/ Sykler

BLIR DET NORSK MEDALJE IGJEN?

Lad opp til U-23 fellesstarten her!

Sist oppdatert 25. september 2014 kl 19.58
NY MEDALJE?: Sondre Holst Enger tok Norges eneste medalje i Firenze i fjor, kan han eller en av de andre nordmennene kopiere bragden i år? Foto: Cor Vos.
NY MEDALJE?: Sondre Holst Enger tok Norges eneste medalje i Firenze i fjor, kan han eller en av de andre nordmennene kopiere bragden i år? Foto: Cor Vos.

Endelig er vi kommet til fellesstartene i årets VM!

Fredag ettermiddag skal U23-gutta kjempe om edelt metall over 182 kilometer i Ponferrada. Løypen er akkurat den samme 18-kilometer sløyfen som brukes på alle fellesstartene i mesterskapet. Runden inneholder to bakker, en på 5.2 km/3,2% og en på 1,1km/5,4%.

De siste tre kilometerne er svært lettkjørte, så ryttere uten gode spurtbein må få en solid luke innen den tid. Totalt skal det sykles 10 runder, hvilket innebærer et samlet antall høydemeter på rett over 3000. Her kan du se en videogjennomgang av hva som møter rytterne:

MED FLAGGET PÅ BRYSTET

For Norge stiller Odd Christian Eiking, Markus Hoelgaard, Sven Erik Bystrøm, Kristoffer Skjerping, Sindre Skjøstad Lunke og Sondre Holst Enger. Sistnevnte tok Norges eneste VM-medalje i fjor, da han spurtet inn til en flott tredjeplass i Firenze. 

Med samme form som den gang ville IAM-rytteren ha vært en opplagt seierskandidat, men hortensgutten har slitt mye denne høsten. Siden han veltet ut av Arctic race har han bare fullført et UCI-ritt, og formen virker ikke å være på topp. Likevel, er det en rytter man aldri skal avskrive er det nettopp Holst Enger. Med en vinnerskalle av de sjeldne er det nesten umulig å forutsi hva Sondre finner på.

En ting er uansett sikkert, er han i nærheten når målstreken nærmer seg blir han en meget vond mann å slå for absolutt alle.

Odd Christian Eiking har hatt en strålende sesong, og presenterte seg for alvor for den norske sykkelfansen under Tour of Norway.

Siden den gang har Askøy-gutten fortsatt å levere sterke prestasjoner, særlig med andreplass i det knalltøffe etapperittet Giro Ciclistico della Valle d'Aosta Mont Blanc i juli. En hard rittutvikling vil være ideelt for Eiking, som også har den nødvendige punchen til å få en avgjørende luke.

Spørsmålet er bare om formen er like bra som den har vært tidligere i år.

Er svaret ja, kan dette bli meget morsomt! 

EN MANN FOR FREMTIDEN: Odd Christian Eiking er bare 19-år, men har allerede markert seg internasjonalt. Foto: Henrik Alpers. 

En annen nordmann som kan blande seg inn i seierskampen er Kristoffer Skjerping. Joker-rytteren har hatt en flott sesong, og et godt resultat i VM kan være akkurat det han trenger for å sikre en proffkontrakt. Om han har beholdt formen fra Tour de l'Avenir, hvor han tok en etappeseier, kan dette bli veldig bra for rytteren fra Sotra.

Han går godt i bakkene, men har samtidig en solid spurt, noe som passer perfekt til årets VM-løype. 

NORSK JOKER: Kristoffer Skjerping kan levere noe stort på morgendagens fellesstart. Foto: Henrik Alpers. 

Sven Erik Bystrøm har allerede signer proffkontrakt med Katusha, og fredagens ritt blir hans siste i U23-klassen. Han er gjennomsterk som få, og leverer topp-10 plasseringer jevnlig.

Det har imidlertid gått nesten 1,5 år siden forrige gang han vant et sykkelritt, og sjansen for at det skjer fredag er nok ikke kjempestor. Haugesunderen har uansett vist god form den siste tiden, Bystrøm kan fort bli vår bestemann med en ny topp-10 plassering. 

Sindre Skjøstad Lunke og Markus Hoelgaard får begge trolig en slags hjelperytterrolle, men om muligheten skulle by seg er begge kapable til å levere noe stort. Trønderen Lunke er en meget klatresterk rytter, og kan være en viktig mann for Eiking i en liten gruppe mot slutten.

I Giro Valle d'Aosta viste han at han også kan kjøre inn meget sterke resultater når han får sjansen. Av de to Hoelgaard-brødrene er det storebror Daniel som har levert de beste resultatene i år. Han ble imidlertid ikke tatt ut til VM, i motsetning til lillebror Markus.

Sistnevnte er svært kjøresterk, men mangler en tydelig spisskompetanse. Derfor blir han trolig en sterk lagkamerat for de øvrige gutta, eller en mann vi ser i et utbrudd underveis. 

Nå virker det kanskje som Norge kommer til å tapetsere pallen, men konkurransen i U23-klassen er knallhard. Rekken over potensielle festbremser for våre gutter er rett og slett veldig lang! 

DISSE KAN STANSE DEN NORSKE FESTEN

Forårsvinner Matej Mohoric stiller ikke til start, da han har blitt proff i WorldTour-laget Cannondale. Selv om sloveneren fortsatt er ung nok til å kjøre i U23-klassen er dette ikke tillatt når man er medlem av et lag på sykkelsportens aller øverste nivå. At en av hans fem landsmenn skal kopiere Mohorics bedrift virker lite trolig. 

Da har vi mer tro på Australia som stiller med et knallsterkt lag, og dominerte i Tour de l'Avenir for under en måned siden.

Klatresterke Robert Power er bare førestårssenior, men ble nummer to sammenlagt i ungdommens Tour de France. Campbell Flakemore imponerte alle med råsterk kjøring på mandagens tempo og blir å regne med også i morgen. Om det skulle bli en større gruppe som kommer samlet til mål er deres landsmann Caleb Ewan en av de store favorittene.

20-åringen med den lynraske avslutningen ble nummer fire i fjor, og har allerede signert proffkontrakt med Orica-Greenedge for 2015.

Det samme har danske Magnus Cort Nielsen gjort. Etter utrolige 11 seire i inneværende sesong blir den danske unggutten en soleklar kaptein hos våre naboer. Cort Nielsen går godt i bakken og har en spurt som utfordret selveste Alexander Kristoff under Tour des Fjords.

Sykkelnasjonen Belgia stiller naturligvis med et knallsterkt lag, hvor både Tiesj Benoot, Loic Vliegen og Dylan Teuns har imponert stort på lærlingkontrakter denne høsten.

Tour de l'Avenir vinner Miguel Angel Lopez har knapt konkurrert i Europa i år, men kan ikke avskrives. Sveitsiske Stefan Küng har blitt kalt den nye Cancellara, og viste at formen er god med tredjeplass på mandagens tempo.

Den nederlandske wonderboyen Mathieu van der Poel er bare 19 år, men har allerede flere verdensmestertitler på både sykkelkross- og landeveissykkel. Ikke bli overrasket om han stikker av med enda en regnbuetrøye i Ponferrada!

Italienske Davide Martinelli vil garantert ønske å bevise at han er et verdig medlem av Team Sky i 2015. Vi må også nevne den finske norgesvennen Matti Maninnen, som har syklet en rekke ritt i Norge i løpet av årets sesong.

Han ble nummer fem på EM-fellesstarten og viste at han er kapabel til å markere seg på den internasjonale scenen. 

SEIERSVANT: Mathieu van der Poel har vunnet flere sykkelritt en de aller fleste, selv om han bare er 19 år! Foto: Cor Vos. 

Vi kunne fortsatt slik i det uendelige, så sterkt er dette startfeltet, men vi gir oss mens leken er god, og gleder oss stort til å se morgendagens helter i aksjon! 

Rittet sendes på Viasat Sport / Viaplay

Start kl. 13:00

Forventet målgang ca. kl. 17:40 

Publisert 25. september 2014 kl 19.58
Sist oppdatert 25. september 2014 kl 19.58
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen