Dette er en artikkel i serien «På lomma», der ulike syklister deler erfaringer om hva de har med seg på langtur.

LES OGSÅ:
Asbjørn Slagtern Fjellvåg:Mett og selvhjulpen 
Ken-Levi Eikeland: Fyller fiskepulver på flaska 
Knut Sande: Derfor er Sande kjent som landeveiens Reodor Felgen

Sondre Svensli kommer fra Kurt-Asle Arvesens hjemmebane i Romsdalen. Der vokste han opp mellom fjell og fjorder, og ble tidlig glad i bratte bakker både sommer og vinter. Nå satser han fulltid på sykkel med Gauldal IL i Trondheim. 

Men mens lagkamerater og konkurrenter farter til Syden for å sykle i kort-kort om vinteren, er Svensli en del av randonnéelandslaget og forbereder sykkelsesongen med ski og feller i bratt terreng. Det har han gjort i flere år nå, og 20-åringen har ingen planer om å slutte med det. 

– Jeg tok opp randonee i 2014 som trening til sykling, og jeg satser fullt på begge deler så lenge det lar seg gjøre. Jeg føler at begge idrettene utfyller hverandre. Randonee er veldig likt måten du sykler på, og oksygenopptak er viktig i begge idrettene. Men målet er å leve av idretten, så da er det nok sykkel jeg kan regne med å tjene penger på, sier Svensli, som nylig tok NM-gull i randonée.

LES OGSÅ: Fra kreftdiagnose til VM 

- Hva har du på deg på langturene, og hvorfor?
– Jeg sykler langtur to-tre ganger i uka, og de varierer fra tre til seks timer. På hverdager er de gjerne litt under fire timer, men på helgene kan det være fem timer. Da er det klart man kan trenge litt av hvert underveis, både av mat og utstyr. I Trondheimsområdet er det mye skiftende vær, så jeg har alltid med meg en regnjakke eller vindvest, og jeg får stadig vekk bruk for den.  

- Hva har du med deg av mat, og hvorfor?
– Det varierer en del. Sjokolade er best, men på langturer er det mye brødskiver. Noen ganger har jeg med lefser, sånne tjukke, ferdigsmurte som du får kjøpt på butikken. De er lette å ha med seg og lette å spise, og de har mye energi. På flaska har jeg som regel bare vann, for jeg er ikke så glad i sportsdrikke. Men jeg burde kanskje revurdere det. Jeg har opplevd å bli veldig dehydrert fordi jeg ikke får i meg nok salter når jeg bare drikker vann.  

Saken fortsetter under

MATPAKKE: På en typisk langtur har Sondre Svensli brødskiver og lefse i lomma, men synes egentlig at sjokolade er best. På flaska er det bare vann. 

- Hva har du med deg av utstyr, og hvorfor?
– Selv om jeg sjelden har punkteringer, så har jeg alltid med meg slange, patron og multiverktøy. Da greier du det meste. Og så har jeg med meg mobil og kredittkort. Da kan jeg ringe etter taxi og betale den hvis det skulle skjære seg helt. Eller hvis jeg går på en næringssmell kan jeg kjøpe meg noe. Jeg har gått helt tom før, men med lefse og cola går det ofte fint å komme seg videre likevel. 

- Har du et pro-tip helt til slutt?
– Hvis det ser litt grått ut, og du tror det kanskje blir regn, så er det lurt å sette på en form for skjerm, slik som Ass-Saver. Det verste jeg vet er å bli våt i ræva. Det synes jeg er skikkelig ekkelt. 

 - Hva er hovedmålet for sesongen i år?
– Tour de Hallingdal blir hovedmålet. Det er et tøft ritt med mange bakker og mange ritt på relativt få dager, og det er noe som passer meg bra. I fjor, som var første gang jeg var med, lå jeg lenge an til å bli blant de topp ti, men mot slutten begynte jeg å bli sjuk. Jeg fikk problemer med stoffskiftet, og da ble det fryktelig tungt. I år håper jeg å bli blant de ti beste sammenlagt.

VELUTSTYRT: På langtur har Sondre Svensli med seg dekkspaker, co2-patron, multiverktøy og slange, men er glad for at han sjelden har bruk for det.