DEN SISTE TESTEN

Sveits rundt er det siste store rittet før Tour de France

Sist oppdatert 15. juni 2019 kl 14.31
I FORM: Kan Alexander Kristoff vise seg så sterk at det blir ham UAE Team Emirates satser på i Tour-spurtene? Foto: Cor Vos.
I FORM: Kan Alexander Kristoff vise seg så sterk at det blir ham UAE Team Emirates satser på i Tour-spurtene? Foto: Cor Vos.

Vi kan nesten ikke begynne denne artikkelen med noe annet den forferdelige velten til Chris Froome denne uken. Den firedoble Tour-vinneren veltet som kjent stygt under rekognoseringen av en tempoetappe, og vil være ute i lang tid. Dermed ryker naturligvis også sommerens Tour de France for briten.

I stedet er det fjorårsvinner Geraint Thomas som nå tar steget opp som ubestridt kaptein i Team Ineos. Briten har ikke vist seg bra sin beste side så langt i år, det bør han definitivt gjøre her i Sveits. En svak forestilling av Thomas her, og samtlige andre sammenlagtfavoritter vil øyne en gyllen mulighet til å kapre den gule trøyen i Froomes fravær.

En av dem er det spanske vidunderbarnet Enric Mas, som ble nummer to i fjorårets Vuelta. I sommer kjører han sin første Tour de France, og Sveits Rundt blir i så måte en viktig formtest for 24-åringen.

Fabio Aru er endelig tilbake i WorldTouren etter å ha blitt operert for endofibrosis, men at den italienske yndlingen skal blande seg inn i toppen ved første mulighet er nok mye å be om.  

For Alexander Kristoff kan årets Sveits Rundt vise seg å bli svært viktig. For der nordmannen har hanket inn flere seire den siste tiden har lagets i utgangspunktet raskeste spurter, Fernando Gaviria, slitt med kneproblemer.

Med Tour de France bare et par uker unna kan et godt Sveits Rundt fra Kristoff faktisk gjøre at lagledelsen i UAE Team Emirates velger å satse på nordmannen som sin hovedspurter i Touren.

En ting er imidlertid sikkert - Kristoff skal til Touren, uansett om det blir som opptrekker for Gaviria eller spurter. Forhåpentligvis kan han få selskap av Sven Erik Bystrøm, men haugesunderen er nødt til å vise gode takter i Sveits om han skal føle seg trygg på å få sin Tour-debut.

Daniel Hoelgaard er neppe aktuell for Groupama-FDJ sitt Tour-lag, men får likefullt en gyllen mulighet til å vise seg frem i Sveits. Selv om det er lenge siden Hoelgaard virkelig har vist frem spurtegenskapene er han på papiret det franske lagets raskeste avslutter i dette rittet. Nordmannen er på utgående kontrakt, og da gjelder det å kjøre inn resultater, aller helst på WorldTour-nivå. 

Både Hoelgaard og Kristoff kan imidlertid vente seg sterk kamp fra Peter Sagan på rittets mer lettkjørte etapper. Slovaken har ikke vært seg selv så langt i år, men i Sveits pleier han som regel å få det til å klaffe bra. 

Her har han vunnet minst én etappe åtte år på rad, og står totalt med 16 etappeseire i rittet, hvilket er rekord. De kommende dagene vil vi følgelig få en god indikasjon på om Sagan er i rute til Touren.

Andre ryttere som vil blande seg inn i massespurtene er Elia Viviani, Michael Matthews, John Degenkolb og Danny van Poppel. 

Allerede i dag starter rittet med en prolog, før den første sjansen for spurterne kommer i morgen. Der venter imidlertid flere tøffe kneiker underveis, og det er således ikke sikkert alle de raskeste herrene henger med inn til mål. Det gjør de imidlertid garantert på den tredje etappen, som går i lettkjørt terreng. Deretter venter to småkuperte etapper som fort kan bli for tøffe for de rene spurterne, men med muligheter for ryttere som Peter Sagan, og kanskje Alexander Kristoff. 

På rittets avsluttende dager er det fjell, fjell og mer fjell som venter, avbrutt av en tempo på den nest siste etappen.

Den syvende etappen avsluttes opp den fabelaktige stigningen til Sant Gotthard, hvor de siste kilometerne foregår på brostein! Neste søndag avgjøres det hele med en kongeetappe av de sjeldne, hvor tre alpepass på over 2000 meter skal forseres.

 

Sveits Rundt 2019

9 etapper, 15.06-23.06

Norske deltagere: Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm og Daniel Hoelgaard.

Publisert 15. juni 2019 kl 14.31
Sist oppdatert 15. juni 2019 kl 14.31
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen