Primoz Roglic med seier i Alpene

Det var bare Primoz Roglic som holdt sammenlagtfavorittene på avstand og kunne juble for etappeseier.

Sist oppdatert 19. juli 2017 kl 18.03
SLOVENSK TRIUMF: Primoz Roglic holdt unna for de jagende sammenlagtfavorittene og vant dagens etappe i Alpene. Foto: Kristof Ramon
SLOVENSK TRIUMF: Primoz Roglic holdt unna for de jagende sammenlagtfavorittene og vant dagens etappe i Alpene. Foto: Kristof Ramon

Årets første Alpe-etappe ble som ventet en innholdsrik affære. Etappen gikk blant annet over Col de la Croix de Fer og Col du Galibier.

Galibier var forøvrig det høyeste punktet i årets Tour de France-rute og Primoz Roglic, den første rytteren over toppen, kunne dermed smykke seg med Henri Desgranges ærespris.
  
Etter en svart dag i går startet dagens etappe på verst mulig måte for Marcel Kittel. Tyskeren var en av flere ryttere som gikk i bakken tidlig på etappen og endte opp med å bryte årets Tour de France iført den grønne poengtrøya.
    

UTE: Touren endte i Alpene for Marcel Kittel, men kan trøste seg med sine fem etappeseiere. Foto: Kristof Ramon
 
Med Kittel ute kan Michael Matthews avslutte den desperate poengjakten ettersom han nå er den nye lederen av poengkonkurransen. Avstanden fra australieneren ned til André Greipel, på andreplass i poengsammendraget, er på betryggende 160 poeng.
 
Ettersom det er kun to spurtetapper igjen har Matthews matematisk sett sikret seg seieren i poengkonkurransen, og behøver kun å fullføre rittet for å ta med den grønne trøya hjem.
 
Et stort brudd med flere sterke navn gikk tidlig avgårde. Primoz Roglic, Tony Gallopin og Mathias Frank var noen av rytterne som angrep fra hovedfeltet. I tillegg gikk Alberto Contador til opp Col de la Croix de Fer og kjørte seg opp til bruddet midtveis på etappen.
  
Opp dagens siste stigning, Col du Galibier, var størrelsen på bruddet kraftig redusert etter tøff kjøring underveis. På de siste kilometerne fikk Primoz Roglic luke ned til bruddkameratene. 
   
Bak i gruppen med sammenlagtfavorittene satt Team Sky som vanlig farten, og opp Galibier ble feltet kraftig redusert. Romain Bardet åpnet ballet med et angrep. Fabio Aru hadde tydelige problemer når Bardet skrudde opp farten og over toppen av Galibier var han femten sekunder bak Froome, Uran og Bardet.

Gruppen med Froome hadde spist kraftig innpå bruddet, og over toppen av Galibier var det kun Roglic som var igjen foran. Den gamle skihopperen hadde en luke på rundt halvannet minutt og forsvarte seg godt i utforkjøringene ned mot mål. Etappeseieren til sloveneren i front ble aldri truet og Roglic tok dermed sin første etappeseier i Tour de France.
 
Fabio Aru klarte aldri å tette luken opp til teten og endte opp i en gruppe bak de tre fremste i sammendraget. Italieneren tapte 31 sekunder til de trioen i front og er nå 51 sekunder bak Froome i den gule trøyen. 
 
Rigoberto Uran vant spurten om andreplassen, mens Chris Froome tok tredjeplassen. Etter dagens etappe leder Chris Froome fortsatt Tour de France, 27 sekunder foran både Rigoberto Uran og Romain Bardet som deler andreplassen.
     

TØFF DAG: Fabio Aru viste svakhetstegn da favorittene klinte til opp Col du Galibier og tapte et halvminutt på etappen. Foto: Kristof Ramon
 
I likhet med Kittel var også Alexander Kristoff nede i asfalten på dagens etappe. Kristoff syklet gjennom etappen med store smerter i skulderen, men det skal ikke være noen rapporter om bruddskader. Alle nordmennene kom til mål i gruppettoen, godt innenfor tidslimiten.
 
I morgen er det duket for kongeetappen med målgang opp Col d'Izoard.

Les resultater og etappebeskrivelser i vår interaktive grafikk:

Publisert 19. juli 2017 kl 18.03
Sist oppdatert 19. juli 2017 kl 18.03
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen