/ Sykler

BERIT GJELTENS RULLEØKT

Berit Gjelten kjører rulleintervaller på puls og følelse.

Sist oppdatert 10. januar 2017 kl 23.57
TERSKELINTERVALLER: Berit Gjelten kjører enten terskelintervall eller restitusjon på rulla. Foto: Henrik Alpers
TERSKELINTERVALLER: Berit Gjelten kjører enten terskelintervall eller restitusjon på rulla. Foto: Henrik Alpers

Dette er andre artikkel i en serie om rulletrening. Følg med framover!

Berit Gjelten, som ble nummer tre i Norgescupen sammenlagt 2016, er ikke den som sliter ned rulla.

29-åringen sykler for CK Victoria Elite og jobber til daglig som treningsveileder på AktiMed Trening, en del av AktiMed bedriftshelsetjeneste. NM på Stjørdal blir nærmest hjemmebane for Gjelten, og det motiverer litt ekstra inn mot årets sesong.

– Til NM på Stjørdalen har vi i CK Victoria planer om å gjøre det bra. Det er en knallhard løype som passer meg. I tillegg til Norgescup landevei, sykler jeg flest mulig av rittene i terrengcupen, og de store terrengrittene som Grenserittet, Nordsjørittet og Birken, sier Gjelten.

Les også: GLAD I RULLA 

Noen optimal start på sesongoppkjøringen har hun imidlertid ikke fått. Hun gikk i bakken under Ladies Tour of Norway i august og dro på seg en skulderskade hun har slitt med siden. Men sesongdebuten i langrenn med seier i Sigurd Fremos minnerenn søndag gir grunn til optimisme.

– Jeg er utrolig fornøyd med farten og formen, faktisk. Jeg har vært ganske bekymra for skisesongen etter at jeg tryna og ødela skuldra i august. Men hundretalls av timer med rehabiliteringstrening har lønt seg, og den er nesten god som ny nå, sier Gjelten.

Heller sykle ute? Se TEST: VINTERSKO   

TO ØKTER I UKA
– Jeg er ikke den som sliter ut rulla gjennom vinteren, men prøver å få til en kvalitetsøkt på rulla og en restitusjonsøkt i uka. Restitusjonsøkta kjører jeg da for eksempel etter skirenn, sier Gjelten, som satser langrenn på vinterstid i tillegg til både landevei og terreng.

– For min del handler disse øktene om å holde sykkelbeina i gang, siden størstedelen av treninga på vinteren er på ski. Derfor er det greit å ikke kjøre de aller hardeste øktene på rulla, da jeg får harde nok økter på ski.

FERDIG PÅ EN TIME
Med så variert satsing blir det lite langkjøring på rulla. Favorittøktene på rulla er variasjoner av terskelintervaller.

– Jeg kjører sjelden lange økter på rulla. Da skal det være dårlig skiføre eller ekstremt dårlig vær. Det jeg oftest kjører på rulla er intervaller i sone 3 og opp til rundt terskel, for eksempel fem ganger 8-minuttersdrag eller fire ganger 12-minuttersdrag med to minutter pause på begge variantene, sier Gjelten.

– Jeg liker disse øktene for de er raske og effektive, og økta trenger ikke ta mer enn litt i overkant av en time, inkludert en rask oppvarming og grei nedkjøring, sier Gjelten. .

VARIERER PÅ IMPULS
– Jeg har som regel en plan for hvilke intervaller jeg skal kjøre før jeg går i gang med økta, men jeg kan også endre litt på planen underveis. Hvis jeg kjører 5x8 og beina er gode kan det være jeg legger inn 30/15 i et par av dragene, altså 30 sekunder full spurt og 15 sekunder rolig, sier Gjelten.

BASISRULLE OG PULSBELTE
– Jeg har ikke wattmåler, så jeg kjører på puls og følelse. Rulla er en Elite Qubo smart B+. Det er ikke noe fancy greier, men den funker til å gjennomføre gode økter. Jeg setter på Vasaloppet, Birken eller andre konkurranser på TV, så får jeg litt drahjelp og motivasjon i økta, sier Gjelten.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen. 

Publisert 12. januar 2017 kl 06.00
Sist oppdatert 10. januar 2017 kl 23.57
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen