MORGENDAGENS HELTER: Landslaget vant Fredsrittet i Tsjekkia og leder dermed Nations Cup. Fra venstre: Ludvig Fischer Aasheim, Søren Wærenskjold, Olav Hjemsæter, Idar Andersen, Jonas Iversby Hvideberg og Andreas Leknessund. Foto :NCF
NORSK DOBBELTSEIER I FREDSRITTET
Idar Andersen vant etapperittet Course de la Paix Juniors (lille Fredsrittet) sammenlagt foran lagkamerat Andreas Leknessund.
TEKST: INGEBORG SCHEVE
Publisert: søndag 7. mai 2017 kl. 21.05

Landslaget vant etapperittet Course de la Paix Juniors (lille Fredsrittet) sammenlagt, tok dobbeltseier sammenlagt, sikret seg to etappeseiere, samt seier i lagkonkurransen.

Med innsatsen i Fredsrittet leder Norge nå for første gang Nations Cup for juniorer sammenlagt.

– Det har vært en fantastisk laginnsats og utrolige enkeltmannsprestasjoner. Idar Andersen som griper muligheten på første etappe og klarer å holde trøkket gjennom hele rittet. Andreas Leknessund med sin supersterke seier på tempoen. Laget jobba veldig godt sammen og (alle) skal ha sin del av æren. Vi har prøvd i mange år å være på pallen i dette rittet, og når vi klarer det, får vi dobbeltseier. Det er helt utrolig og viser at det jobbes veldig godt rundt om i sykkel-Norge, sier landslagsleder Kai Lexberg fra Tsjekkia.

Følgende ryttere syklet på det norske laget:
Jonas Iversby Hvideberg - Fredrikstad SK
Olav Hjemsæter - Glåmdal SK
Søren Wærenskjold- Ringerike SK
Ludvig Fischer Aasheim – SK Rye
Andreas Leknessund - Ringerike SK
Idar Andersen – Gauldal SK

ANDERSEN: – UTROLIG STORT
– Det var en mye større lagpresentasjon enn enkeltmannsprestasjon av meg. Utrolig bra innsats av hele laget. Jeg hadde ikke klart dette uten så solide lagkamerater, sier Andersen.

– Etter tempoen begynte jeg å få litt tro på at jeg kunne vinne sammenlagt. Det var veldig moro å være to nordmenn på pallen sammenlagt. Andreas var den største favoritten på forhånd, og vi kunne kjøre sammen på de tøffe etappene. Ingen av utlendingene klarte å henge på, så dette var utrolig stort, sier han.

Det hele startet veldig bra for Norges del. På første etappe gikk Idar Andersen av gårde i et brudd etter litt over seks mil. I utforbakken 3-4 kilometer før mål gikk han solo og vant etappen. – Det var veldig spesielt å vinne solo. Jeg pleier å kjøre offensivt, men jeg pleier ikke å vinne så mange sykkelritt. Det å få lov å kjøre ifra på slutten og vinne et Nations Cup ritt var stort, sier Andersen om seieren.

Landslagslederen roser prestasjonen.

– Idar er en veldig offensiv rytter som tørr å skape brudd. Det er utrolig gøy å ha slike ryttere på laget. Det var en ekstremt sterk prestasjon i det som var en tøff etappe.

LES OGSÅ: Ungdommen leverte 

Saken fortsetter under

SEIER: Idar Andersen vant etapperittet i Tsjekkia. Foto: Erik Edland

LEKNESSUND OVERLEGEN PÅ TEMPO
Fredag morgen fulgte det norske laget opp med seier på tempoetappen til Andreas Leknessund.

– På tempoen hadde vi jo store forventinger til Andreas på forhånd. Han innfridde til de grader. Vi hadde forberedt oss veldig godt på forhånd, sett løypa på video og sykla gjennom traseen. Vi hadde også passeringstider fra Iver Knotten i fjorårets ritt, sier Lexberg, og fortsetter:

– Dette var en seier vi hadde håpa- og faktisk trodd litt på. At han vant så klart var desto mer overraskende, men veldig gledelig.

Sammenlagtleder Andersen gjorde også en solid tempo, selv om han falt ned til andreplass sammenlagt etter etappen.

– Idar gjorde kanskje sitt livs tempo. I ledertrøya startet han sist og ble til slutt nummer 16. Søren Wærenskjold gjorde også en god tempo som førsteårsjunior med sin 15. plass, sier Lexberg.

LES OGSÅ: Juniorene vant i Tyskland 

Saken fortsetter under

ANDREPLASS: Anderas Leknessund ble nummer to sammenlagt i Fredsrittet. Foto: Erik Edland

TO RYTTERE I TOPP-5
Etappe 2b gikk fredag ettermiddag og var en kort etappe som endte i massespurt. Andersen punkterte etter 5-kilometersmerket, men kom seg tilbake til feltet og fikk samme tid som de øvrige.

Det ble ingen endringer i sammendraget, så Andersen og Leknessund var henholdsvis nummer to og fem sammenlagt etter dag to.

BLI MED PÅ SAMLING 2017: Enda mer av alt – flere turer, mer sosialt, mer stæsj – Norges eneste landeveisfestival    

KONGEETAPPEN AVGJORDE
På lørdag gikk kongeetappen i rittet, der en knallhard bakke skulle forseres to ganger.

– Vi hadde som mål å holde det samla inn i bakken og komme først inn. Det klarte vi, og det sprakk opp veldig mye. Det ble en gruppe på cirka 25 rytter etter bakken første gang, hvor vi hadde med både Andersen, Leknessund og Aasheim. Flere av rytterne som lå i teten sammenlagt falt av, deriblant sammenlagtlederen, sier Lexberg.

Andre og siste gang opp bakken satt det igjen ti ryttere, inkludert Leknessund og Andersen. Etappen ble vunnet av en tsjekkisk rytter, som gikk solo i bakken og holdt helt inn. Leknessund og Andersen endte på henholdsvis niende og tiende plass for etappen, men avanserte til første- og andreplass sammenlagt.

HEKTISK SISTE ETAPPE
På søndagens etappe gjorde norske alt de kunne for å kontrollere inn sammenlagtseieren.

– Det gikk veldig fort hele etappen. Hele laget jobbet veldig bra og var med å tette luker. Vi prøvde å være samla i front og ha kontroll underveis. Det klarte vi til slutt, og etappen endte i en massespurt. Vi prøvde å kjøre opptrekk for Søren Wærenskjold på slutten, men han veltet dessverre, og vi fikk ikke til noe resultat, sier Lexberg, og legger til at alt gikk bra med Wærenskjold.

Det Lille Fredsrittet regnes som det mest tradisjonsrike of prestisjetunge juniorrittet i Nations Cup. Tidligere har ryttere som Michal Kwiatkowski og Fabian Cancellara vunnet rittet sammenlagt.

Komplette resultater dag 1
Komplette resultater dag 2a
Komplette resultater dag 2b
Komplette resultater dag 3
Komplette resultater dag 4
Komplette resultater sammenlagt

BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen.