/ Sykler

LANDA VANT VOLDSOM KLATREETAPPE

Froome sprakk da Mikel Landa vant brutal klatreetappe.

Sist oppdatert 2. september 2015 kl 18.41
ÅRETS TREDJE: Mikel Landa med årets tredje Grand Tour-seier, etter han vant en brutal fjelletappe i dagens Vuelta a España. Foto: Cor Vos
ÅRETS TREDJE: Mikel Landa med årets tredje Grand Tour-seier, etter han vant en brutal fjelletappe i dagens Vuelta a España. Foto: Cor Vos

Årets Vuelta a España har ikke lagt noe i mellom når de har laget løypen. Dag inn og dag ut, opp og ned, men dagens etappe var i det drøyeste laget. Etappen, av mange omtalt som den hardeste i moderne Grand Tour-historie, bød på intet mindre enn seks fjell og 5000 høydemeter. Etappen var designet av og utformet for Joaquim Rodriguez (Team Katusha), som bor i Andorra, hvor etappen gikk.

I Andorras fjellandskap skulle dog den lille sigar få det tøft, det sørget italienske Astana for.

Allerede tidlig på etappen ble det dramatisk da en av rittets store favoritter, Chris Froome (Team Sky), gikk i bakken på vei inn i dagens første fjell. Froome fikk dermed en tøff start på etappen og måtte bruke krefter på å kjøre seg opp igjen til et hovedfelt som ikke bremset noe.

Hvor mye veltet påvirket Froome er vanskelig å si, men tøft fikk han det. Med et stort brudd på 19 mann avgårde tok Team Sky ansvar og kjørte for å ikke slippe bruddet for langt ifra. I bruddet satt Mikel Landa (Astana), som ble tredjemann i årets Giro d'Italia, men med 26 minutter i sekken før etappen ikke var noen trussel i sammendraget. 

Med omtrent 50 kilometer til mål satte Astana opp farten og det ble umiddelbart klart at Froome hadde store problemer. Årets Tour de France-vinner seilte akterut og tapte mye tid over kort distanse, og det var tydelig at hans sammenlagtambisjoner må islegges. 

Alejandro Valverde (Movistar) og Joaquim Rodriguez prøvde seg da rittets finale nærmet seg og fikk seg en luke på nærmere minuttet til sammenlagtleder Tom Dumoulin. Med seg fikk de henholdsvis en og to lagkamerater, og satte dermed også press på en annen av rittets sammenlagtfavoritter Fabio Aru (Astana). 

Valverde og Rodriguez' forsøk endte dog opp i ingenting, da Dario Cataldo (Astana) tauet inn gruppen for sin kaptein Fabio Aru.

Inn i dagens siste stigning, Alto Els Cortals, gikk Mikel Landa til i et brudd som var redusert til en håndfull ryttere. Ingen klarte å følge den sterke spanjolen og skulle noen ta etappeseieren fra han måtte det bli en av rytterne i favorittgruppen.

Med litt over to minutter opp til Landa inn i bakken så det ikke ut som en umulig oppgave, men Astana-rytteren viste hvorfor han er en ettertraktet mann. Team Sky har visstnok et sterkt ønske om å signere han og Landa imponerte i hvert fall på dagens etappe. Han holdt unna med god margin og kunne juble for årets tredje Grand Tour-etappeseier, etter han tok to i Giroen tidligere i år. 

Hans lagkamerat, Fabio Aru, viste også styrke lengre ned i veien da han distanserte alle de andre kanonene om kom inn til andreplass omtrent halvannet minutt bak. Tungt ble det for både Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez, Nairo Quintana, Esteban Chaves og sammenlagtleder Tom Dumoulin, som tapte tid til Aru. Dumoulin mistet til slutt trøyen med halvminuttet til Aru, som nå seiler opp som den store favoritten til å vinne årets Vuelta a España.

Chris Froome kom inn nærmere ni minutter bak Landa og er med det helt ute av kampen om sammenlagtseieren. 

Resultater:
1. Mikel Landa (Astana)
2. Fabio Aru (Astana) +1:22
3. Ian Boswell (Team Sky) +1:40
4. Daniel Morene (Team Katusha) +1:57
5. Joaquim Rodriguez (Team Katusha) +1:59
6. Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) +2:10
7. Mikel Nieve (Team Sky) 
8. Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) +2:59
9. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin)
10. Diego Rosa (Astana) +3:02

Sammenlagt:
1. Fabio Aru (Astana)
2. Joaquim Rodriguez (Team Katusha) +27
3. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) +30
4. Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) +1:28
5. Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) +1:29
6. Alejandro Valverde (Movistar) +1:52
7. Daniel Moreno (Team Katusha) +1:54
8. Mikel Nieve (Team Sky) +1:58
9. Nairo Quintana (Movistar) +3:07
10. Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) +4:15

Publisert 2. september 2015 kl 18.41
Sist oppdatert 2. september 2015 kl 18.41
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen