PERFEKT: Tro-Bro Leon er muligens verdens flotteste lille sykkelritt. Foto: Kristof Ramon
Imens, i Bretagne
Lengst vest i Frankrike, ved kysten, i blåsten, på kjerreveiene: Kultrittet Tro-Bro Léon.
TEKST: KJETIL HAALAND
Publisert: fredag 13. april 2018 kl. 8.00

Lengst nordvest i Bretagne ligger landområdet Léon. Det er det det heter på Bretonsk. Det franske navnet er Finistére, fra latin finis terræ, verdens ende. Tro-Bro blir Tour de på fransk. Da har vi at Tro-Bro Léon betyr Finistere Rundt. Men Frankrikes kuleste lille (UCI 1.1) sykkelritt heter altså Tro-Bro Léon og ferdig med det.

I 1984 laget Jean-Paul Mellouët og en gjeng et lokalt amatørritt som brukte landskapet der ute, på overkjeften på det hestehodet som i vill galopp rett vest er Bretagne-halvøya. Første utgave var en salig fiasko der oppmerkingen ble malt rittmorgenen. Noen sølte i travelheten en pøs over mange av skiltene, det ble syklet feil og muligheten for en oppfølger var lav. 

RITTOPPFINNER og lokalpatriot: Jean-Paul Mellouët. Foto: Kristof Ramon

Men det ble en oppfølger. Da var merkingen så god at de lokale vegmyndighetene ba dem smøre skiltene inn med møkk slik at de skulle se mindre offentlige ut. Det er nok av møkk å smøre skilter med der vest.

Mellouët er tidligere "ubrukelig" klubbsyklist, selverklært sekstiåtter, og patriotisk bretoner. Han laget også rittet for at inntektene skulle bidra til å opprettholde det bretonske språket blant skoleelever. Da han var guttunge (født 1949) var det ikke lov å snakke annet enn fransk på skolen. Rittet skulle også ha solid lokal forankring, og inspirasjonen kom fra Nord og Flandern: Utfordrende veier, patriotiske tilskuere, og solid bruk av landskapets egenkarakter.

MITT KONGERIKE for et hjul, mens rittet forsvinner i det fjerne. Foto: Kristof Ramon

Det de har mengder av i Léon/Finistére er de såkalte ribin, små ettfelts grusveier helst med en god busk gress i midten. Så Tro-Bro Leon har ribin-seksjoner å drive posisjonskamp inn mot, og disse seksjonene er slemmere mot dekk enn brosteinen i Roubaix. Rittet er det eneste vi vet om som har blitt vunnet på slangeløse dekk: Hutchinson Secteur 28.

Tro-Bro Léon (TBL i akronymland) ble et ritt for profesjonelle i 2000. Noen har kalt det Bretagnes Paris-Roubaix. Mellouët kaller det en fornærmelse, men sloganet man bruker likner allikevel noe vi har hørt før: Da Red D'an Ifern, Et Helvetes Ritt.

PÅ PLAKATEN i 2016: Dan Craven, deltaker i 2015. (Tro-Bro Léon)

Kulthelten Dan Craven fra Namibia har ikke vunnet rittet, men ble såpass forelsket i både det og grisungen han fikk holde ved innskrivingen i 2015 at han endte opp som reklameplakatmodell. Han har også gått så langt som til å kalle TBL "Muligens det beste sykkelløpet på denne planeten".

JASÅ? Dekk står der og glor? Lokalt publikum. Foto: Kristof Ramon

Tro-Bro Léon er et overlevelsesritt slik de flamske klassikerne er det. Det skal fordømt lite til å havne bak, og har du havnet bak koster det det meste dine forfedre vrakrøverne der vest klarte å grafse til seg for å komme deg til fronten igjen. 

LANGT FRAM? Sikkert. Foto: Kristof Ramon

På grusveiene regjerer støvet. Ute ved Atlanterhavskysten der skipsvrakene forsvinner regjerer vinden. 

ATLANTEREN: Ikke alltid så rolig her ved verdens ende. Foto: Kristof Ramon

Tro-Bro-Léon er et fint ritt å ha på seierslisten. Man finner da også kjentfolk som Jaan Kirsipuu, Jacky Durand, Baden Cooke, Samuel Dumoulin, Mark Renshaw og Frédéric Guesdon på listen over tidligere vinnere. 

2016: Vinneren Martin Mortensen (One Pro Cycling/DEN) dundrer ut av alle fotografers favorittkulvert, iallefall i Léon. Foto: Kristof Ramon

Tro-Bro Léon inngår i Coupe de France og UCI Europe Tour, og arrangeres altså samme søndag som Amstel Gold Race. Dessverre er det ingenting å se av det på direkte-tv her på berget, men vennlige sjeler laster galskapen opp på Toutube rimelig kvikt etterpå. Tro oss: Du vil ikke gå glipp av det.

VIND på mølla og lang lang rekke. Kjekt med sykkelritt. Foto: Kristof Ramon

Tro-Bro Leon har skjønt det som få andre nyere ritt har skjønt. Skal du lage et ritt som skiller seg ut må det ha en ordentlig lokal forankring, finne utfordringer spesielle for landskapet det går i, og ha et navn som skiller seg ut. Om du som rittoppfinner også har kunstneriske evner og er i stand til å lage en pakke som kommuniserer egenarten kan du få suksess. Vi avslutter med 2018-utgavens rittplakat:

NYDELIG. Vi har ikke flere ord for Tro-Bro Léons plakatkunst. Faksimile fra https://www.trobroleon.com/