Mannen som er regjerende mester i Gran Fondo World Tour, har syklet på kontinentallag i Kina og Colombia, og nå er en del av det Serbia-registrerte kontinentallaget Dare Gaviota, så vel som initiativtaker til prosjektlaget Green Cycling Norway har rutine på lommematen når han sykler langtur.  

LES OGSÅ: Orset inn på serbisk kontinentallag 

– Jeg tar ofte med meg bensinstasjon-koppen på langtur, slik at jeg kan stoppe på en bensinstasjon og ta en varm kaffe hvis det er surt og kaldt. Jeg begynte med det i vinter, da jeg syklet 20 mil til hytta i minusgrader. Da var det hyggelig å ha varm kaffe og se fram til på neste bensinstasjonstopp. Så koppen er blitt en god venn på langtur, og passer også perfekt i flaskeholderen, sier Orset. 

Han legger til at som initiativtaker til prosjektlaget Green Cycling Norway som skal fremme gode holdninger til klima og forsøpling i sykkelmiljøet, er det heller ingen ulempe at koppene som kommer med kaffeavtalene til bensinstasjonkjedene er gjenbruksartikler og derfor bidrar til å redusere forsøpling langs veien.

På lørdag skal Orset forsvarer seieren på fellesstarten i Styrkeprøven Trondheim-Oslo.

LES OGSÅ: Solo i 13 mil

Dette er en artikkel i serien «På lomma», der ulike syklister deler erfaringer om hva de har med seg på langtur.

LES OGSÅ:
Asbjørn Slagtern Fjellvåg: Mett og selvhjulpen 
Ken-Levi Eikeland: Fyller fiskepulver på flaska 
Knut Sande: Pelotonens største sadeltaske 
Sondre Svensli: To ess i baklomma på langtur 
Monica Storhaug: Null verktøy – masse godteri  
Frode Jermstad: Jermstad styrer unna sukker   
Christian Askildsen: Derfor har Eskildsen ekstra dekk under setet
Janne Smauget: Smauget sverger til solbærsaft
Ketil Tærum: – Du må spare på kreftene overalt hvor du kan

Hva har du på deg på langtur?
– Det er ikke mye hokuspokus der. Det varierer selvsagt med været og sesongen, men i Norge må du være forberedt på det meste, inkludert både sludd og regn selv om sommeren, så ekstra klær må man nesten alltid ha med seg. En lett jakke får du fint plass til i lomma. 

Hva har du med deg av mat?
– Det varierer avhengig av hvor lang turen er og hvordan jeg føler meg. På flaska har jeg nesten alltid bare vann, men hvis det er ekstra varmt har jeg Crampfix. Det er ikke bare for å unngå kramper, men da får jeg i meg litt ekstra salter og elektrolytter, som man mister når man svetter mye. Av mat er det som regel bare brødskiver av Markset brødmiks. Jeg spiser glutenfritt brød, og da kan det være en utfordring å finne brødtyper som ikke bare smuler seg opp når man har dem i lomma, men dette brødet fungerer veldig bra. Hvis jeg føler meg seig på morgenen og fristes av sjokoladepålegg så legger jeg på det, men det brødet er så godt at det står seg også fint helt uten pålegg. Banan eller annen frukt har også en fast plass i lomma på langtur. Hvis jeg skal være ute lenge, har jeg også med en eller annen form for bar. 

Saken fortsetter under

HELT ORDINÆRT: Jonas Orset sykler med vann på flaskene, brødskiver, frukt og bar i lomma, og med bensinstasjonkoppen i flaskeholderen sak at han kan  få seg varm kaffe underveis uten.  

LES OGSÅ: Enkle tiltak som gir sykkelglede

Hva har du med deg av utstyr?
– Jeg har alltid lys på sykkelen, også midt på dagen. Det gjør en stor forskjell for å bli sett i trafikken. Når det gjelder verktøy er jeg en minimalist, så i sadeltasken er det bare det aller nødvendigste. Jeg har en dekkspak, ekstra slange og minipumpe, samt multiverktøy og lappesaker. Da jeg syklet i Colombia der det er mye dårlige veier lærte jeg et triks som jeg har tatt med meg hjem: Ha med deg en liten bit av et gammelt dekk som du kan legge på innsiden hvis du får en rift i dekket, slik at du unngår ny punktering. En bit på 6cm x 3cm holder i de fleste tilfeller og kan være det lille ekstra som gjør at du kommer deg hjem. Jeg har også med en bitteliten adapterbit som kan settes på en landeveisventil og gjør at du kan fylle luft på bensinstasjoner der man fyller luft i bildekk. Da slipper du å fylle dekket helt knallhardt med minipumpen, for det er både tidkrevende og slitsomt. 

Har du et profftips helt på tampen?
– Jeg kjøper ofte billig lommemat på holdbart.no i Vestby. Jeg er litt gjerrigknark, men dette er også et glimrende miljøtiltak som gjør at mindre mat kastes. Jeg stopper ofte innom der hvis jeg sykler den veien. På holdbart.no selger de alle slags varer som har kort holdbarhet til en rimelig penge. Der har de ofte veldig gode priser på ferdigpakkede saker som er lette å ha med seg på lomma og slike produkter holder seg jo månedsvis etter stemplet best før dato. Men det varierer fra dag til dag hva de har i hyllene. 

LES OGSÅ: Ny giv i Kjerringåsen

LYS: I tillegg til vanlig verktøy og en liten bit av et gammelt dekk, har Jonas Orset alltid lys på sykkelen, både dag og natt. 

LES OGSÅ: Alt om bærekraft