Etter gjentatt støting på siste del av etappen stakk sloveneren fra bruddet fem kilometer fra mål og syklet solo over streken i Laruns. 

– Det var deilig, og jeg er veldig glad nå. Jeg hadde beina i dag, og det utnyttet jeg. Jeg prøvde å gå mange ganger og så fikk jeg det til. Det var perfekt, sier Roglic etter målgang på karrierens andre Tour de France etappeseier. 

Geraint Thomas vant spurtoppgjøret om andreplassen og var i mål 19 sekunder bak Roglic. Mikel Landa ble dagens mest offensive rytter.

Nøkkeletappe
Den 19. etappen fra Lourdes til Laruns handlet i store trekk om tre ting: Om Peter Sagan ville greie sperretida etter den stygge velten på onsdagens etappe, om Julien Alaphilippe sikret seg klatretrøya, og om det var noen som ville prøve å rokere på sammenlagtstillingen. Samtlige punkter ble innfridd i løpet av den over 200 kilometer lange etappen. 

Dagens etappen var Siste dag i fjellene var 200 kilometer med seks kategoriserte klatringer, den første allerede etter sju kilometer og den neste etter fire mil. Begge disse var fjerdekategori, men deretter ventet fire klassikere som ofte er med i Pyreneene: col d’Aspin (førstekategori) på 78.5 kilometer, col du Tourmalet (utenfor kategori) på 108 kilometer, col des Bordères (andrekategori) på 159.5 kilometer og til slutt col d’Aubisque (utenfor kategori) omtrent to mil fra mål.  

Da rytterne la ut på etappen ledet Julien Alaphilippe (Quick-Step) kampen om klatretrøya med sine 140 poeng, mens Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) lå på andreplass med 73 poeng. Etter knapt åtte mil hadde Alaphilippe sikret trøya så sant han fullfører Touren. Da hadde han tatt ti poeng på col d’Aspin, mens Barguil tok åtte poeng. Alaphilippe var først opp til Tourmalet også, og fikk dermed 5000 Euro i bonus i tillegg til ytterligere 20 poeng. Barguil var fjerdemann opp til Tourmalet og fikk bare ti poeng. 

Enestående klatretalent
Med førsteplassen opp Tourmalet hadde Alaphilippe, som sykler karrierens andre Tour de France, satt en ny rekord i Tour de France-sammenheng: Han har vært førstemann opp fire fjell utenfor kategori i samme Tour etter å ha tatt Glières, Bisanne og Madeleine i Alpene, og nå Tourmalet i Pyreneene. Siden HC-klatringer ble introdusert i 1979 har fem mann tatt tre HC-fjell i samme Tour: Gert-Jan Theunisse i 1989, Tony Rominger i 1993, Richard Virenque i 1995, Thomas Voeckler i 2012 og Warren Barguil i 2017.

Med to etapper igjen er ingenting avgjort om pallen sammenlagt, men Geraint Thomas, som har hatt den gule ledertrøya siden Alpene, har et godt grep om førsteplassen. Men i morgen er det tempo, og det er en av Roglics styrker.

– Den er som skapt for meg. 

Saken fortsetter under

TRØYENE: Geraint Thomas har et godt grep om den gule trøya, mens Julian Alaphilippe sikret seg klatretrøya på dagens etappe. Foto: Cor Vos

Topp fem 19. etappe
1. Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo), 5:28:17
2. Geraint Thomas (Sky),  +19
3. Romain Bardet (AG2R), +19
4. Dan Martin (UAE), +19
5. Rafal Majka (Bora-Hansgrohe), +19

Klatretrøye
1. Julian Alaphillippe (Qick-Step Floors), 170 poeng
2. Warren Barguil (Fortuneo), 91 poeng
3. Rafal Majka (Bora-Hansgrohe), 76 poeng 

Poengtrøye
1. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), 467 poeng
2. Alexander Kristoff (UAE), 196 poeng
3. Arnaud Demare (Groupama-FDJ), 183 poeng

Sammenlagt etter 19 etapper
1. Geraint Thomas (Sky), 79 timer 49:31
2. Tom Dumoulin (Sunweb), +2:05
3. Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo), +2:24

Ungdomstrøye
1. Pierre Latour (AG2R La Mondiale), 80t 09:52
2. Egan Arley Bernal (Sky) +5:47