STØRST: CK Victoria Elite er det største jentelaget i Norgescupen, og det utnytter de, blant annet til å sende folk som i brudd: Marie Flataas på hjul med Turid Korshavn. Foto: Helge Langen
STORDRIFTSFORDELER
Med nesten 20 ryttere i stallen er CK Victoria Elite største jentelag i Norgescupen, og det bruker laget som konkurransefortrinn.
TEKST: INGEBORG SCHEVE
Publisert: tirsdag 16. mai 2017 kl. 6.00

Flere ryttere til start gir CK Victoria Elite flere og større muligheter enn konkurrentene både strategisk og taktisk. Den fordelen bruker laget for alt den er verdt, og den blir stadig mer verdt.

– Nivået på damesykling i Norge er mye høyere nå enn bare da jeg startet. Det er mange flere ryttere med i toppen, og flere klubber som har bra lag. Da blir det mer lagkjøring og mer taktikk i rittene, det blir morsommere ritt, og det hever nivået på alle rytterne. Tidligere var det nesten bare oss i CK Victoria som hadde et helt lag å spille på, sier Berit Gjelten i CK Victoria.

Hun satser på Norgescupnivå for fjerde året nå, og merker stor forskjell på den tida hun har vært med.

Saken fortsetter under

STOR TROPP: Med flere ryttere i troppen er det flere å fordele oppgavene på. Her fra siste Norgescup: Camilla Horneman, Malin Eriksen, Martine Fon, Marie Flataas, Berit Gjelten, Mirijam Kjøraas, Kristin Krogstad, Ingrid Lorvik, Margrethe Adde Kjeøy og Karianne Kanebog. Foto: CK Victoria

LES OGSÅ: Gjør hverandre gode 

STORT OG STERKT LAG
Årets tropp består av 18 ryttere. De fleste bor og trener i Trondheimsområdet, men det er også seks-sju utøvere som bor og trener andre steder, hovedsakelig på Østlandet.

Laget satser på Norgescupen og NM, men har også levert ryttere til både landslaget og det norske profflaget Hitec Products, og har hatt ryttere med i Norges VM-tropp i flere år. Men ikke alle satser like hardt, og klubben har rom for ryttere med ulike ambisjoner.

– Folk satser på litt forskjellig nivå. Vi jobber stort sett fulltid og mange har familie å ta hensyn til også. Vi er vel rundt åtte ryttere som satser fullt på Norgescupen, mens en del av de andre blir med på de rittene som går i nærmiljøet, sier Berit Gjelten, som ikke syns ulike ambisjonsnivåer er noe problem for laget på trening og samling.

– Intervalløktene kjører man jo på sitt eget nivå uansett. Og vi som satser hardest, sykler kanskje roligst på langturene. Og jeg er ikke sikker på at det ville være det beste for miljøet i laget om alle var blodseriøse, sier hun.

LES OGSÅ: Berit Gjeltens rulleøkt  

Sammen med Camilla Sørgjerd, Camilla Horneman og Ingrid Lorvik er Gjelten en av lagets fire veteraner.

I tillegg til stallen fra i fjor, har CK Victoria også fått seks nye ryttere i troppen: Margrete Kjeøy og Mirijam Kjøraas debuterer i landeveissammenheng denne sesongen. Henriette Mero, Mari Bergendahl og Gro Hege Viberg kommer til CK Victoria med triatlonbakgrunn, og Karianne Kanebog meldte overgang fra Harstad SK i forkant av årets sesong.

Lagets trofaste lederstab er med videre også denne sesongen. Sturla Johansen er sportsdirektør og manager, mens John Rune Gilberg er trener. Sammen fyller de resten også av rollene i støtteapparatet.  

Saken fortsetter under

STORLAG: Hele laget på samling i vinter. Tine Thomasli, Margrethe Kjeøy, Mirijam Kjøraas, Ingrid Lorvik, Solrun Sæther, Camilla Horneman, Kaya Emilie Berge, Karianne kanebog, Malin Eriksen, Henriette Mero, Kristin Krogstad, Mia Birkeland, Berit Gjelten, Gro Hege Viberg og Marie Flataas. Foto: CK Victoria

BLI MED PÅ SAMLING 2017: Enda mer av alt – flere turer, mer sosialt, mer stæsj – Norges eneste landeveisfestival    

NM-GULL PÅ HJEMMEBANE
I år har CK Victoria Norgesmesterskapet på hjemmebane. Mesterskapet arrangeres i Stjørdal fra 18. til 25. juni, i terreng som jentene kjenner godt. Det skal de bruke til sin fordel.

– Vi må prøve å vinne der og vise oss fram, så NM er et viktig mål for oss. Vi har absolutt reelle sjanser til å vinne, men skal vi få til det, må vi treffe med taktikken og bruke hele laget, sier Gjelten, og legger til at det er godt å ha Ingrid Lorvik tilbake i klubben i år.

– Ingrid er den sterkeste klatreren vår, så hun er en viktig brikke. Det er godt å ha henne tilbake i klubben, sier Gjelten.  

Gjelten er imidlertid ikke er sikker på at de har noen utpreget hjemmebanefordel, selv om mesterskapet kjøres i klubbens treningsterreng.

– Løypene som skal brukes har vært med i Norgescupen i to år nå, så de er godt kjent for de fleste – på godt og vondt, sier hun.

Nå skal CK Victoria bruke de resterende rittene inn mot mesterskapet til å finjustere på samkjøring og samspill mellom ryttere med ulike egenskaper.

Det er to fellestreninger hver uke og langkjøring i helger der det ikke er ritt, samt at rytterne også trener sammen utenom de fastsatte fellestreningene. Men med en tredjedel av laget utenfor Trondheims-området er det på samlinger og ritt de får trent best på lagkomponentene i sporten.

Saken fortsetter under

VÆRHARDT: Med base i Trondheim nytter det ikke å være redd for dårlig vær. Fellestreningene går tirsdag og torsdag uansett. Foto: CK Victoria

SIKTER INTERNASJONALT
De to siste sesongene har CK Victoria stilt lag i Ladies Tour of Norway, og fått en smak av kvinnesykling på internasjonalt nivå. Den muligheten får de ikke i år, da Ladies Tour of Norway har fått World Tour-status og derfor ikke lenger er åpen for klubblag.

Noen av Victoria-rytterne har imidlertid ambisjoner om å få sykle internasjonalt, både ved å bli tatt ut til landslaget på ulike ritt utover i sesongen, men aller helst til å representere Norge under sykkel-VM i Bergen.

– Ingrid er gira på å komme til VM, og hun har vært med før. Men det er mange som sykler fort og kjemper om de seks plassene, sier Gjelten.

LES OGSÅ: Lorvik kjører for Moberg 

Selv har ikke Gjelten VM som noe uttalt mål for sesongen, men sier ikke nei om sjansen skulle by seg.

– Det er kjempekult at VM er i Norge i år, og jeg skal sykle det beste jeg kan denne sesongen som alltid. Sykler jeg fort nok blir jeg tatt ut, sier hun.  

Dette er stallen i CK Victoria Elite 2017:
Veteranene: Berit Gjelten, Ingrid Lorvik (klatrer), Camilla Sørgjerd og Camilla Horneman.
Er med videre fra i fjor: Marie Flataas (spurter), Tine Thomasli, Martine Fon, Kristin Krogstad, Malin Eriksen, Mia Foss Birkeland, Kaya Emilie Berge, Solrun Sæther, Hanna Salminen Klæboe.
Nykommere: Henriette Mero, Mari Bergendahl, Gro Hege Viberg, Mirijam Kjøraas, Margrethe Adde Kjeøy og Karianne Kanebog. 

BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen. 

INTERNASJONAL ERFARING: Marie Flataas og Berit Gjelten under Ladies Tour of Norway 2015. Foto: Henrik Alpers