– DET HANDLET TIDLIG OM Å BERGE ANDREPLASSEN

Det sier Rye-kapteinen etter Expressens mareritt på Trondheim-Oslo.

Sist oppdatert 20. juni 2017 kl 07.55
MARERITTET: Rye Expressen var mer enn halvert før rittet var halvkjørt. Foto: Ola Morken
MARERITTET: Rye Expressen var mer enn halvert før rittet var halvkjørt. Foto: Ola Morken

– Total kollaps er vel det rette ordet. Det er aldri noe moro å bli ydmyket så ti de grader som vi ble nå, sier Rune Holden, som er en av kapteinene i Rye Expressen.

LES OGSÅ: Trønderekspressen knuste Rye 

I RUTE MOT HATTRICK
Alt lå til rette for at Rye skulle ta hattrick på distansen i år: Tre seiere på rad. I 2015 slo de endelig ATEA, nå Aurora Borealis/ Sykkelridderne. I fjor knuste de Trønderekspressen med 25 minutter. I år skulle seiersrekka forlenges.

LES OGSÅ: Rye knuste Trønderekspressen 

Oppkjøringen gikk som en drøm. På generalprøven Tyrifjorden Rundt 4. juni, slo de Trønderekspressen med over tre minutter i terreng som ikke er Ryes styrke.

– Alt var på stell. Støtteapparatet vårt hadde alt under kontroll og var i rute. På lagmøtet før rittet var alle tente som bare det, og klare til å blø for drakta, sier Holden, som ikke kan sette fingeren på hvor det sviktet.

Saken fortsetter under

Rye XP - Ola Morken 1400x933
TYRIFJORDEN RUNDT: Rye Expressen slo trønderne med over tre minutter på generalprøven. Foto: Ola Morken

TYRIFJORDEN RUNDT: Rye Expressen slo trønderne med over tre minutter på generalprøven. Foto: Ola Morken

RAKNET FRA FØRSTE MOTBAKKE
Men turen ble et sammenhengende mareritt. Planen raknet punkt for punkt. Allerede på vei opp på fjellet ut fra Trondheim var Rye Expressen ikke bare bak Trønderekspressen, men også bak eget skjema. Rytterne falt fra en etter en.

– Åpningen skulle være kontrollert, og vi skulle kjøre jevnt. På Støren fikk vi høre at vi lå jevnt med trønderne. Vi var forberedt på å tape litt opp til Hjerkinn for å prøve å spare litt krefter i bakkene. Men innen første langestopp på Hjerkinn hadde vi hatt et stort mannefall og blitt veldig redusert, forteller Holden.

Laget karet seg over fjellet og nedover Gudbrandsdalen. Der fikk Holden sekundering på at Rye lå cirka sju minutter bak Trønderekspressen.

– Men nå var vi i det terrenget som vi er best i, og trenden var klar: vi hadde tapt litt hele veien til Otta. Jeg likte det ikke noe større, men jeg hadde et lite håp om at trønderne hadde åpnet for hardt, og håpet trenden ville snu, sier han.

Les også: Test av racere med ekstra dekklaring

Saken fortsetter under

Rye Hjerkinn - Ola Morken 1400x933
HJERKINN: Rye Expressen lå allerede bak eget skjema på fjellet. Foto: Ola Morken

HJERKINN: Rye Expressen lå allerede bak eget skjema på fjellet. Foto: Ola Morken

På Harpefoss hadde laget sin andre langestopp.

– Like før vi kom dit hørte vi at Trønderekspressen var like bak oss, og i ferd med å kjøre oss inn. Og like før vi skulle tråkke oss videre kom de inn til langing på samme sted. Da bestemte vi oss for å vente til de hadde fått fylt opp, så de kom ut før oss. Vi var selvfølgelig skuffet over å bli tatt igjen, men også veldig imponert over trønderne som hadde syklet så bra, sier Holden. 

En ting er å ligge bak skjema. Å bli regelrett forbikjørt av laget som startet ti minutter bak er mye verre.

– Etter å ha blitt passert av Trønderekspressen gikk lufta litt ut av ballongen for oss. De var flere en oss, og de hadde kjørt mye bedre enn oss til Harpefoss. Nå hadde vi ikke lenger store forhåpninger om at den trenden ville snu. Så da ble det bare å ha fokus på å berge andreplassen å få med flest av de som var igjen til Oslo, sier Holden.

FRA VONDT TIL VERRE
Det ble en tung tur fra Harpefoss og til mål.

– Vi var 14 mann igjen i laget som kjempet oss frem i motvinden.

Og verre skulle det bli.

– Like før Gjøvik hadde to til kastet inn håndkleet, så vi roet oss helt ned fra Gjøvik og inn. Vi kunne ikke ta sjansen på å miste flere, og kanskje tape andreplassen også.

Saken fortsetter under

Rye Expressen Skreifjella Foto - Ola Morken 1400x933
SKREIFJELLA: Rye Expressen var redusert til 12 mann. Nå måtte alle komme til mål for å berge andreplassen. Foto: Ola Morken

SKREIFJELLA: Rye Expressen var redusert til 12 mann. Nå måtte alle komme til mål for å berge andreplassen. Foto: Ola Morken

GRUNDIG SLÅTT, MEN IKKE KNEKT
Rye Expressen er både imponert over trøndernes mobilisering og skuffet over egen kollaps.

– Vi bøyer oss i støvet for Trønderekspressen som syklet knallsterkt, og gratulerer dem med en råsterk innsats. Tunge forhold gjorde sitt til at rekorden var utenfor rekkevidde, men med litt mindre motvind, tror jeg trønderne kunne luktet på den, sier Holden.

For egen del må dagen granskes nøye.

– Det var ikke vår dag denne gangen. Gutta ga det de hadde og vel så det, men det holdt ikke dessverre. Vi får ta en evaluering for å finne ut hva som gjorde at så mange datt av med dårlige bein. Vi kommer sterkere tilbake, sier Holden.

Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

Trønderekspressen Hjerkinn 2017 - Ola Morken 1400x933
OVERLEGNE: Trønderekspressen slo Rye Expressen med over 57 minutter på Trondheim-Oslo på lørdag, og Rye tar av seg hatten for trønderne. Foto: Ola Morken

OVERLEGNE: Trønderekspressen slo Rye Expressen med over 57 minutter på Trondheim-Oslo på lørdag, og Rye tar av seg hatten for trønderne. Foto: Ola Morken 

Publisert 20. juni 2017 kl 07.55
Sist oppdatert 20. juni 2017 kl 07.55
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen