BÆREKRAFTIGE JULEGAVETIPS

Landevei følger med i tiden og presenterer i dag kortreist, økonomisk bærekraftig og/eller økologisk produserte gaver til syklisten.

Sist oppdatert 12. desember 2014 kl 00.07
HELSETRØYE: Brynje sine helsetrøyer fanger masse luft inntil kroppen for å holde deg varm. Foto: Produsenten
HELSETRØYE: Brynje sine helsetrøyer fanger masse luft inntil kroppen for å holde deg varm. Foto: Produsenten

I desember tilbyr Landevei alle lesere, og alle som er glad i våre lesere, det beste innen gavetips til syklisten. Alle burde få med seg stilsyklistens gavetips. Dagens utgave omhandler gaver til alle de du ikke er så veldig glad i (0-500 kroner). Dette er også et ledd i å legge til rette for oppfølgeren neste uke. Der kommer vi til å presentere gavetips for de man virkelig er glad i, med andre ord gaver man ofte blir nødt til å gi til seg selv. Da kommer vi naturligvis til å tone ned den bærekraftige profilen noe.  

Han snekrer på no spennende som snart skal bli presang

Det er ikke bare Prøysens Jensemann som kan lage julepresanger i skjulet, og hva er vel mer passende for syklisten enn å produsere gavene fra deler du finner i boden. Diverse aktører tilbyr produkter lagd av kasserte deler fra egen produksjon, for eksempel salt- & pepperbøssene lagd av navskall fra Chris King, eller kleshengerne i karbon fra Lightweight og Reynolds. Hakket mer originalt er det å lage peoduktene selv, og samtidig gi nytt liv til kasserte slitedeler. Vi har sett ekspempler på flere kassetter satt oppå hverandre til miniatyrjuletre, drev som juletrepynt, frontdrev som innramming av veggur, eller hva med komplette hjul hengende som taklampe? Et kassert kjede kan bli et smykke, nøkkelring eller armbånd etter en runde med kjedekutteren. Miljøvennlig, genuint og potensielt helt gratis. Sykkelkjøkkenet i Oslo produserte flere fine varianter til (H)julemarkedet på Grunerløkka. Det som ble igjen selges nå på Oslovelo, der finner du dessuten mange andre gavetips til den urbane syklisten.

Veggur lagd av storklinge og tapetprøver

300 kroner

Sykkelkjøkkenet

www.skoslo.no 

Redusere karbonhjulsporet med edle metaller

Vi gir deg her gode argumenter for å kjøpe eksklusive ting med god samvittighet.  Å handle noen av de mest eksklusive alternativene kan nemlig også være det mest miljøvennlige. Å kjøpe dyre og lette slitedeler på en sykkel kan vanskelig forsvares siden levetiden ofte går ned sammen med vekten. Men noen få komponenter kan du i prinsippet beholde resten av sykkelkarrieren om du behandler de bra. Da betyr det ikke så mye om de koster et par hundrelapper mer enn konkurrentene. Titanflaskeholderne fra King Cage er et eksempel på et slikt produkt. Holder på flaskene, lett, robust, ruster ikke og passer visuelt på de aller fleste sykler. Om du handler på din nærmeste sykkelbutikk sørger du også for å holde liv i det lokale næringslivet. Mange tenker også at den samme tankegangen kan overføres til kjøp av eksklusive customrammer lagd til deg. Tanken er god, men tror du virkelig at du kan komme deg gjennom de nærmeste tiårene uten  å ønske deg ny sykkel?

King Cage Titan

28 gram

4-500 kroner

 

Pling-pling

Hva assosierer du med tuting fra biler? Nettopp – dårlig stemning. Prøv heller å forestille deg lyden av en liten messingbjelle. Akkurat. Hyggelige sommerminner og høflige pling maner fram langt triveligere minner. I de aller fleste situasjoner får du mer velvilje med et lite pling, enn et brautende ”HEYYY”. Vi oppfordrer til å sykle omtenksomt side om side med dine medtrafikanter og bruke bjella til å hilse på medsyklister eller informere om at du kommer. Bidrar til bærekraftig klima mellom syklist og medtrafikanter.

Crane Sakura Bell                    189 kroner

BLB Mini Clamp Bell              65 kroner

www.oslovelo.no

Grønn teknologi fra Norge

Hvorfor skal italienere, spanjoler og sveitsere kle opp norske vintersyklister? Det er få som skjønner seg bedre på plagg ment for fysisk aktivitet i arktiske strøk enn norske Brynje. De har eminent undertøy som egner seg til alt fra de kaldeste vinterdagene til de varmeste sommerdagene. Ingen takler klimaskapt ekstremvær som skyller inn over den norske kysten bedre. Helsetrøyeteknologien har dessuten flyttet seg fra klam egyptisk arealkrevende bomull og til langt mer egnede stoffer lagd av syntetfiber fra kaldpresset lokal nordsjøolje og merinoull fra blide sauer på New-Zealand. Kombinasjonen fungerer imponerende uansett om du tråkker på terskel eller blir stående i ro for å fikse en punktering. Vi oppfordrer altså til økt bruk av den klassiske helsetrøya, men kanskje ikke til å bli en klassisk helsetrøyebruker. Mange av modellene finnes  dessuten i grønt.

Brynje super termo t-trøye

379 kroner

www.brynje.no

Klima-utfordringer

Det er nå i løpet av den mørkeste måneden du bør handle startnummer. Da kan du glede/grue/motivere deg i månedsvis ved å spikre sesongens store mål allerede nå. Om du gir bort startnummer til partneren har du dessuten spart h*n for å kjøpe kvoter i familieklimapanelet, eller ennå bedre, dere kan begge delta i rittet. Bor du på sentrale østlandet tipser vi om trippel-utfordingen Tyrifjorden rundt, Nordmarka rundt og Øyeren rundt. Det er mye smerte for 899 kroner, www.rittresultater.no/osloclassic.

Terminlisten finner du på http://www.sykling.no

En del ritt tar allerede mot påmelding

Støtt opp om lokale ritt.

Resykkelering – Såpe og sopp

Dette produktet er med sykkeløyne nesten for godt til å være sant. Oslobaserte Gruten reiser rundt med transportsykler og samler inn kaffegrut fra de flotteste kaffebarene. Dette er altså restene fra den bitre økologiske bolivianske høyfjellsespressoen du sippet på før du syklet ut på langtur. Avfallet blir brukt til olivensåpestykker med peeling-effekt, perfekt å vaske hendene med etter en mekkeøkt senere på kvelden. Gruten tilbyr også kit slik at du kan dyrke østerssopp i kaffegrut. #hipsterhusmortips #kjerringråd_ftw

www.gruten.no

Olivensåpe med kaffegrut 30 kr.

 

Sju slag biobrensel

Det finnes en rekke gode oppskrifter på lommemat på nettet. Ulike kaker, kjeks og barer som du kan lage eller ønske deg i gave. En populær variant er riskakene til Team Sky. Disse er greie å produsere, og siden de i utgangspunktet bare har holdbarhet på noen dager er de perfekt utgangspunkt for å få unnagjort Rapha sin Festive 500 i romjulen. Med lommene fulle av riskaker.

http://pages.rapha.cc/team/rice-cakes-a-recipe Nesten gratis

http://pages.rapha.cc/festive-500-2014 Gratis

Publisert 12. desember 2014 kl 00.07
Sist oppdatert 12. desember 2014 kl 00.07
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen