjon på over 10 prosent i midten. Rafal Majka (Bora Hansgrohe) var førstemann opp etter at han støtet fra teten i starten av bakken, og tok ti poeng for det. Han lå alene i brudd fram til det gjensto 14 kilometer, og fikk utmerkelsen mest offensive rytter for støntet. 

Ikke kjørt for de norske
Etter hviledagen i morgen venter to harde klatreetapper i Pyreneene, før det kommer to relativt flat etapper igjen på torsdag og fredag. Disse er de to siste reelle sjansene etappene Boasson Hagen har til å ta en etappeseier i årets Tour de France, da lørdagens etappe er en tempo og siste dag før søndagens sjarmøretappe inn til Champs Elysées i Paris. Disse kan også passe for Kristoff. 

Boasson Hagen, Kristoff og Amund Grøndahl Jansen kom inn 23 minutter og 36 bak Nielsen, på henholdsvis 129., 130. og 148. plass. 

I løpet av dagen ble det også klart at tyske André Greipel forlater Lotto-Soudal etter sesongen. Laget ønsker heller å satse på Caleb Euen som stjernespurter. 

Saken fortsetter under

KONTROLL: Sky brukte ikke en kalori mer enn de trengte på dagens etapper. Foto: Cor Vos

Topp fem 15. etappe
1. Magnus Cort Nielsen (Astana), 4:25:52
2. Ion Izagirre (Bahrain-Merida),  4:25:52
3. Bauke Mollema (Trek-Segafredo), 4:25:52
4. Michael Valgren (Astana), +2
5. Toms Skujins (Trek-Segafredo), +29

Klatretrøye
1. Julian Alaphillippe (Qick-Step Floors), 92 poeng
2. Warren Barguil (Fortuneo), 70 poeng
3. Serge Pauwels (Dimension Data), 66 poeng 

Poengtrøye
1. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), 452 poeng
2. Alexander Kristoff (UAE), 170 poeng
3. Arnaud Demare (Groupama-FDJ), 133 poeng

Sammenlagt etter 15 etapper
1. Geraint Thomas (Sky), 62 timer 49:47
2. Chris Froome (Sky) +1:39
3. Tom Dumoulin (Sunweb), +1:50

Ungdomstrøye
1. Pierre Latour (AG2R La Mondiale), 63t 07:15
2. Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) +2:27
3. Egan Arley Bernal (Sky) +6:16