/ Sykler

SETTER VERDENSREKORD I RULLESYKLING

Samtlige 150 syklister skal sykle 11 timer på rulle i Oppsal arena!

Sist oppdatert 14. januar 2016 kl 06.00
I Oppsal Arena skal 150 syklister tråkke i 11 timer under Sufferfest Marathon Oslo lørdag 6. februar 2016.
I Oppsal Arena skal 150 syklister tråkke i 11 timer under Sufferfest Marathon Oslo lørdag 6. februar 2016.

Du er nok ikke alene om å sette deg på rulla i kjelleren med mål om 90 minutter, for så å komme opp igjen etter 45. Dette imponerer kanskje svigermor, men neppe de opptil 150 deltakerne i Sufferfest Marathon Oslo som møtes i Oppsal Arena lørdag 6. februar 2016.

LES OGSÅ: Slik gikk det da vi selv syklet 11 timer i en garasje.

Sufferfest Marathon Oslo er et innendørs rullearrangement hvor opplegget er såre enkelt:

Deltakerne skal følge opplegget til 10 utvalgte Sufferfest-treningsfilmer, med 10 minutters pause mellom hver film. Dette utgjør totalt 11 timer. Det er ingen konkurranse om hvem som tilbakelegger flest kilometer, produserer flest watt eller noe annet, utfordringen ligger i å faktisk holde ut i 11 timer!

Sponsorer bidrar med det som trengs av mat og drikke, og det er kanskje like greit ettersom deltakerne må regne med å svi av 4-6.000 kalorier i løpet av dagen. Som deltaker trenger du bare å ta med sykkel, rulle og klær. Påmelding koster 650 kroner.

LES OGSÅ: Sjekk ut Landeveis podcaster, helt gratis!

Stein Magnus Olafsrud, primus motor bak arrangementet, melder om over 90 påmeldte kun noen uker etter at registreringen åpnet, og at målet er at alle 150 plasser fylles opp.

– Interessen hittil har vært enorm, og Rema 1000, Birk Sport, Peugeot, Elkjøp, Wahoo Fitness og Røde Kors alle er med på å realisere initiativet. Dessuten blir også Mads Kaggestad med på deler av lørdagen, forteller Olafsrud.

Stein Magnus er også opptatt av at arrangementet har en veldedig dimensjon. Partnerne har bidratt med over 65000 kroner til Røde Kors-prosjektet Vann For Livet, og deltakerne har hittil donert over 8.000 kroner. Overskuddet fra arrangementet skal også gis til den gode sak.

Vann For Livets formål er å finansiere vannprosjekter i ulike deler av verden.

PRIMUS MOTOR: Stein Magnus Olafsrud er initiativtaker og gleder seg til å se 150 syklister på rulle i 11 timer (foto: privat).

Unik galskap

Et slikt arrangement er unikt etter norsk målestokk ifølge The Sufferfest-gutta er det hittil største forsøket på verdensbasis gjort i Indianapolis i Statene. Da var det 19 rullefanatikere som stilte til start. Med jevne mellomrom meldes det om gruppeøkter, men ingenting har hittil vært i nærheten av Sufferfest Marathon Oslo.

Ekstreme innendørsaktiviteter er imidlertid ikke helt uvanlig i Norge, mange kjenner til Bislett International Indoor Endurance Festival, hvor det i år løp 45 deltakere rundt i kjelleren i Bislett i 48 timer til ende og 358 kilometer ble tilbakelagt! Les sak hos Kondis.no her.

Syklister elsker harde påkjenninger, men hvorfor bruker vi en hel fridag avsatt til å sitte på rulla?

KNALLTØFF: Charlotte Knudsen fra Team Arctic Triathlon by Wikborg Rein vet hva mange timer på sykkelen innebærer (foto: Trude W. Stormo).

Deltakere med bein i nesa

For deg som trodde det bare var menn i midtlivskrisen som deltok på noe slikt, tro om igjen. Arrangementet melder om at over 40% av de påmeldte er kvinner til start.

Charlotte Knudsen (42) er godt kjent i triathlon-miljøet i Norge; hun er en del av det kvinnelige elitelaget Team Arctic Triathlon by Wikborg Rein, som består av henne og fire andre jenter. Laget har en en imponerende merittliste bestående av blant annet seire i Norseman og de fleste NM-titler som er delt ut i sporten de siste fire-fem årene.

– Vi snakket om Sufferfest Marathon Oslo på en treningssamling, og etter kun minutter bestemte vi oss for at dette skal hele laget være med på!

Linda Stokkeland (38) har siden deltakelsen i Slankekrigen Norge i 2005 blitt en habil syklist. Med 620 poeng på Merida Rittranking står hun side om side med landets beste damer når hun stiller opp i alt fra Stjernetråkken til Trondheim-Oslo.

SK Rye- og Girl Power-syklisten begynte med Birken, nå er de lange og seige rittene favorittene hennes. Målet for 2016 er å hevde seg i tempo. På tross av å være mor til tvillinger under tre år klarer Linda å klemme inn 10 treningstimer ukentlig i vinterhalvåret.

– Det handler om prioriteringer!

Også Linda og Girl Power-gjengen meldte seg på uten særlig betenkningstid.

HOLDNING: Linda Stokkeland er tydelig på at innstillingen er viktig for gjennomføringen.
HOLDNING: Linda Stokkeland er tydelig på at innstillingen er viktig for gjennomføringen.

HOLDNING: Linda Stokkeland er tydelig på at innstillingen er viktig for gjennomføringen (foto: privat).

Strategi

11 timer er lenge, men Arctic-jentene er godt bevandret i å holde ut lenge siden de aller fleste har flere Ironman-distanser under beltet. Ironman-konkurranser varer som kjent 10-14 timer.

– For å overkomme kjedsomheten skal vi holde skravla i gang, spise sjokolade og bytte shorts annenhver time. Gnagsår er den store skrekken.

Linda tenker å trekke på erfaringer fra tidligere utfordringer:

– Jeg har blant annet tilbrakt åtte timer sammenhengende på spinningsykkel. Trikset er å koble ut hjernen, være forberedt på å ha det vondt, og å ha en plan for å håndtere bunnpunktene som garantert kommer. Fokuset må være på “bare få det gjort”!

Både Linda og Charlotte er enstemmige på at det ligger mye motivasjon i å gjøre noe i felleskap, og kjenne på mestringsfølelsen som kommer ved målgang. Hverken av damene er uenige med redaksjonen at dette er for de spesielt interesserte -  ting som dette og Bislett 24 er for de som er litt gærne, uredde og ønsker å bevise for seg selv at de kan nå høye mål.  

– Hvem som helst kan fullføre 11 timer på rulla, for det er i hodet det hele sitter. Man må ville det nok, mener Linda.

Jentene kommer til å trekke på erfaringene sine når det begynner å butte mot, og de er klare på at det er i hodet den store kampen vil utkjempes. Det er greit å ha i bakhodet for de som ikke vet hva de går til.

I skrivende stund er andel jenter over 40%, hvilket er uvanlig høyt til å være et sykkelarrangement.

Charlotte tror at en årsak til interessen ligger i at Sufferfest Marathon Oslo ikke er en ren konkurranse:

– Det er ingen frykt for at man sykler for sakte eller at man skal bruke for lang tid på å komme i mål - rittet varer i 11 timer for alle mann. Utfordringen er mental og individuell, og man kan stille som et lag. Det appellerer nok til jentene. Samtidig er dette en ganske utypisk jentegreie.

– Det kan være være en snøballeffekt, når noen jenter ser at andre jenter melder seg på, så baller det seg på. Og det er jo ingen grunn til at ikke også jenter skal være med på sykkelting, mener Linda.

Mentalt krevende

Sannsynligvis 11 timer på rulla tøffere enn 11 timer utendørs. Mens ryttere i Jotunheimen Rundt kan døyve den fysiske smerten ved å beundre naturen, følge hjulene til hverandre og se frem til pasta i Lom og vafler på Sognefjellet, kan monotone timer på rulla oppleves som den reneste straff.

Landevei handler om lidenskap og lidelse, Sufferfest-maraton har nesten like mye å gjøre med begge deler. 

Publisert 14. januar 2016 kl 06.00
Sist oppdatert 14. januar 2016 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen