Jakter NM-gull på fem timer trening i uka

Truls Haugseth skal revansjere fjorårets NM-bronse på NM i sykkelkross i Arendal på søndag.

Sist oppdatert 7. november 2017 kl 07.00
GULL-JAKTEN: Truls Haugseth sikter mot å ta tilbake NM-trøya til helga. Foto: Per-Eivind Syvertsen
GULL-JAKTEN: Truls Haugseth sikter mot å ta tilbake NM-trøya til helga. Foto: Per-Eivind Syvertsen

Fem timer trening i uka som gjennomsnitt holder til NM-form så sant en bruker tida effektivt, forklarer Truls Haugseth.

39-åringen, som syklet på heltid som proff i Rune Høydahls lag fram til sesongen 2008, har bevis: Han tok NM-gull på første forsøk i masterklassen i 2015. Og det NM-gullet verdsetter han høyt.

– Høydepunktet i kross-karrieren så langt er NM-gullet fra 2015. Å vinne et mesterskap i kross har jeg bare gjort en gang. I fjor hadde jeg uflaks og skled ut tidlig. Da fikk de to som tok gull og sølv en luke, og jeg greide aldri å ta dem igjen. Men det skal jeg reversere i år så godt det lar seg gjøre, sier Haugseth, som endte på tredjeplass i fjor.

Selv om Haugseth trappet ned elitesatsingen etter sesongen 2011-12, er konkurranseinstinktet intakt, så vel som evnen til å planlegge for å innfri både langsiktige og kortsiktige mål.

– Å vinne NM i Arendal er målet for denne sesongen, og kunne sykle neste sesong i mesterskapstrøya. Men Det overordnede målet er VM i Belgia neste år, men da vil jeg vite at jeg har noe der å gjøre. Derfor bruker jeg kross-sesongen i år, og neste sommer og høst til å forberede meg inn mot det, sier Haugseth.

LES OGSÅ: Dramatisk oppgjør i Bjerkecross 

PERFEKT FOR ARBEIDSFOLK
Haugseth mener kross er som skapt for ambisiøse amatører med fulltidsjobb, barn og familieforpliktelser, og velutviklet konkurranseinstinkt.

– Konkurransetida er på 40 minutter pluss litt, så det er innertier for en familiefar i full jobb som samtidig har lyst til å satse skikkelig på hobbyen sin. Det blir bånn gass fra start til mål og det er derfor jeg går så inn for dette, sier han.

I år passer også Norgescupen perfekt inn i familiefarens tettpakkede timeplan.

– Kona jobber annenhver helg, og i år går Norgescupen på de helgene hun har fri, forklarer Haugseth, som utnytter det til fulle. 

Bli med på Samling 2018 - Norges eneste festival for Landeveisyklister 

Saken fortsetter under

Truls Haugseth - CX6 Svelvik 2017 - Per-Eivind Syvertsen
TRAVELT: Truls Haugseth ser kross som den perfekte konkurranseformatet for travle fulltidsarbiedende. Foto: Per-Eivind Syvertsen

TRAVELT: Truls Haugseth ser kross som den perfekte konkurranseformatet for travle fulltidsarbiedende. Foto: Per-Eivind Syvertsen

MÅ TRENE SMARTERE
I gjennomsnitt får Haugseth rundt fem timer trening i uka, og han får sjelden lagt mer enn en drøy time i strekk. Det holder til toppform, men da må han trene hardere og smartere enn han gjorde som proff.

– Jeg får ikke trent hver dag lenger, og det blir lite av lange økter. Men derfor må jeg trene smartere og ha et konkret fokus for hver økt, sier han.

En typisk økt, enten den er utendørs, på spinningsykkel eller rulle, er på en drøy time. Da starter han med fem til ti minutter oppvarming, kjører det han klarer i 40 til 50 minutter, før han roer ned noen minutter og går av sykkelen. Det hele tar maks en time og et kvarter dør til dør.

De hardeste øktene er likevel rittene.

– Jeg har aldri klart å presse meg maks på trening, verken nå eller som proff. Det er sjelden jeg ser mer enn 80 til 85 prosent av maks da, så jeg bruker rittene til å presse meg litt mer. Da kommer jeg litt høyere, sier Haugseth.

Om vinteren blir det også en del styrke, både spesifikk inn mot sykling og generell, i tillegg til intervalløktene på sykkel.

LES OGSÅ: Minimalisten 

TÅLER IKKE LANGTUR
Det er ikke bare jobb og familiesituasjonen som hindrer Haugseth i å legge ned de lange øktene.

– Det er nok mange av de andre i min klasse som trener mer mengde enn meg, men det har ikke min kropp tålt. Når øktene kommer opp mot og over to og en halv time, da stopper det seg helt for meg. Det tapper kroppen veldig, og jeg merker at det sitter lenge i kroppen etterpå også. For meg har det alltid fungert for meg å trene kort og hardt, og med bakgrunn fra styrkeløft og deretter rundbane har jeg bra med styrke i kroppen og tempo i beina, sier han.

– Jeg flyter nok litt på at jeg satset fulltid på terrengsykkel i mange år, så jeg har jo noen tusen treningstimer i banken fra før, sier Haugseth. 

Publisert 7. november 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 7. november 2017 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen