/ Sykler

Skal rekke fellesstartene

25 brannmenn sykler fra Oslo til Bergen for å sette kreftsaken på kartet.

Sist oppdatert 19. september 2017 kl 07.00
GOD KONTAKT: Ketil Tærum og Dag Erik Pedersen under Gran Fondo Don Pedro. Foto: Privat
GOD KONTAKT: Ketil Tærum og Dag Erik Pedersen under Gran Fondo Don Pedro. Foto: Privat

Torsdag 21. september legger 25 brannmenn fra Oslo ut på den 550 kilometer lange turen mot Bergen for å øke oppmerksomheten rundt kreft. Underveis skal flere slutte seg til troppen. Målet er å rekke damenes fellesstart i Bergen 23. september, med en stor delegasjon anført av en iøyefallende rosa brannbil, og søndag skal de se herrenes fellesstart.

TRE SEIGE ETAPPER
Ketil Tærum i Oslo Brann og Redningsetat er en av initiativtakerne til sykkelprosjektene i «Brannmenn Mot Kreft». VM-prosjektet går over fire dager og er kronen på verket for årets «Brannmenn Mot Kreft»-aksjon. Torsdag sykler troppen 240 kilometer, fra Smestad brannstasjon i Oslo via Kongsberg og Numedalen til Geilo. Dagen etter venter 15 mil over Hardangervidda fra Geilo til Ulvik.

Lørdag sykler de 16 mil fra Ulvik mot Granvin og videre over Hardangerveien mot Øystese-Trengereid-Arna før de ankommer Bergen under kvinnenes fellesstart.

– På vegen til Bergen blir vi møtt av glade brannmenn fra Bergen Brannvesen, som eskorterer oss siste biten. Vi kommer til å bli et stort følge anført av den store rosa brannbilen. Det blir garantert et spektakulært syn, sier Tærum.

Saken fortsetter under

OBIL Brannmenn mot kreft - Lars Brenden 1400x933
SYNLIG: Anført av denne vil brannmannstroppen være lett å få øye på. Foto: Privat

SYNLIG: Anført av denne vil brannmannstroppen være lett å få øye på. Foto: Privat

STARTET I BERGEN
Tærum forteller at hele prosjektet startet for tre og et halvt år siden. I 2014 syklet et tropp brannmenn fra Bergen til Oslo for å sette fokus på kreftsaken. Nå vil Oslo-brannfolket sykle turen motsatt vei.

Men mens bergenserne i 2014 ikke hadde annen gulrot enn gradvis tørrere vær å sykle for, kan Oslo-troppen glede seg til offentlig oppmerksomhet rundt prosjektet fra kommentator Dag Erik Pedersen når de ankommer Bergen lørdag, og tilskuerplass på VM-fellesstarten på søndag.

Saken fortsetter under

OBL Vestfold rundt rulle - Ketil Tærum 1400x933
OPPKJØRING: Vestfold Rundt var ett steg på veien mot Bergen. Foto: Privat

OPPKJØRING: Vestfold Rundt var ett steg på veien mot Bergen. Foto: Privat

GODT FORBEREDT
Turen fra Oslo til Bergen er prosjektets hovedmål i år, men inn mot den fire dager lange finalen, har syklistene øvet seg på flere arenaer. De har syklet turritt som Vestfold Rundt på 165 kilometer, de deltok i sykkel-NM for brannmenn i juni, flere av dem deltok i Dag Erik Pedersens Granfondo don Pedro, for kreftsaken i Oslo, og en av dem vant også svart trøye med 89. plass i Norseman Xtreme Triahtlon i august.

LES OGSÅ: Skal vinne brann-NM 

Siden NM i juni, der troppen sikret seg tre medaljer og flere hederlige plasseringer, har «OBIL-Sykkel Brannmenn mot kreft» hatt en deltaker i Norseman og deltatt i Granfondo don Pedro i Oslo.

– Henrik Litland fikk løpe helt opp på Gaustatoppen og gjorde en super innsats i Norseman Xtreme Triathlon. Vi deltok også selvfølgelig med noen ryttere på Dag Erik Pedersens Granfondo don Pedro i Oslo, for kreftsaken, sier Tærum, som føler at troppen er godt rustet for de tre lange transportetappene mot Bergen.

LES OGSÅ: Ny bok under VM 

Saken fortsetter under

Lino Iversini - Ketil Tærum - Per Øyvind Alvim - Foto Privat 1400x933
NM-GULL: Ketil Tærum sikret seg gull i klassen 40-49 under NM for brannfolk i juni. Her med Lino Iversini (til venstre) og Per Øyvind Alvim. Foto: Privat

NM-GULL: Ketil Tærum sikret seg gull i klassen 40-49 under NM for brannfolk i juni. Her med Lino Iversini (til venstre) og Per Øyvind Alvim. Foto: Privat

FLERE BRANNFOLK DØR AV KREFT
– Det er slik at vi brannmenn er spesielt utsatt for en rekke kreftformer, blant annet fordi vi utsetter oss for røyk og gasser og farlige stoffer som asbest. Så det vi gjør i år, er egentlig å børste støv av prosjektet fra 2014 hvor vi syklet Lillehammer-Oslo for å sette saken på dagsorden, sier Tærum.

I 2014 dro han i gang et sykkelprosjekt i Oslo Brann og Redningsetat, og fikk med seg kollegaer og andre brannmenn på et felles lag som satset på å bli beste rene bedriftslag i Styrkeprøven Lillehammer-Oslo. Oppmerksomheten som kommer med å offentliggjøre et slikt mål ville Tærum bruke til å sette fokus på kreftsaken.

– Hovedmålet med prosjektet «OBIL-Sykkel Brannmenn mot kreft» er å engasjere så mange kollegaer som mulig, lære bort lagsykling og bygge et sterkt sykkellag, og ikke minst å profilere «Brannmenn Mot Kreft», sier Tærum, som håper VM-stuntet vil bidra ytterligere på alle disse feltene.

ALVORLIG BUDSKAP
«Brannmenn Mot Kreft» ble etablert som en gruppe av norske brannfolk i 2011. Denne gruppen har til nå aktivt jobbet for å begrense kreftrisikoen i brannyrket, og jobbet for at de brannfolk som utvikler yrkesbetinget kreft skal anerkjennes for dette og ivaretas på en rettferdig og riktig måte, forteller Tærum.

Gruppa samarbeider med Kreftforeningen og andre sentrale aktører for å øke bevisstheten og kunnskapen om temaet yrkesbetinget kreft i brannyrket både hos arbeidstakere, arbeidsgivere og hos politisk valgte aktører.

– De fleste brannfolk er i god form når vi får jobb. Gjennomsnittlig har vi da 20 til 30 prosent mindre risiko for kreft enn befolkningen generelt. Men allerede etter fem år i tjenesten har vi faktisk betydelig større sjanse for å få noen krefttyper. For eksempel viser en nordisk studie at brannfolk i aldersgruppen 30 til 49 år har 259 prosent høyere risiko for prostatakreft enn befolkningen generelt, sier Tærum. 

Henrik Litland - NXTRI 2017 - Foto Privat 1400x933
GOD KONDIS: Henrik Litland ble nummer 89 under Norseman Xtreme Triathlon i august. Foto: Privat

GOD KONDIS: Henrik Litland ble nummer 89 under Norseman Xtreme Triathlon i august. Foto: Privat

Publisert 19. september 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 19. september 2017 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen