Tour de France: Oppsummering fra andre hviledag

I dag er det hviledag og vi har gjort en kort oppsummering av den siste uken i Tour de France.

Sist oppdatert 17. juli 2017 kl 16.44
VELFORTJENT HVIL: Markel Irizar tar seg en pust i bakken og en espresso mellom slagene. Foto: Kristof Ramon
VELFORTJENT HVIL: Markel Irizar tar seg en pust i bakken og en espresso mellom slagene. Foto: Kristof Ramon

De siste seks etappene av Tour de France har virkelig bydd opp til dans. Chris Froome har rukket å både miste og gjenvinne den gule trøya etter noen hektiske dager i fjellene.

Nå som rytterne nyter den siste hviledagen i Le-Puy-en-Valey er de fire best plasserte rytterne i sammendraget alle innenfor 29 sekunder. 
 
Etappe 10 og 11 var relativt flate og endte begge i massespurt. Det var dermed ingen overraskelse at Marcel Kittel stod igjen som dobbel seierherre. Den høyreiste tyskeren har koblet et solid grep om den grønne trøya etter å ha dominert massespurtene i årets Tour de France.
Michael Matthews er Kittels største utfordrer i poengkonkurransen, men har ikke nådd helt opp på de flate etappene. «Bling» sin fordel er at han går fort oppover og sitter med når ingen andre spurtere klarer å følge, noe Matthews fikk lønn for da han vant den 14. etappen.
 
I tillegg har australieneren satt seg i en god posisjon i poengkonkurransen ved å være representert i bruddene på de harde etappene og samlet poeng på de innlagte spurtene. For øyeblikket leder Marcel Kittel poengkonkurransen med 79 poeng, men etter offensiv kjøring på de siste etappene virker det ikke som om Matthews har gitt opp drømmen om å ikle seg den grønne trøya i Paris. 
 

OVERLEGEN: Når alle spurterne var kjørt av hadde ikke Michael Matthews noen problemer med å vinne den 14. etappen. Foto: Kristof Ramon
 
I kampen om den gule trøya er det flere år siden det har vært så jevnt. Det skiller kun 29 sekunder mellom Chris Froome, Fabio Aru, Romain Bardet og Rigoberto Uran før de siste seks etappene av Tour de France.
 
Chris Froome ledet rittet sammenlagt etter forrige hviledag, men på den 12. etappen, med toppfinish til Peyragudes, fikk briten seg et skudd for baugen.
  
Opp det bratte oppløpet klarte ikke den regjerende mesteren å følge konkurrentene. Romain Bardet vant etappen mens Fabio Aru tok over den gule trøya, etter at Froome tapte 22 sekunder på de siste hundre meterne.
 
Sykkelpublikummet begynte å spekulere i om det var et troneskifte på gang, men på den 14. etappen var det den nye sammenlagtlederen Aru som sin tur til å tape tid. På det som skulle være en relativt enkel etappe for sammenlagtfavorittene satt Aru dårlig plassert inn på de siste kilometerne.
 
I den relativt hektiske avslutningen sprakk feltet opp og dårlig posisjonerte Aru havnet følgelig på feil side av splitten. Froome satt bedre plassert og tok 25 sekunder på italieneren, og var dermed tilbake i gul trøye etter to dagers fravær. 
  

TO DAGER I GULT: Fabio Aru tok over ledelsen i sammendraget, men mistet den igjen etter en dårlig dag. Foto: Kristof Ramon
  
I løpet av de siste seks dagene har det bare tettet seg til i sammendraget og Tour de France er mer åpent enn på lenge. Alberto Contador har vist god form på de siste etappene, men har tapt for mye tid på de foregående etappene til å være en reell utfordrer til den gule trøya.
 
Warren Barguil fra Team Sunweb har mer eller mindre sikret seg klatretrøya til odel og eie etter å ha kjørt strålende i fjellene i årets tour. Franskmannen toppet suksessen ved å ta etappeseier på selveste Bastille-dagen.
 
Den aller største skuffelsen har vært Nairo Quintana som har falt av på alle fjelletappene så langt. Quintana kom på andreplass i Giro d'Italia tidligere i år og gikk inn i Touren med ambisjoner om å vinne. Etter 15 etapper virker det imidlertid som skeptikerne har fått rett og at Giro-Tour-kombinasjonen rett og slett er for fysisk krevende.
 

VIVE LE TOUR: Ta deg en baguette og sett deg til rette i sofaen for en utrolig spennende avslutning på årets Tour de France. Foto: Kristof Ramon

Det gjenstår nå seks etapper av Tour de France. Disse etappene kan deles inn i tre flate etapper, én tempoetappe, samt to etapper i Alpene, inkludert kongeetappen på målgang av Col d'Izoard.
 
Som regjerende mester og med sine gode tempoegenskaper er Chris Froome favoritten til å vinne rittet sammenlagt. Allikevel har Romain Bardet virket som den sterkeste rytteren i fjellene, og kommer ikke til å gi seg før det ikke er flere bakker igjen å sykle.
  
Under finner du en oversikt over etappevinnerene fra den siste uken i årets Tour de France. Klikk på lenkene for å lese de respektive nyhetssakene fra hver etappe.
     
Etappevinnere:
 
10. etappe: Marcel Kittel
 
11. etappe: Marcel Kittel
  
12. etappe: Romain Bardet
 
13. etappe: Warren Barguil
 
14. etappe: Michael Matthews
 
15. etappe: Bauke Mollema
  
 
Les resultater og etappebeskrivelser i vår interaktive grafikk:
 

Publisert 17. juli 2017 kl 16.44
Sist oppdatert 17. juli 2017 kl 16.44
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen