Arild Eriksen ser bokstavelig talt absolutt hele Tour de France, han er nemlig hovedkommentator for Eurosport Norge. Mange timer før sendingene kommer på lufta hjemme hos deg sitter Eriksen og forbereder seg. Da er det pugging av merittlister og geografi som står på planen, i tillegg til oppdateringene om utviklingen av rittet. Det er daglig en rekke lister det er supert å få kontroll over, det er alltid større eller mindre endringer i de ulike konkurransene. Akkurat hvem som faktisk leder rittet er det enkelt å holde kontroll på, men på plassene bak, samt oversikt over de øvrige trøyene er det ikke alltid like enkelt å ha oversikt, selv for en ekspertkommentator.

 Mens vi er inne på det Arild, hvem vinner Tour de France i år?
– Chris Froome. Det er tidenes kjedeligste tips, men jeg tror faktisk det er han som vinner. Han virker bunnsolid, han er utrolig sterk i fjellene, god på tempo og han har det beste laget rundt seg. Det virker som det finnes en sjekkliste, og han kan bare hake av på listen nedover.

Hva med om hjertet fikk bestemme?
Da blir det Thibaut Pinot (Francaise des Jeux), han er det jeg håper er fremtiden i syklingens verden. Han er nok litt for ung og uerfaren til å ta det i år. Han er en type rytter som kjemper med hjertet på utsiden av drakta, og kjører nok mer med hjertet enn hodet noen ganger. Det er lett å like en sånn type. Det er lett å trekke en parallell til Thomas Voeckler, han er jo også morsom å følge. Det er noen italienere og franskmenn som kjører mer med følelser og panache enn wattmåler. (panache, ofte brukt om lidenskapelige ryttere som kjører beinhardt uansett hvor ulønnsomt det måtte være).

– Da blir det kanskje favorittseier i kampen om grønn trøye også da?
– Jeg tror nok sagan tar den i år igjen, grunnen til det er at han kommer til å plassere seg høyt på de hel flate etappen, men han kommmer også til å være med på etapper hvor rene spurtere ikke kommer til å være med.

– Nå blir det bare favoritter her, hvordan ser det da ut i kampen om den hvite ungdomstrøyen, som går til beste rytter under 25 år?
– Ja nå blir det spennende! Det er veldig lett å ta Nairo Quintana, Andrew Talansyky fra eller Tejay van Garderen fra BMC, men vi har også Michal Kwiatkowski fra Omega Pharma-Quickstep. Han er en outsider. Men, den største favoritten er nok Van Garderen. Jeg tror han kommer til å gjøre det bedre enn Evans.

– Van Garderen? Men han er jo hjelperytter for Cadel Evans?
– Jeg har ikke troa på Evans. For meg så var det et overraskende bra resultat han hadde i Giroen, men jeg ser vel egentlig på han som en som ikke henger med i det beste selskapet. Jeg tror van Garderen er enda vassere. Jeg tror ikke Evans er helt restituert etter Giroen. Han kom seg i ganske bra form, men jeg tror det blir for tøft med gåde Giro d'Italia og Tour de France, hvertfall med tanke på seier.

Mer kaos for klatrerne
Froome vinner, Evans bommer og Sagan spurter. Ikke usannsynlig, men hva med prikketrøya? Der er det jo ofte litt tilfeldigheter ute og går?
– Hehe, den er vanskelig! Den som får klatretrøya første uken er litt tilfeldig. Det er ofte ryttere som er i brudd, og plutselig er de med i kampen om trøya uten at det var planlagt til å begynne med. Thomas Voeckler er jo helt sikkert med, Fredrik Kessiakoff kunne vært morsomt? Kanskje vi får en overraskelse, kanskje en type som Damiano Cunego? Det er litt sånne typer som havner ut av sammendraget tidlig, og heller går i brudd og sanker klatrepoeng.

– Det er stygt å tippe, men å bli Lanterne Rouge, sistemann i sammendraget, er jo faktisk en ære. Hvem blir det?
– En eller annen Vacansoleilrytter! Danny von Poppel er årets yngstemann, men han kommer nok ikke til å fullføre.. Nei? Si det?

– Hva med «Le Prix de la combativité», eller mest aggresive rytter som vi ville kalt det på norsk?
– Tja, det kan fort bli Thomas Voeckler.

– Jeg kom plutselig på at vi ikke har snakket om nordmennene. Hva tror du om våre egne menn?
– Uten noe lag rundt seg tror jeg Alexander Kristoff skal få det vanskelig med etappeseier. Han har jo gjort det bra når han har et lag som kan hjolde han i front. Jeg tror det blir tøft, men jeg håper jo selvfølgelig. Når det gjelder Edvald tror jeg vi kan se han i gul trøye etter lagtempoen i Nice. Jeg tror han kommer til å henge i teten i de første etappene, og om Sky vinner lagtempoen vil han ha beste tid sammenlagt.

– Og sistemann? Lars Petter Nordhaug har jo fått ny trøye og greier?
–Jeg tror «Lappe» blir ganske bundet opp rundt Bauke Mollema. Skulle derimot Belkin bli hektet av i sammendraget ser jeg for meg at han får sjanser til å gå i brudd den siste uken i rittet.

– Helt til slutt, hvem sitter i gul trøye etter den første flate etappen på Korsika?
– Da sier jeg Marcel Kittel. Mest for å si noe annet enn andre. Men det blir vel Mark Cavendish.

Arild Eriksen blir å høre på Eurosport 1 hver eneste dag, under hele Tour de France. Med seg i kommentatorbua har han flere ekspertkommentarer, og vi får blant annet høre Kurt Asle Arvesen, Knut Walter Baltzersen, landslagssjef Stig Kristiansen og sportsdirektør i Joker Merida, Gino van Oudenhove.