Kross-cupen starter til helga, og Landevei har tatt en titt i spåkula og ser flere gode kandidater.  Krosscupen 2017 åpner med to ritt kommende helg: Spikkestadkross i Røyken på lørdag og Grenlandskross i Skien på søndag.

Norgescupen også utvidet fra seks ritt i fjor til åtte ritt i år, og det er større geografisk spredning på arrangørene. 

SLIK GIKK NORGESCUPEN I FJOR: Resell og Sveum vant Grote Prijs 

STERKT FELT I HERREKLASSEN
I menn senior er regjerende Norgesmester Erik Nordsæter Resell tilbake, og skal være på så mange Norgescuprunder som mulig. Rundbanespesialisten som gikk over til landevei i forkant av årets sesong, debuterte i kross i fjor høst og dominerte samtlige ritt han stilte opp i og avsluttet sesongen med NM-gull i november. 

– Det er veldig stas å sykle med mestertrøye. Jeg prøvde den for første gang her om dagen. Det hadde vært veldig gøy å forsvare trøya, så jeg må jo prøve på det, sier Resell.

Han forventer seg imidlertid konkurranse fra flere hold.

– Fredrik Haraldseth blir nok hard i år vil jeg tro, og ikke minst Petter Fagerhaug hvis han har tenkt å sykle kross i år, sier Resell.

Saken fortsetter under

TITTELFORSVARER: Erik Nordsæter Resell vet det er mange som ønsker å ta fram ham både sammenlagtseier i Norgescupen og NM-trøya. Foto: Ola Morken 

SLIK GIKK KROSS-NM 2016:
NM-gull til Resell
Sveum forsvarte NM-trøya 

Fredrik Haraldseth, som ble norgesmester i kross i 2015, går inn i årets kross-sesong med mye selvtillit etter en solid Norgescupsesong i terrengsykkel maraton og mesterskapstrøya i disiplinen i skapet.

– Å ta tilbake mesterskapstrøya er ett av høstens hovedmål. Resell er jo mannen å slå, men jeg hører rykter om at en del av rundbanegutta skal prøve seg på kross i år, så det kommer nok noen tøffe konkurrenter derifra også, sier Haraldseth, som ble nummer to i Norgescupen i fjor.

Haraldseths lagkamerat, evigunge Morten Vaeng, skal heller ikke avskrives. 43-åringen som sykler for Swix Hard Rocx har kommet seg etter arbeidsgivers pålegg om å sykle Birkebeinerrittet på en nesten 15 kilo tung sykkel til 5.000 kroner, en kraftanstrengelse som satt lenge i kroppen.

– Det var et påfunn som hørtes veldig bra ut i april. Litt får en blø for drakta og det gikk ikke så ille sakte, men jeg gjør ikke det igjen, sier han.

– Nå er det 100 prosent fokus på krossen. Formen er bra og motivasjonen på topp. Jeg har lyst til å bite fra meg i år også, og blir med på hele Norgescupen, samt Tryvann og Voldsløkka, og skal gi unggutta noe å tenke på utover høsten, sier han, og har strategien på stell.

– Jeg tar dem på erfaring og pur faenskap, sier mannen som ble norgesmester i kross 2014, tok bronse i NM i fjor og ble nummer tre i Norgescupen 2016.

Saken fortsetter under

GAMMEL OG SULTEN: Morten Vaeng (nummer to) jakter både Norgescupen og mesterskapstrøya. Foto: Pål Westgaard

LES OGSÅ: Hvem vinner Norgescupen i sykkelkross?

FLERE OM BEINET I JUNIORKLASSEN
I fjor var det Søren Wærenskjold som vant juniorklassen i Norgescupen og NM, og etter årets landeveissesong å dømme, vil han hevde seg også i år.

Men bak ham jager rundbanespesialisten Gabriel Slinger, som ble nummer tre i Norgescupen sammenlagt i fjor.

– Jeg har hatt en fin sesong på terrengsykkelen og føler jeg har utviklet meg. Nå kommer jeg til å sykle litt kross, og det ser ut til at landeveisgutta har hatt en god sesong. Søren og Ludvig (Fischer Aasheim) ser sterke ut, så dette blir gøy det. Første Norgescuphelga, NM og Superpokal skal jeg i hvert fall ha med meg, sier Slinger.

Saken fortsetter under

FAVORITT: Søren Wærenskjold er mannen å slå i juniorklassen. Foto: Ola Morken

SLIK BLIR KROSS-SESONGEN 2017
Norgescupen består av åtte ritt fordelt på fire helger, og er i år utvidet til en større del av landet, inkludert Vestlandet der Bergen CK arrangerer de to siste rittene i cupen. Disse går for øvrig etter Norgesmesterskapet i Arendal, som arrangeres på Tromøya 12. november.

LES OGSÅ: Kross-NM til Arendal

Videre er Glåmdal SK på banen som ny Norgescuparrangør når Vingerkross i Kongsvinger nå inngår i Norgescupen. Raufoss og Gjøvik SK er en ny arrangør i kross-sammenheng og er vertskap for fjerde runde i cupen, dagen etter Glåmdals ritt.

Norgescupen 2017
NC 1: 30.september: Spikkestad Bærum og Omegn Cykleklubb
NC 2: 01.oktober: Skien Grenland SK
NC 3: 14. oktober: Kongsvinger Glåmdal SK
NC 4: 15. oktober: Gjøvik Raufoss og Gjøvik SK
NC 5: 28. oktober: Tønsberg Tønsberg CK
NC 6: 29. oktober: Svelvik Svelvik SK
NC 7: 25.november: Bergen NCF Region Vest
NC 8: 26. november: Bergen NCF Region Vest

I fjor var det Erik Nordsæter Resell og Ann Iren Bjørnarå som vant Norgescupen i sykkelkross.

UNG OG SULTEN: Gabriel Slinger ble nummer tre i fjor, men har høyere mål i år. Foto: Pål Westgaard