ØL TIL ROUBAIX

PARIS-ROUBAIX: Hva for et øl drikker du til Paris-Roubaix, når rittet foregår i et land som helst er kjent for vin og bitterhet?

Sist oppdatert 10. april 2014 kl 13.00
ØLHUND: Fabian Cancellara hjelper seg selv bak bardisken på Flandernmuseet i Oudenarde. Foto: Cor Vos
ØLHUND: Fabian Cancellara hjelper seg selv bak bardisken på Flandernmuseet i Oudenarde. Foto: Cor Vos

Les også Landeveis ølguide til Flandern Rundt!

Sykkelkultur er også ølkultur. Påskeuken er en øluke. Vi har mye å glede oss til.

Men først, en av snakkisene etter Spartacus’ seier i Flanderen var hans recodrikke i form av den belgiske lageren Primus. 

Spartacus viser her samme besluttsomhet som da han fintet ut sine motstandere i finalen i Oudenaarde, og selve drikketeknikken er det ikke noe å si på. Men når det er sagt så har jeg sett en tidligere kontinentalrytter og nær venn av mannen som kom på 5 plass i Flandern styrte en halvliter på under 5 sekunder. Valget av seiersøl er derimot kritikkverdig, Primus er en heller anonym pilsner og et dårlig valg når man har så mye bedre å velge i.    

IKKE KJØP: Primus anbefales ikke som leskedrikk, selv om Fabian Cancellara drakk det etter Flandern. 

Paris – Roubaix faller i år på palmesøndag. Der en mann en gang kom ridende til Jerusalem på et esel, er det en minst like stor begivenhet at nærmere 200 mann skal komme seg til velodromen i Roubaix på sykkel nesten 2000 år senere.

Roubaix er en heller trist by i et av Frankrikes fattigste regioner, rittet kommende søndag er det eneste lyspunktet i et område preget av nedtrapping i kullindustrien og økende arbeidsledighet.

Men navnet Roubaix har en magisk klang for de fleste syklister. En personlig favoritt er klippet fra «The road to Paris», der Lance Armstrongs bestis George Hincapie blir Domonated i gjørmebadet på brosteinen som best kan sammenlignes med en britisk tanngard.

«Come on George, don’t panic, don’t panic, don’t panic, eh?»

Det er lite håp om hjemmeseier på søndag, undertegnedes teorem sier at jo bedre øl en nasjon har dess bedre er de på viftekjøring. Der Belgia har massevis av deilig øl og sterke klassikersyklister er begge deler nesten fraværende i Frankrike. Kun et franskt lag kan finne på å stille til start i en klassiker med pipestilken Brice Feilleu. 

HVORFOR? Sender franskmennene denne pinglen til Roubaix på grunn av for høyt spritinntak? Foto: Cor Vos

I volum drikker faktisk franskmenn mer sprit enn øl, derfor er det bare to rene franske tips verdt å nevne.

Pelforth- er en brun ale i belgisk stil, selges som regel i 0.25 flasker, søtlig smak som kan minne om sirup/ molasse med hint av alkohol i smaken tross beskjedne 6,5%. En fin aperitif eller alternativ dessert.

NAMEMAN: Søtt, nesten på grensen til dessert. 

Page 24 Réserve Hildegarde Blonde– kan minne om den belgiske traveren Leffe Blonde, men mer fruktig og har også lett krydderpreg. Frankrikes eneste særegne bryggerstil er biere de garde, en avart av belgisk saison eller det gamle norske hesjeølet, hvor man opprinnelig tok det man hadde til overs av korn utpå våren og satte til gjæring før det ble for varmt for undergjærede øl. Lyst lettdrikkelig og tilgjengelig i 0,75 flasker på nesten alle pol. 

GOD START: Flott startøl for å få opp stemningen. Store flasker med innhold som glir fort ned. 

… 

OM ARTIKKELFORFATTEREN
07-27-47_lightboxorg

Torgrim Svensen  //  Syklist og ølkjenner

Torgrim Svensen bor i Stavanger, han brygger øl, har fem sykler, ti par ski og er tynn. Han har samme lidenskap for ølbrygging som for sykkel, og med jevne mellomrom oppdaterer han Landeveis lesere om hvilket øl en trenger til de ulike sykkelfestene.

Publisert 10. april 2014 kl 13.00
Sist oppdatert 10. april 2014 kl 13.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen