Green Cycling Norway debuterte som sykkellag under Tour du Maroc fra 6. til 15. april. Det ti dager lange etapperittet går fra Rabat til Casablanca, har UCI kategori 2.2 og er en del av den afrikanske kontinental touren (Se fakta nederst i saken)

Green Cycling Norway stilte som regionslag med Maxim Foray, Aasmund Groven Lindtveit, Jørgen Sunde, Marius Blålid og Joachim Strindin i stallen. 

– Det ideelle sykkellaget fikk vist seg frem med både prestasjoner og verdier, sier Jonas Orset, som er en av initiativtakerne til prosjektet Green Cycling Norway.

LES OGSÅ: Green Cycling til Tour du Maroc 

Saken fortsetter under

GREEN CYCLING NORWAY: (Fra venstre) Samir Tawfiq, Jørgen Sunde, Joachim Strindin, Marius Blålid, Aasmund Groven Lindtveit, Maxim Foray og lagets lokale soigneur. Foto: Green Cycling Norway 

Spleiselag
Sportsdirektør og altmuligmann for laget, Samir Tawfiq, er selv marokkaner. Det var hans kontakter som gjorde at laget fikk invitasjon til rittet. Tawfiq kjenner også en marokkansk altmuligmann som bidro både som massør og mekaniker. Drakter fikk laget sponset fra Davos i Frankrike. 

– Fordi vi fortsatt jakter på en hovedsponsor for laget, var debutrittet preget av en minimalistisk budsjett. Selv om vi gjerne skulle kunne tilbudt et enda mer profesjonelt opplegg var det ingenting å si på innsatsen mot et usedvanlig sterkt UCI 2.2-felt, sier Orset, og trekker fram at laget var i celebert selskap. 

Saken fortsetter under

AFRIKA: Green Cycling Norway fikk et spennende møte med afrikansk sykkelkultur i Tour du Maroc. Foto: Green Cycling Norway

Sterkt felt
Blant konkurrentene var ryttere som Filippo Pozzatto, Jakub Mareczko, Francisco Mancebo og Alexey Vermeulen. Videre syklet også nordmennene Jonas Hjorth (Interpro Stradalli) og Sindre Bjerkestrand Haugsvær (Ryska Posten Racing Team). 

– Rytterne i Green Cycling Norway viste flotte holdninger og sterk kjøring, sier Orset, og trekker spesielt fram Marius Blålid.

– Flere av gutta var uheldige med velt og sykdom underveis, og Marius måtte bære laget på sine skuldre. Og for en flott måte å gjøre nettopp det på, sier Orset. 

Sandefjord-gutten, som syklet Team FixIT.no før laget ble lagt ned i fjor sommer, endte på 16. plass sammenlagt, og var blant de topp 20 på fire av rittets ti etapper. Blålid var også eneste fra Green Cycling Norway som fullførte alle de ti etappene. 

Topp 3 Tour Du Maroc (UCI 2.2) sammenlagt
1. David Riviere, Frankrike
2. Alexey Vermeulen, Interpro Stradelli
3. Nikodemus Holler, Bike Aid
--
Norske:
16. Marius Blålid, Green Cycling Norway
42. Sindre Bjerkestrand Haugsvær, Ryska Posten (Sverige)
66. Jonas Hjort, Interpro Stradelli (Japan)

Fullstendige resultater 

Saken fortsetter under

KONSENTRERT: Marius Blålid før start. Foto: Green Cycling Norway 

Samlet erfaring
Men også resten av laget fikk stort utbytte av Green Cyclings Norways første rittopptreden, til tross for at det ble et brutalt møte med afrikansk sykling. 

– Rittet bød på alt fra sidevind, lange bakker og massespurter. Vi reiser hjem med verdifull ritterfaring på litt av alt, sier Foray, som samtidig takker sportsdirektøren for innsatsen. 

– Samir var gull for oss der nede. Han, hans familie og hans bekjente har tatt oss veldig godt i mot. Samir skal ha all mulig ros for innsatsen han la ned for å hjelpe oss og Green Cycling Norway. Uten ham hadde turen aldri blitt en realitet, sier han.

LES OGSÅ: – Når spurten går er det helt kaos 

Saken fortsetter under

I BAKKEN: Maxim Foray var involvert i flere velt underveis, og måtte til slutt stå av rittet. Foto: Green Cycling Norway 

Skal sette dagsorden
Green Cycling Norway er et idealistisk prosjekt med ambisjoner om å fremme grønne verdier gjennom sitt sykkellag. 

– Vi tror sykling er en viktig del av løsningen på både klima-, transport- og helseutfordringene verden står ovenfor. Våre ryttere skal være forbilder for barn og voksne, sier Orset.

Hør podcast om Green Cycling 

Han forteller at laget ble lagt merke til ved flere anledninger under etapperittet. Blant annet ble Foray intervjuet om prosjektet på landsdekkende radio, og Samir mottok en hederspris fra en viserådmann som ønsket å takke laget for å sette grønne verdier på dagsordenen.

– Det var utrolig morsomt å kunne dele våre holdninger og tanker i Marokko. At vi klarer å fremme vårt budskap ut til verden, det er det lov å være stolt av. Tour du Maroc er bare starten, sier Orset. 

HEDRET: Samir Tawfiq mottok en hederspris fra marokkanske myndigheter for Green Cycling Norways grønne verdier. Foto: Green Cycling Norway

Tour du Maroc 2018

Tour du Maroc arrangeres for 31. gang og er et UCI etapperitt av kategori 2.2. 

6.april: Rabat-Meknes
7.april: Fes-Khenifra
8.april: Beni Mellal – Marrakech
9.april: Marrakech-Ouarzazate
10.april: Ouarzazate-Zagora
11.april: Tazenakht-Taroudant
12.april: Taroudant-Agadir
13.april: Agadir-Essaouira
14.april: Safi-El Jadida
15.april: El Jadida-Casablanca