UNGGUTTEN VINNER!

Matthieu van der Poel blir årets verdensmester i sykkelkross.

Sist oppdatert 30. januar 2015 kl 17.16
BÅNN GASS: Årets VM i sykkelkross legger opp til et stort generasjonsskifte. Nå er det ungdommen som gjelder. Foto: Cor Vos.
BÅNN GASS: Årets VM i sykkelkross legger opp til et stort generasjonsskifte. Nå er det ungdommen som gjelder. Foto: Cor Vos.

VM I SYKKELKROSS

· Arrangert for første gang i 1950
· Avslutter sykkelkrossesongen
· Ble i fjor vunnet av Zdenek Stybar fra Tsjekkia
· Belgia er historisk sett sterkeste nasjon
· Arrangeres oftest i en verdencupløype
· Arrangeres av UCI, det internasjonale sykkelforbundet

På søndag blir det folkefest i Tabor i Tsjekkia, når det xx verdensmesterskapet i sykkelkross går av stabelen. Tsjekkia er sammen med Belgia en av nasjonene som følger sporten tettest, og selv om ikke fjorårets verdensmester er på strek går de mann av huse for å få med seg sirkuset.

I Tabor får de se samtlige verdensstjerner gjøre opp om seieren, og de vil også få med seg vår egen Morten Vaeng vise hva han er god for når det er kaldt. Været i Tabor har vært preget av snø og kulde de siste dagene, uten at vi tør spå Morten helt i toppen.

Sven Nys tok en forventet seier i 2013, men måtte etter tidenes kamp se seg slått av Stybar i fjor.

I år stiller ikke Stybar til start, ikonet Sven Nys er ute av form, og arveprinsen Niels Albert måtte legge opp i fjor på grunn av hjertefeil. Men dramatikken opp mot årets verdensmesterskap er mer til stede enn noen gang.

DOPING OG TO STORE SUPERTALENT

Årets sesong har til tider vært styrt av de to ungguttene Matthieu van der Poel og Wout van Aert.

I utgangspunktet skulle de to kjørt i U23-klassen, men valgte begge å stille i menn elite.

Bak de to har stjerner gjennom mange år levert resultater. Klaas Vantornout, Kevin Pauwels, Tom Meussen og Lars van der Haar har alle hentet hjem seiere i de tre store cupene, verdenscupen, Bpost Bank Trofee og Superprestige.

For sikkerhets skyld ble heller ikke sykkelkross spart for tvilsomme prestasjoner denne sesongen.

Tom Meussen har i år kjørt råsterkt, men er det største navnet som er innblandet i en sak der ryttere har tappet blod for å behandle det med ozon. Dopingmetoden er ny og ikke spesielt velprøvd, men både han, stortalentet Laurens Sweeck og firedobbelt verdensmester og aldrende superstjerne Bart Wellens ble alle utestengt rett etter nyttår.

Alle tre er tilbake igjen på sykkelen, etter en ankesak i belgisk voldgiftsrett. Meussen stiller i VM, men i verdenscupen sist helg var han en skygge av seg selv.

DETTE ER FAVORITTENE

Vi har tatt en titt på favorittene til VM. Spåkula vår er full av gjørme, men likevel ser vi nok til å komme opp med følgende resultatliste:

1: Matthieu van der Poel, BCK- Power Plus

SOLID: Matthieu van der Poel blir årets verdensmester i følge oss. Foto: Cor Vos.

Sønnen til Adri van der Poel har som nevnt vært årets heteste potet. Han har hanket inn fire seiere, har kjørt både uredd og offensivt, og han har i tillegg prestert svært godt nærmest uansett hva slags underlag det har vært. Han har vunnet i gjørme, sandritt, og kjørt aller fortest når underlaget har vært hardt. Det blir det trolig også på søndag, og den teknisk briljante kraftrytteren har ved slike anledninger kjørt rett fra resten av feltet. Van der Poel mangler en solid sluttspurt, men etter sist helgs maktdemonstrasjon i Hoogerheide er han Landeveis banker. Som han selv sa det sist helg, «VM ville ikke vært det samme uten van Aert og meg».

2: Wout van Aert, Vastgoed Service-Golden Palace

ANDREMANN: Vi tipper van Aert blir litt for het på grøten i dette mesterskapet. Foto: Cor Vos. 

Van Aert har trolig vært årets mest offensive rytter. Det så vi allerede under Koppenbergcross, der han var eneste rytter som hadde baller til å følge Nys den siste runden. Så la han seg foran og tok spurten, og siden har det gått slag i slag for van Aert. I det belgiske mesterskapet røk han kjedet, og mistet muligens tittelen av den årsak. Van Aert har kjørt råsterkt hele sesongen, men siden desember har han vært et knepp under sitt maksnivå, all den tid han har vært en av verdens beste. Sist helg var han også sjanseløs mot van der Poel. Wout van Aert blir årets andremann.

3: Klas Vantornout, Sunweb-Napoleon Games

 

Årets belgiske mester har ikke vunnet mye, men to store skalper har han. Den belgiske tittelen henger ekstremt høyt, og er hans andre i rekken. Han vant også Superprestige Gavere, en prestisjefylt og gjørmete tittel, og ble nummer to i verdenscupen i Milton Keynes. Vantornout vet å prestere når det gjelder som mest, og han har lang erfaring fra store mesterskap. Selv om han kjører best når det er så mye gjørme at det nesten blir avlyst, ble han nummer xx under fjorårets mellomgjørmete verdensmesterskap i Hoogerheide. Vi spår den belgiske mesteren som nummer tre.

4: Kevin Pauwels, Sunweb-Napoleon Games

INTROVERT: Kevin Pauwels har mindre sjarme enn balsam, men er like fullt en av Belgias mest populære sykkelryttere. Foto: Cor Vos. 

Pauwels er en av de mest populære rytterne i Belgia, og faktisk den som har flest fanparaplyer ute i løypa. I år har han faktisk fem seiere, to av dem i verdenscupen. Dette har gjort ham til sammenlagtvinner av verdenscupen i 2014/15. Han får det sjelden til i store mesterskap, og vi tror ikke helt han får det til nå heller. Vi spår han rett utenfor pallen, fremdeles like populær.

PS: Kevin Pauwels er en av få som bærer sykkelen på venstre skulder.

5: Sven Nys: Crelan-AA Energy Drink

LEGENDE: Men i år sa det stopp. Vi spår Sven Nys utenfor pallen. Foto: Cor Vos.
Kannibalen fra Baal trenger ingen videre introduksjon, han er faktisk så stor i Belgia at mange har ment at sporten vil kollapse uten ham til stede. 2014/15-sesongen ser for Nys’ del dog ut til å bli husket for å være året der nedturen begynte. I år har han slitt med både skilsmisse og homserykter, og ryktene vil ha det til at han også har taklet overgangen til sykkelmerket Trek dårlig, etter nesten ti år på Colnago.

Tidligere i sesongen tok han faktisk en lenger pause for å finne ut av hva som var galt, uten at han kom til noen konklusjon. Nys har selv sagt at han er en outsider til pallen på en god dag, men langt unna å kunne vinne. Vi spår Nys et par hakk bak der igjen. Blir Nys årets verdensmester i sykkelkross spiser jeg hatten min.

6: Lars van der Haar: Giant-Alpecin

LITEN: Og sinnsykt rask. Van der Haar har feltets kanskje raskeste start. Foto: Cor Vos. 

Den bittelille nederlenderen er kjent for sin offensive kjørestil, og vanvittige akselerasjon. Han har ved ett tilfelle hatt en snittwatt på 1300 de første fem sekundene etter starten! Van der Haar har vært nederlandsk mester flere ganger, men mistet i år tittelen til van der Poel.  Han vant årets første verdenscup på hjemmebane med et smell, men i VM tror vi han kommer til kort, i desember og januar har han prestert lite.

Andre ryttere å se opp for:

Tom Meussen var undertegnedes favoritt til årets VM, helt til han havnet i klammeri med dopingmyndighetene. Verken belgisk presse eller belgierne for øvrig har gjort særlig mye for å nagle Meussen, men han sier selv det har påvirket forberedelsene til årets mesterskap. Sist helg så vi han sykle inn til en svak xx-plass. Topp 10? Vi tipper så.

Den amerikanske mesteren Jeremy Powers finner vi kun en sjelden gang blant de ti beste, men han er en umåtelig populær rytter både hjemme og i Europa. Hans utadvendte amerikanske væremåte og ydmyke stil har også gjort han til sponsorobjekt for klesprodusenten Rapha.

Få også med hjemmeyndlingen Radomir Simunek. Han er lett gjenkjennelig med sitt molefonkne ansikt. Er i dag langt over middagshøyden, men fortsatt populær hjemme.

TVILSOM: Tom Meeusen har kjørt som en drøm i år, men har resultatene kommet på ærlig vis? Foto: Cor Vos.

Publisert 30. januar 2015 kl 17.16
Sist oppdatert 30. januar 2015 kl 17.16
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen