/ Sykler

TOPP-VAFLER

Gul trøye, klatretrøye, spurttrøye, lagkonkurranse, 13 etapper og vafler på toppen av Valdresflya. Blir det bedre må det være med rakfisk.

Sist oppdatert 11. september 2014 kl 07.37
VAFLER: På toppen av Valdresflya venter vafler. Deretter starter tidtakinga på etappen. Foto: Brendan C
VAFLER: På toppen av Valdresflya venter vafler. Deretter starter tidtakinga på etappen. Foto: Brendan C

For sjette sesongen har CK Valdresekspressen arrangert rittserien Pro Tour Valdres, som byr på totalt 13 ritt, gul trøye, klatretrøye, spurttrøye og full pakke. Og vafler på 1389 meter over havet.

– Høydepunktet i år var kanskje etappen til Valdresflya med vaffelspising på kafeen på toppen, gliser Stian Ulberg, som er primus motor for konseptet.

– Å sykle i strålende vær med opptil 5 meter høye brøytekanter på bar asfalt med racer, er en eksotisk opplevelse som brenner seg fast på netthinna, forteller Ulberg, og forklarer at matstoppen gir både konkurranse sug og krefter.

– Denne 110 km lange etappen ble avsluttet med 25km tidtaking, med høyt tempo og masse støting i feltet, noterer Ulberg.

FAKTA PRO TOUR VALDRES

  • Vinner av gul trøye (beste sammenlagtrytter): Eivind Fosheim (Fosheim Sag)

  • Vinner rosa trøye (beste kvinnelige sammenlagtrytter): Hilde Håkenstad (Gjensidige)

  • Klatretrøye: Stian Ulberg (Intersport) og Anniken Dygd Kvisgaard (Trening og Livsstil)

  • Grønn poengtrøye: Ole Christian Nymoen (Trening og Livsstil) og Kirsten Tjørn (Intersport)

  • Lagkonkurransen ble vunnet av Fosheim Sag

  • Mer om Pro Tour Valdres 2014 

Samler topp og bredde
Pro Tour Valdres er lagt opp slik at det er fire lag som kjører mot hverandre gjennom hele sesongen, og de 60 rytterne (som er mellom 16 og 65 år) fordeles mellom disse. Det gjør at alle deltakerne får smake på sykling slik det kjøres i de store internasjonale etapperittene, med alt som det innebærer av taktikk og lagarbeid.

– Og det gjeveste er å vinne lagkonkurransen, smiler Ole Christian Nymoen, som er en av de andre ildsjelene i prosjektet.

Samtidig er det et viktig prinsipp at Pro Tour Valdres er et tilbud til alle syklister som ønsker seg et treningsfellesskap og en uhøytidelig serie ettermiddagskonkurranser. Derfor er det lagt opp til at opptil fire ritt kan strykes – eller skippes.

– I sammenlagtkonkurransen kan alle stryke sine fire dårligste ritt. Dette gjør at man kan ha en reell sjanse i konkurransen selv om jobb, familie og andre forpliktelser gjør at man av og til ikke får deltatt, forklarer Ulberg.

Variert og inkluderende konsept
De forskjellige rittene i touren byr på ulike typer løypeprofiler. Noen er flate, andre er svært kuperte og noen er rene klatreetapper. Det er to lagtempoer og en individuell tempo. Og den lengste etappen er på rundt 15 mil. Men for å jevne ut feltet, er det bare deler av hver etappe som inngår i tidtakingen.

– Vi kjører mye master, slik at alle får en god oppvarming, og det blir sosialt. Så er selve tidtakingsdelen på 30-40 minutter. Da blir det en god treningsøkt, sier Nymoen.

Kompisprosjekt
I starten var ProTour Valdres bare et knippe karer fra ASKO i Valdres som kjørte en serie med uorganiserte ettermiddagsritt som et kompispåfunn for å få litt system i treninga. Men ryktene spredde seg, og deretter strømmet det til med folk som ville være med.

– Vi er jo blitt mer internasjonale etter hvert. Først var det bare Valdreskarer, så kom det ryttere fra Land CK, og nå er det folk fra helt bort til Gjøvik som deltar, sier Nymoen, som definitivt ser ryttere fra andre dalfører som eksotiske innslag.

I løpet av de siste åra har rittserien også tiltrukket seg en rekke elitesyklister, og til og med levert utøvere til kontinentallag, forteller Nymoen.

– Det er flere av deltakerne her som er blitt eliteryttere, og det hever jo nivået på hele Touren, sier han ivrig, og legger til at serien er åpen for ryttere fra 16 år og eldre.

– Tormod Ulven sykler nå for Ringerike. Sander Ensink og Olav Ulven er på Ottestad Elite, ramser Nymoen opp, og understreker at serien er lagt opp slik at alle deltar på sine premisser, uansett ambisjonsnivå.

13 ritt mellom mai og september
Pro Tour Valdres består av åtte ritt før sommerferien med oppstart første uka i mai, tar fri i juli og starter opp igjen i august med fem ritt på høsten. Siste ritt i touren går i midten av september. Det er mulig å stryke fire av rittene, i år som i fjor.

Det kjøres egen dameklasse, tre aldersbestemte herreklasser og en sammenlagt-trøye (gul trøye). Det er også klatretrøye og spurttrøye i både dame- og herreklassene etter mønster fra Tour de France, samt egen utmerkelse til den som forbedrer seg mest på bakkeritt fra vår til høst.

Valdresflya på 1389 meter over havet skal bestiges, og premieres med vaffel på toppen. Det rittet gikk i år søndag 19. mai. 

Publisert 11. september 2014 kl 07.37
Sist oppdatert 11. september 2014 kl 07.37
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen