I 2019 arrangeres Viking Tour for 15. gang. Rittet er ansett som Nord-Europas mest krevende etapperitt for amatører. Årets tour er på totalt 811 kilometer og 12 150 høydemeter, inkludert strekninger uten tidtaking. Rytterne skal over 12 fjell på 650 til 1850 meter over havet, 15 fjorder fordelt på seks etapper over sju dager. Det kjempes om sammenlagttrøye, klatretrøye, sprinttrøye i alle aldersklasser og for touren totalt uansett klasse, samt lagkonkurranse, med deltakere fra hele verden. 

Som i Tour de France er løypa forskjellig fra år til år, veistrekninger settes sammen i nye kombinasjoner til nye etapper, og fjellene og fjordene kommer i ulik rekkefølge. 

På årets rute ligger Dalsnibba, Geiranger, Ørneveien, Trollstigen, Stranda Climb, Panoramaveien med utsikt over Nordfjord, Jølstravatn, Gaularfjell, Vikafjell, Stalheimskleivene med sin gjennomsnittlige stigning på 18 prosent over 1.5 kilometer, Sognefjorden, Lustrafjorden, Sognefjellet og til slutt den beryktede klatringen opp til Juvasshytta. Det er av sikkerhetsgrunner ikke tidtaking på svært lange nedkjøringer, slik som fra toppen av Trollstigen og ned til Valldal, eller fra Juvasshytta til Lom.