Det er snakk om store nyheter når Norge nå skal få sin egen sykkelgalla. Sykkelgallaen er et omfattende og tv-sendt arrangement, der publikum og jury stemmer på ulike prestasjoner i ulike kategorier.

Sykkelgallaen arrangeres for første gang under Bike Expo på Hellerudsletta lørdag 3. mars, og er en viktig del av messen.

– Norge er en liten sykkelnasjon, men med store sykkelprestasjoner vi vil sette pris på og hylle. Derfor inviterer vi til en sykkelgalla der vi skal hedre de som har gjort eller gjør noe ekstra for sykling og sykkelsporten i Norge, og her er hverdagssyklistene like viktige som eliterytterne, sier Bjørn Sætre, tidligere generalsekretær i Norges Cykleforbund, nå en av tre gründere bak Bike Expo.

LES OGSÅ: – Vi må skape en arena som engasjerer   

Bike Expo 2018

Hva: Sykkelmesse med utstyrsleverandører, destinasjoner, forbund, lag og foreninger, arrangører og aktører innen norsk sykkelsport
Hva skjer: Demo, konkurranser, oppvisning og show, sykkelgalla, foredrag og faglige innslag
Hvor: Exporama, Hellerudsletta
Når: 2.-4.mars 2018
For hvem: Alle sykkelinteresserte
Mer informasjon: http://bikeexpo.no

Disse skal hedres
Det er totalt åtte priser som skal deles ut, samt at en sykkelpersonlighet skal innlemmes som første medlem i norsk sykkelsports Hall of Fame.

Følgende priser skal deles ut:

Beste landeveissyklist, beste terrengsyklist, årets gjennombrudd, beste lag, beste arrangement, beste klubb, beste sykkelby og beste sykkeldestinasjon.

– Hvem sitter i juryen?
– Juryen består av Bike Expos gründere Sætre, Stig Robertsen og Trond Haraldsen, representanter fra Norges Cykleforbund og tre medieaktører. Dette er TV2, Landevei og Procycling.no. Til prisene for beste sykkelby og beste sykkeldestinasjon sitter også representanter fra Syklistenes Landsforbund og Innovasjon Norge reiseliv.

– Hva er kriteriene for de ulike prisene?
– Kåringen av beste syklist går direkte etter UCIs rankingpoeng, og at det derfor ikke differensieres mellom menn og kvinner, og det samme gjelder for beste lag og klubb, sier Sætre.

Når det gjelder beste arrangement er det en subjektiv vurdering, og for 2017 ligger VM i Bergen godt an til denne utmerkelsen.

– Vi holder det økonomiske helt utenfor, og det blir vanskelig å komme utenom Bergen og den folkefesten som var der når vi skal kåre beste arrangement i året som gikk. Men andre år kan det være andre arrangementer som seiler opp, og det trenger ikke være store mesterskap, sier han.

– Har sykkelmiljøet noen innflytelse på pristildelingen?
– Til kåringen av Norges første medlem i sykkelsportens Hall of Fame inviterer juryen hele folket. Denne uka skal juryen komme fram til en liste over aktuelle kandidater, og fra midt i februar vil denne ligge tilgjengelig på nett slik at folk kan stemme på sin favoritt.

– De første ti navnene er jo lette å komme fram til, men vi skal passe på at vi favner bredt. Foreløpige navn på lista inkluderer Knut Knudsen, Dag Otto Lauritzen, Dag Erik Pedersen, Anita Valen, Monica Valen og Thor Hushovd, men flere navn vil komme til, sier Sætre.

(Se hele listen nederst i saken)

ÅRETS ARRANGEMENT: Det blir vanskelig å komme utenom VM i Bergen når årets arrangement 2017 skal kåres, men fasiten får du under sykkelgallaen på Bike Expo 3. mars. Foto: Henrik Alpers

– Hva får prisvinnerne?
– Selve prisen blir først og fremst sykkelsportens oppmerksomhet, heder og ære, men vinnerne får også med seg et trofé.

Slik ser du prisutdelingen
Det er lagt ut publikumsbilletter til gallamiddagen og prisutdelingen som kan kjøpes på nettsiden til Bike Expo. Det blir festmiddag med prisvinnere, juryen og inviterte gjester, underholdning av syklister så vel som av musikalsk og kunstnerisk karakter. Sykkelgallaen blir også sendt på TV2.

– TV-sendingen fra årets galla skal sendes i tre bolker under TV2-sendingen fra Paris-Nice på søndag 4. mars. I tillegg blir det daglige sendinger fra Bike Expo på TV2 sportskanalen fredag, lørdag og søndag klokka 21, sier Sætre. 

Kandidater Hall of Fame

Knut Knudsen, OL og Verdensmester bane
Gunn-Rita Dahle Flesjå, OL og 10 ganger Verdensmester terrengsykling
Wilhelm Hennie, Verdensmester bane
Thor Hushovd, Verdensmester landevei
Monica Valen, Verdensmester landvei
Thor Arne Dybdal, Verdensmester BMX
André Fosså Aguiluz, Verdensmester BMX
Kurt Asle Arvesen, U23 Verdensmester landevei
Sven-Erik Bystrøm, U23 Verdensmester landevei
Oskar Svendsen, Jr Verdensmester landevei
Alexander Kristoff, OL bronse og VM sølv, EM gull landevei
Dag Otto Lauritzen, OL bronse landvei
Eline Brustad, Jr VM sølv landevei
Edvald Boasson Hagen, VM sølv landevei
Rune Høydahl, VM sølv MTB XCO
Ingrid Sofie Bøe Jackobsen, VM sølv og bronse MTB XCE
Sondre Holst Enger, VM U23 sølv landevei
Anita Valen, VM Bronse landvei
Kristoffer Skjerping, VM U23 Bronse landevei
May Britt Våland, VM bane Sølv
Lene Byberg, VM terreng XCO Sølv
Håkon Austad, VM jr Bronse, to EM gull

HALL OF FAME: Gunn-Rita Dahle Flesjå med OL og 10 verdensmestertitler er en av kandidatene til sykkelsportens Hall of Fame, her fra seieren i Terrengsykkelrittet 2017. Foto: Snorre Veggan