MINNEVERDIGE ØYEBLIKK FRA TOUREN

Lad opp til Tour de France.

Sist oppdatert 30. juni 2016 kl 15.37
OKSEN: Thor Hushovd hadde kanskje karrierens beste spurt på Champs Elysèes i 2006. Foto: Cor Vos.
OKSEN: Thor Hushovd hadde kanskje karrierens beste spurt på Champs Elysèes i 2006. Foto: Cor Vos.

John Lee Augustyn – Col de la Bonette
   
Vi skal tilbake til Tour de France i 2008. Den 16. etappen var en fjelletappe fra Cuneo i Italia til Jausiers i Frankrike. Den sørafrikanske rytteren John Lee Augustyn har akkurat klatrert over toppen av Col de la Bonett, og har tatt fatt på en hasardiøs utforkjøring ned mot mål i Jausiers.
   
I en skarp høyresving bommer Barloworld-rytteren totalt på inngangen og forsvinner ut over den bratte fjellskrenten. Augustyn sklir nedover på magen, men klarer til slutt å stoppe. En hjelpsom tilskuer krabber nedover fjellsiden og hjelper Augustyn opp igjen til veien.
    

Les også: Flere utstyrstester av sykler og utstyr for landeveien  

Schleck mister kjedet
    
I Tour de France 2010 stod sammenlagtseieren mellom Andy Schleck og Alberto Contador. Før den 15. etappen hadde luxembourgeren et forsprang på 31 sekunder ned til Contador. Opp etappens siste stigning, Port de Balès, angriper en tilsynelatede pigg Andy Schleck, men etter kort tid får han mekaniske problemer og mister kjedet. Contador ser at Schleck er i trøbbel og angriper den gule trøya.
   
I mål var spanjolen 39 sekunder foran Andy Schleck og tok over ledelsen i rittet. På podiet i Bagnères-de-Luchon mottar Alberto Contador pipekonsert av det franske publikummet grunnet mangel på sportsånd. Contador vant Tour de France, men ble til slutt diskvalifisert grunnet en positiv dopingprøve.
    

 
 
NORGES BESTE SYKKELBLAD: Slik bestiller du abonnement, og får tilgang på hele arkivet digitalt!
  
Guerini felt av tilskuer opp Alpe d'Huez
   
Den italienske klatereren Guiseppe Guerini ligger an til å ta en etappeseier opp Alpe d'Huez under Tour de France i 1999. Italieneren har et lite forsprang ned til feltet, men inne på den siste kilometeren kolliderer han med en fotograf som har stilt seg opp midt i veien.
  
Guerini er raskt tilbake på sykkelen igjen, men er tydelig stresset av episoden. Heldigvis klarer Guerini å holde unna for feltet og vinner etappen 21 sekunder foran Pavel Tonkov.
   

 
Thor Hushovd vinner på Champs Elysèes
  
Etter å ha vunnet prologen i Strasbourg under Tour de France 2006 gikk det meste stang ut for Thor Hushovd. I en spurt på en av de tidlige etappene kommer Hushovd i kontakt med en fan-rekvisita og får et dypt kutt i den høyre armen.
  
Hushovd fortsetter Touren, og får sin store revansje på den siste etappen inn til Paris. Etter å ha blitt geleidet opp til hjulet til Robbie McEwen av lagkamerat Julian Dean, trår Hushovd til på den siste strekka opp mot mål. Her klarer ingen å følge nordmannen, som vinner overlegent etter karrierens beste spurt.
   

Les også: Landeveis siste produkttester.
 

Kurt Asle sin etappeseier
  
Kurt Asle Arvesen hadde mange forsøk på å vinne en etappeseier i Tour de France. En av de bitreste nederlagene var da han ble hentet 50 meter fra mål av italienske Paolo Savoldelli og mått ta til takke med en sur andreplass.
  
På den 11. etappen i 2008 fikk han derimot sin revansje. På en overgangsetappe mellom Pyreneene og Alpene gikk et stort brudd avgårde, inkludert Kurt Asle. Etter et lureløp på de siste kilometerene kom Arvesen seg i posisjon før spurten. Inne på oppløpet var eresfjordingen såvidt foran Martin Elmiger, og kunne endelig slippe jubelen løs.
    


   
Hivert og Voeckler på terassen
   
Den 17. etappen fra Gap til Pinerolo i Italia under Tour de France 2011, ble vunnet av Edvald Boasson Hagen etter et sterkt solobrudd. Det vi kanskje husker aller best fra etappen var nesten-ulykkene til Jonathan Hivert og Thomas Voeckler.
   
I en teknisk utforkjøring ikke langt fra mål var det flere ryttere som forsvant ut av veien. Jonathan Hivert har vært i bruddet hele dagen og klarer ikke å holde konstentrasjonen oppe på den siste utforkjøringen. I en skarp venstresving har franskmannen alt for stor fart og forsvinner ut av veien. Heldigvis kjører han rett inn på en terasse ved siden av veien og unngår velt. Bare minutter senere skjer akkurat det samme igjen, denne gang med Thomas Voeckler.
  

Les også: Siste nytt om landeveissykling

Publisert 30. juni 2016 kl 15.37
Sist oppdatert 30. juni 2016 kl 15.37
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen