Ritthelgen i Kiev i Ukraina besto av tre ritt, der første gikk fredag og det siste på søndag. Det norske projektlaget Green Cycling Norway, som fikk en brutal start på ritthelgen i Ukraina, kjørte inn flere topp-20-plasseringer, samt en niendeplass på lørdag og en ellevteplass på søndag.  

– Vi får ta med oss periodevis meget god sykling, samt at vi ikke kastet en eneste flaske utenfor langesonen. Fra andre ryttere og lag var det dessverre flust med forsøpling i løypa, sier Jonas Orset. 

Orset er en av initiativtakerne til Green Cycling Norway, som ble etablert høsten 2017. Prosjektlaget skal blant annet sette søkelys på forsøpling og klimaavtrykk i sykkelmiljøet, og har ambisjoner om å skape bedre holdninger til dette i sykkelsporten. 

Saken fortsetter under

FAKTA RACE HORIZON PARK

Når: 1.-3.juni
Hva: 3-dagers rittfestival, UCI kategori 1.2
Hvor: Kiev, Ukraina
Hvem: Kontinentallag, landslag, regionslag, klubbklag på minst fire og maks seks ryttere
Green Cycling Norway: Anders Oddli, Thomas Nilsberg, Kristian Klevgård, André Sotberg, Jonas Orset, Antti Sizko og Joni Kanerva
Mer informasjon: Se rittets hjemmeside 

Dramatisk start
Fredagens ritt var det 160 kilometer lange Horizon Park Race of Peace, der det skulle sykles ti runder på 16 kilometer. I tillegg til Orset besto troppen til Green Cycling Norway av Anders Oddli, Thomas Nilsberg, Kristian Klevgård og André Sotberg, samt to gjesteryttere fra Finland: Antti Sizko og Joni Kanerva. 

– Kanerva er også kjent som rytteren som krasjet så stygt under sykkel-VM i Bergen, sier Orset.

Den tradisjonen fortsatte Kanerva i Kiev, og ritthelga endte på første dag for den offensive finnen. 

– Kanerva måtte kjøres på sjukehus etter en stygg velt på fredag, og endte kraftig forslått med brukket nese og hjernerystelse, sier Orset, som er glad det ikke gikk enda verre. 

I tillegg til Kanerva gikk også Klevgård ned i velten, men slapp unna med skrubbsår og kunne fortsette resten av helga. Orset kom med i bruddet som skulle vise seg å holde helt inn, men det gjorde ikke Orset, som fikk det tungt i varmen. Etter 11 mil mistet han bruddet, og hele feltet skled også forbi. Trønderne Anders Oddli og André Sotberg hang med gruppe to, like bak bruddet, og endte på henholdsvis 16. og 18. plass.  

Saken fortsetter under

BRUDD: Jonas Orset (med rød sykkel) satt med i bruddet som holdt helt til mål, men Orset falt fra etter 11 av 16 mil. Foto: Green Cycling Norway

Sotberg på niendeplass
Lørdagens ritt, Horizon Park Race Maidan, besto av sju runder på 17 kilometer. Etter halvkjørt ritt kom Sotberg med i det som ble dagens avgjørende brudd. 

– André var en av våre ivrigste og kom seg fortjent med i det som ble dagens brudd: en gruppe på ti ryttere, der de fleste av de store lagene var representert, sier Orset.

Sotberg ble til slutt nummer ni. Videre kom Oddli og Klevgård med i en 15-mannsgruppe bak teten, og begge endte blant de topp 20 totalt. 

– Anders forsøkte å stikke fra gruppa i bakken like før mål, men klarte likevel ikke å komme helt opp til teten, sier Orset. 

Han forsøkte selv å støte seg opp til gruppa Oddli og Klevgård satt i, men kom ikke fra feltet.  

Saken fortsetter under

RACE HORIZON PARK: Green Cycling Norway stilte med seks ryttere i Kiev, inkludert Kristian Klevgård, som gikk i bakken på første dag men ble blant de topp 20 på dag to. Foto: Makalis Iurii 

Brutal avslutning
Horizon Park Race Classic på søndag var helgas finale med 14 krevende runder i Kiev, og de norske rytterne kjente både varmen og intensiteten fra de to foregående dagene i kroppen. 

– Det siste rittet i vår ukrainske ritthelg ble et råkjør. Mange hadde tunge bein etter de siste to dagene med en intens varme og høy fart, og da hjalp det neppe at løypa i korte trekk bestod av et par flate kilometer som ledet inn i en kilometerlang bakke på 8 prosent før vi syklet nedover igjen og tilbake på de flate kilometerne forbi målstrekket. I løpet av de 14 runder og det var mange muligheter motta og gi melkesyre, sier Orset.

Feltet skilte seg raskt. På hver runde falt ryttere av, og startfeltet på 120 ryttere ble snart halvert. Etter halvkjørt ritt satt det norske laget igjen med fire ryttere. Sotberg og Oddli klarte å henge med fronten da det på runde åtte igjen ble hardkjør. Klevgård og Orset endte bak splitten og ble sittende med hovedfeltet de siste rundene. 

– Da vi falt ned i hovedfeltet, hadde vi fortsatt tro på trønderne, men en tremannsgruppe klarte å stikke fra tetgruppa på tampen. Inn på siste runde hadde André fortsatt trøkk i beina og forsøkte å gå alene etter de tre i front, men ble innhentet på siste kilometer. Dermed ble det nok en topp-20 plassering til Sotberg, med Oddli like bak, forteller Orset.

Race Horizon Park er Green Cyclings andre ritt siden prosjektlaget ble opprettet i fjor høst. I april syklet Green Cycling Norway det ti etapper lange Tour du Maroc, der Marius Blålid kom på 16. plass sammenlagt. 

Saken fortsetter under

SISTE DAG: Fra starten på søndagens ritt. Foto: Green Cycling Norway

LES OGSÅ: Satte dagsorden i Afrika 

Dette er Green Cycling Norway
Foreløpig er Green Cycling Norway et prosjekt uten en fast stamme av ryttere. Men på sikt håper Orset å etablere et mer tradisjonelt lag og organisasjon. 

– Vi er foreløpig et provisorisk lag, men vi håper å ha budsjett til å sette sammen et ordentlig opplegg og lag til neste år. Vi har kontakter og får flere invitasjoner, men med manglene budsjett må vi vurdere troppen til de enkelte rittene litt utfra hvem som er villig til å dekke reise selv, forklarer Orset. 

Hør podcast om Green Cycling