DEN SPANSKE EDDY MERCKX

DAGEN I DAG: I dag for 22 år siden døde den spanske storsyklisten Luis Ocaña.

Sist oppdatert 19. mai 2016 kl 07.00
KNUST: Luis Ocaña veltet stygt og måtte bryte Tour de France i 1971. Foto: CORVOS.
KNUST: Luis Ocaña veltet stygt og måtte bryte Tour de France i 1971. Foto: CORVOS.

Den unge Luis Ocaña hadde drømt om å bli syklist siden den dagen han hadde observert en gruvearbeider på sykkelen sin hjemme i den lille landsbyen Vila i Pyreneene. På den daglige turen til skolen ville Luis nå ikke lenger ta skolebussen, men en sykkel som stod parkert ved bussholdeplassen. En tøff avgjørelse for en liten skolegutt, gitt at Luis ikke kunne sykle.

LES OGSÅ: BLY I BLODET

Luis Ocaña ble født 9. Juni 1945 nær Madrid, men etter at faren hans hadde fått jobb som gruvearbeider i Sør-Frankrike, flyttet familien til Mont-de-Marsan, noe som førte til at unge Luis Ocaña etter hvert fikk kallenavnet ”spanjolen fra Mont-de-Marsan”. Luis syklet nå som amatørrytter, og ble fort oppdaget av tidligere Tour de France vinner Antonin Magne. Magne var skråsikker på at Ocaña en dag skulle vinne Frankrike rundt, og fikk senere rett i sin antagelse.

Etter å hadde ledet suverent i sammendraget, og likevel måtte gi tapt i Tour de France i 1971 etter en velt, vant Ocaña endelig to år senere. Med et kvarters forsprang sikret spanjolen seg seieren foran franskmannen Bernard Thévenet, og minnet i måten han herjet i feltet om belgieren Eddy Merckx. Ikke uten grunn ble Luis Ocaña også kalt for ”den spanske Eddy Merckx”.

LES OGSÅ: 10 GRUNNER TIL Å TA MED SYKKEL TIL ITALIA

Allerede i 1970 hadde Ocaña stukket av med seieren i Vuelta a España på hjemmebane. Seire i Baskerland og Katalonia rundt fulgte i årene etter. Under Tour de France i 1977 ble Ocaña dog tatt for doping med amfetamin, og fikk en måneds betinget utestengelse, ti straffeminutter i sammendraget og en bot på 1000 sveitsiske Franc. Samme år la Luis Ocaña opp som sykkelproff.

Spanjolen begikk i 1994 selvmord etter å hadde fått Hepatitt C som følge av en forurenset blodtransfusjon i forbindelse med en bilulykke. Luis Ocaña ble 48 år gammel.

Publisert 19. mai 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 19. mai 2016 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen