TEST: POLAR V650 & M450

Polars nye computere er bedre enn noen gang; flaggskipet har fortsatt utilgivelige mangler, men minstemann leverer.

Sist oppdatert 23. november 2015 kl 06.00
LITEN OG STOR: Polar er ute med to nye sykkelklokker. Minstemann er en fryd, men storebror svikter på elementære punkter.
LITEN OG STOR: Polar er ute med to nye sykkelklokker. Minstemann er en fryd, men storebror svikter på elementære punkter.

For 10 år siden var det Polar som eide sportsklokke- og sykkelcomputer-markedet. Mange kjenner til giganter som S720i, S725X og RS800CX.

Så kom Garmin med Edge-serien sin, og Polar mistet gradvis markedsandeler. Våre naboer finnene er imidlertid kjent for sisu; de gir seg ikke på tørre møkka. Produktporteføljen til Polar har gradvis blitt fornyet og utvidet. Blant annet har de sammen med franske Look lansert egne wattpedaler, deres aktivitetsarmbånd Loop er allemannseie, og i år kom de med to nye sykkelcomputere som har alle forutsetninger for å utfordre Garmins hegemoni.

Vi har testet V650 og M450 utførlig.

STORLEIK: Garmin Edge 520, Polar M450 og Polar V650 sett ovenfra.

Produktinfo

Polar V650

V650 er cirka 6,5 x 10,5 x 1,5 cm og veier 119 gram, hvilket gjør den sammenliknbar med Garmin Edge 810 i størrelse og vekt. 

Fargeskjermen på 2,8 tommer har en oppløsning på 320 x 240 piksler som er høyere enn selv Garmin Edge 520 med sine 200 x 265. Bakgrunnsbelysningen er meget god og enkel å lese under de fleste lysforhold. 

Du kan selv endre opp til seks visninger som du vil, med fra én til åtte elementer/variabler per visning, og visningene kan være både numeriske og grafiske. Det er ganske stilig og ikke minst lettlest, å få en grafisk fremstilling av wattproduksjon, rundtråkk og puls. V650 har kun to knapper, én på venstre side og den store røde nederst. Resten styres med berøring, og både knappene og skjermen er responsiv selv med hansker på. Om Polar ikke har den beste skjermen på markedet, er det ikke langt unna.

V650 er like vanntett som sine konkurrenter da den innfrir kravene til IPX7: Du bør ikke svømme med den, men den tåler de regnskurene vi er vant til her til lands. Hverken dårligere eller bedre enn konkurrentene.

Batteritiden er oppgitt til 10 timer. Det er i minste laget, særlig om du skal evereste eller sykle lengre ritt. Batteritid på 10 timer er dårligst i klassen, men trøsten er at det går an å koble til ekstern lader mens den er i bruk.

Lading av computer og overføring av filer gjøres forøvrig via micro-USB. Det er ikke mulig å overføre filer til Polar Flow via bluetooth i skrivende stund.

En original detalj Polar har på sine computere er den innebygde LED-lampen som lyser konstant eller blinkende. Lampen lyser ikke opp veien så voldsomt, men bidrar til at du blir sett av motgående trafikk i mørket.

En annen original løsning fra Polar er dessverre at festebraketten ikke er kompatibel med Garmins løsning. Det innebærer at barflys av ymse varianter ikke kan brukes med Polars produkter, du er begrenset til det som Polar selv har - samt det tredjepartsprodusenter etter hvert kommer med.

V650 selges i to varianter: Veiledende pris med pulsbelte er 2.799 kroner og uten pulsbelte er 2.199 kroner. Med andre ord er prispunktet noe lavere enn tilsvarende produkter fra konkurrenter.

PASSE TUNG: Polar V650 veier 119 gram.

Polar M450

M450 er cirka 5 x 7,5 x 1,4 cm og veier kun 52 gram. Med andre ord, M450 er en computer etter Michael Rasmussens hjerte. Om du er av typen som teller gram, og det er vi jo alle når det kommer til stykket, ligger M450 på nivå med Garmin Edge 500.

Den lille svart-hvit-skjermen på rett under 2 tommer likner på de bakgrunnsbelyste displayene på gamle high-end Nokia'ene som hadde blått bakgrunnslys. Når det er sagt, displayet er ekstremt lett å lese og visningene kan skreddersys etter eget ønske, med opptil fire variabler per visning. Navigering mellom visninger og menyer gjøres med den røde knappen under skjermen samt de fire knappene plassert på sidene og under. Menystrukturen er logisk og enkel, og syntes du Nokias gamle telefoner hadde et godt opplegg vil du føle deg meget komfortabel med M450.

Også M450 innfrir vanntett-kravet IPX7.

Batteritiden er oppgitt til 16 timer. Dette er på linje med computerne til Garmin, og bør holde selv til de som sykler Trondheim-Oslo, Jotunheimen Rundt eller everester. Det går heldigvis an å bruke ekstern lader mens du faktisk sykler også.

Lading av computer og overføring av filer gjøres via micro-USB. Det går også an å overføre filer trådløst via bluetooth og smarttelefon.

Akkurat som V650 har M450 en liten LED-lampe som blinker eller lyser konstant når det blir mørkt ute. Det stjeler faktisk veldig lite batteritid også; rett og slett en "nice to have"-funksjon. Som V650 er M450 kun kompatibel med Polars egne festebraketter. Forhåpentligvis vil markedet for festemekanismer vokse såpass inn i 2016 at tredjepartsprodusenter produserer diverse løsninger.

Enda en detalj hentet litt fra Nokias verden er å tilby deksler i forskjellige fager. Per nå kan det hvite dekslet på undersiden skiftes ut med svart, rødt og gult. Polar vil vurdere flere farger dersom etterspørselen er høy nok. 

M450 selges i to varianter: Veiledende pris med pulsbelte er 1.999 kroner og uten pulsbelte er 1.599 kroner.

LETTVEKTER: Polar M450 veier 52 gram.

Innebygde og eksterne sensorer

Polar har klart å stappe ganske mange ting inn i både V650 og M450: Koordinatene hentes med GPS, barometer måler høyden og på V650 er det en lyssensor avgjør hvor kraftig bakgrunnsbelysning som trengs samt styrer LED-lampa. Det mangler derimot termometer på begge computerne.

Computerene snakker med eksterne sensorer via bluetooth. Pulsbelte, farts- og kadensmålere fra Polar fungerer naturligvis smertefritt, og det samme gjør Polars Look Keo Power wattpedaler. Dessuten var det ingen problemer med å koble min Stages wattmåler med M450, og etter siste firmware-oppdatering på V650 som kom 15. oktober fungerer det også fint.

Polar har valgt å ikke støtte ANT+, hvilket ikke er så overraskende gitt at deres hovedkonkurrent Garmin eier teknologien. Det innebærer at hverken V650 eller M450 er kompatibele med en rekke tredjepartsløsninger. Den gode nyheten er at stadig flere produsenter av diverse sensorer støtter både ANT+ og bluetooth, så fremtiden ser lysere ut for Polar.

En annen sak som er verdt å merke seg er at Polars sykkelcomputere har en annen festemekanisme enn Garmin. I praksis betyr det at V650 og M450 ikke fungerer med festebraketter og barflys fra for eksempel K-Edge. Forhåpentligvis vil både Polar og diverse tredjepartsprodusenter tilby flere alternativer til den vanlige braketten som festes rundt stemmet med strikk.

Computerne i bruk

Polar V650

V650 kjennes som et høykvalitetsprodukt allerede fra du tar den ut av esken. Konstruksjonen er solid, materialevalget virker upåklagelig, og computeren fremstår som veldig forseggjort. V650 vant forøvrig Red Dot Design Award 2015, for de som måtte bry seg om denslags. Utseendemessig synes vi også V650 er lekker, men vi skulle likevel ønske at den hadde en større skjerm eller mindre “ramme” rundt skjermen; den kan bli litt massiv på styret/stemmet.

V650 er enkel å ta i bruk, det går fort å koble den til diverse eksterne sensorer, brukervennligheten er det ingenting å si på, den sitter fint på stemmet, det går fint å trykke og sveipe seg gjennom menyene mens man sykler og det er ingen problemer å lese av displayet i de fleste lysforhold. Sånn sett står ikke V650 tilbake for Garmins alternativer på noen måte.

Polar skal dessuten ha plusspoeng for å tilby gratis kart for hele verden (Open Street Maps); du definerer bare et område på 450x450 kilometer fra verdenskartet, og så legges det inn i V650. Dessverre utnytter ikke Polar potensialet kart og navigasjon gir:

Selv om du kan se hvor du har syklet og hvor du er på kartet, er det i skrivende stund ikke mulig å legge inn hverken destinasjon eller rute (som du for eksempel lager i Strava Route Builder). Polar lover imidlertid at det jobbes med både navigasjon og mulighet for å legge inn tcx-løyper. Inspirert av Garmin Edge 520 kan man også spørre seg om Polar har tenkt å støtte Strava Live Segments; muligheten er sannsynligvis der.

Polar M450

M450 er rett og slett en klatregeits drøm: Med sine 53 gram veier mindre enn halvparten av storebror V650 og Garmin Edge 810, og er 10 gram lettere enn Garmin Edge 520. Ikke bare er M450 billigere enn de fleste andre computere, du sparer også opptil 50-60 gram - hvor mye koster ikke en slik besparelse på andre komponenter?!

Knappene er akkurat som med Garmin Edge 520, litt klønete plassert på kantene under: Dersom du har stemet helt ned og ikke kappet det, vil du oppleve at knappene kommer for tett inntil styrerøret. Dette løser du imidlertid ved å flytte computeren lengre opp på stemmet, eventuelt ut på styret.

Skjermen er lettlest i de fleste lysforhold, men som sykkelpendler i morgenskumring og rullesyklist med lyset i rommet slått av irriterte vi oss innimellom over at belysningen ikke kan settes til å være på konstant. Det koster jo lite å bare trykke på lys-knappen, men likevel.

Ellrers, når det gjelder brukervennlighet er inntrykket at M45 er intuitivt og brukervennlig. Det skal altså ikke være noe behov for å bla rundt i bruksanvisninger eller ty til Google for å bruke M450.

PÅ PLASS: Garmin Edge 510, Polar M450 og Polar V650 sett fra undersiden. Polar og Garmins festemekanismer er ulike.

Medfølgende treningsdagbok

Polar har med Polar Flow, sin nye nettbaserte treningsdagbok, omsider tatt skrittet vekk fra programmet Polar Pro Trainer 5 som man installerte lokalt på PC. Polar Flow har en del fellestrekk med andre nettbaserte treningsdagbøker: Du kan følge andre utøvere og kommentere på hverandres økter, gi tommelen opp, analysere økter, hente ut rapporter fra treningsdagboka, følge med på restitusjonsstatus, med mer. Særlig måneds-/perioderapportene er fine. Du kan også eksportere treningsøktene dine i filformatene tcx, gpx og csv slik at de kan importeres inn i andre treningsdagbøker som Strava, TrainingPeaks, osv. Den tilhørende app'en til iPhone dekker i stor grad det samme som den nettbaserte utgaven, utenom fileksport.

Det er ikke mulig å importere tcx-/gpx-filer inn i Polar Flow. Polar Flow har ingen automatisk eksport til andre treningsdagbøker ennå, men Polar lover automatisk overføring av filer fra Polar Flow til Strava mot slutten av året (les pressemelding her). Forøvrig tar det ikke mer enn 30 sekunder å eksportere og importere økta: Åpne økta i Polar Flow, trykk "Export session", velg tcx-fil, åpne Strava og gå til "Upload activity", velg fila du nettopp lastet ned, og vips så er økta på plass.

Det er ikke mulig å overføre filer direkte fra V650 til Polar Flow via mobiltelefonen; USB-kabel må til. Det går derimot helt fint å overføre fra M450 via bluetooth på smarttelefonen.

Alt i alt synes vi Polar Flow er veldig brukervennlig og enkelt, det er tydelig at pulsbasert trening er kjernen av programmet, og at Polar har gjort veldig mye riktig på treningsdagbokfronten den siste tiden. Har du din foretrukne treningsdagbok er det imidlertid aktuelt å spørre seg om Polars treningsfiler kan flyttes rundt.

Overføring til andre treningsdagbøker

Ettersom du kan eksportere treningsfilene fra Polar Flow i filformatene tcx, gpx og csv, kan du i praksis manuelt overføre filer til de fleste andre treningsdagbøker.

Med Polar Flow må overføringen gjøres manuelt da Polar ikke har lagt opp til noe annet, men som nevnt kommer synkroniseringen med Strava mot slutten av 2015. Manuell overføring er uansett ikke mye stress.

Styrker og svakheter

Felles

Computerne kan allerede måle det meste og tillater tredjepartsprodukter som snakker bluetooth. Forhåpentligvis får Polar på plass automatisk opplastning til Strava innen utgangen av 2015, slik de lover.

Det er synd at Polar har valgt en annen festemekanisme enn Garmin - heldigvis begynner forskjellige tredjepartsprodusenter å få opp øynene for å lage fester også til Polar, så dette problemet blir forhåpentligvis minimalt når vi kommer til 2016. Utvalget av bluetooth-baserte sensorer per nå er begrenset sammenliknet med ANT+-sensorer, som de fleste wattmålere snakker.

Polar V650

Designet er pent og berøringsskjermen er utmerket. Potensialet for nye funksjoner i fremtiden er stort og Polar vil stå på for å forbedre og utvide funksjonene i tiden som kommer. Og ikke minst har V650 fått en konkurransedyktig pris.

Det er likevel noen ting som trekker V650 ned: Levetiden på batteriet og følelse av uferdig eller umoden software, særlig på kart/navigasjon. Batteritiden løser du ved å ta med et eksternt batteri, når du virkelig skal langt. Når utviklerne hos Polar får litt mer tid på seg vil de utnytte mulighetene kart og navigasjon byr på.

Og ja, du har forstått det helt riktig. Det er fortsatt ikke mulig å legge inn ruter i Polars verden. Dette er en så stor mangel at vi ikke ser noen grunn til å anbefale dette heller enn Garmin. Kjøper du en sykkelcomputer av denne størrelse og art i 2015 er rutefunksjon et minimum.

Javisst viser den på kartet hvor vi har vært, men når var du sist så full på sykkel at du trengte en rød tråd for å finne veien hjem? I fremmed terreng er det guiding vi trenger, ikke en prikk som forteller hvor vi er.

Polar M450

M450 har en back to basics-følelse, og det er positivt: Den knøttlille computeren måler absolutt alt som trengs og viser tall på en tydelig, lettlest måte på sin lille svart-hvit skjerm. Og skal du se funksjonalitet i lys av pris, kommer du ikke utenom at M450 gjør jobben.

Det eneste negative av betydning med M450 er at knappene er litt klønete plassert på undersiden, akkurat som på Garmin Edge 520.

Konklusjon

Det er et tøft marked Polar prøver å gjenerobre, men de har tatt kvantesprang både på sykkelcomputer- og treningsdagbok-frontene siden RS800CX og CS500/600, og den velkjente Polar-kvaliteten vi husker fra gamle dager er det fortsatt. 

V650 har potensialet til å være helt på høyde med Garmin Edge 520 og 810 - mye er allerede på plass, men akkurat nå sitter vi med følelsen av at den ikke er helt moden. Kanskje når våren 2016 kommer, og utviklerne hos Polar har fått mer tid til å rulle ut oppgraderinger, vil V650 fremstå som det produktet det fortjener å være.

Vi synes særlig at Polars M450 er et meget godt stykke sykkelutstyr; den gjør absolutt alt du kan be om av en sykkelcomputer, den er liten og lett, brukervennlig og ikke minst billig. Hvis du ikke har behov for Strava Live Segments eller navigasjon er M450 et helt suverent kjøp.

Publisert 23. november 2015 kl 06.00
Sist oppdatert 23. november 2015 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen