KONKURRANSE PÅ SPESIELLE VILKÅR

KOMMENTAR: En regelendring gjør at kontinentalryttere piskes inn i norgescupen. Men fungerer det?

Sist oppdatert 2. mai 2016 kl 13.53
NORGESELITEN: Kontinentalrytterene må forholde seg til nye regler i norgescupen. Foto: Henrik Alpers
NORGESELITEN: Kontinentalrytterene må forholde seg til nye regler i norgescupen. Foto: Henrik Alpers

I 2016 ble en vesentlig regelendring innført i norgescup landevei. Regelendringen er kommet for å hindre at kontinentallagene dominerer cupen, og er utarbeidet av sportsdirektører for kontinentallagene i samarbeid med NCF.
 
De nye reglene sier:
 
· Kontinentallagene må stille i 4 av 5 norgescupritt.
· Kontinentallagene kan stille med maks seks ryttere.
· De må stille med minimum tre ryttere.
 
Allerede i første runde av norgescupen har regelendringen skapt problemer.
 
Team Fixit.no var klar til å stille seks mann til start før norgescupen i Skien, da to av lagets ryttere ble syke. Hjemme satt potensielle erstattere, men ettersom rytterene ble syke for tett opptil rittet, var det for sent å endre stallen for Team Fixit.no sin del.
 
Team Joker-Byggtorget og Team Coop – Østerhus stilte på sin side ikke med tre mann på startstreken og har med det brukt opp fraværskvoten allerede første runde.
 
Hva vil skje i neste Norgescup-ritt om disse lagene har  fire ryttere på startlisten, men to blir syke natten før rittet? Blir lagene nå tvunget til å stille med tre mann på resten av norgescuprittene, selv om det ikke er en del av et prioritert rittprogram?
 
Vi vet allerede at sportsdirektørene ikke går med planer om å avlyse et internasjonalt rittprogram for å tvinge tre mann til å sykle i Norge. Da blir plutselig regelen helt verdiløs, særlig når den allerede virker mer som et «ønskelig krav uten sanksjonsmuligheter».
 
Det vanligste virkemiddelet i slike tilfeller er bøtelegging. I så tilfelle vil NCF måtte bøtelegge et norsk kontinentallag for å drive med kjernevirksomheten sin, nemlig kjøre sykkelløp i Europa for å levere proffer til de store lagene.
 
NORGESCUP, FOR RYTTERE ELLER PUBLIKUM?
 
NCF har i en årrekke forsøkt å lage en norsk rittserie som kan appellere til både ryttere og publikum. Per i dag er norgescupen langt unna å være en publikumsidrett, i motsetning til hva vi ser under Tour of Norway, Tour des Fjords eller Arctic Race of Norway.
 
Norgescupen er en konkurransearena for utøverne, og absolutt ikke et underholdningsprodukt. Det er en konkurranseform som foregår langt utenfor allfarvei, uten markedsføring.
 
Skal norgescupen bli attraktiv for både utøvere og publikum er ikke en regel som pisker kontinentallagene inn i rittet riktig ende å starte i.
 
I dag er norgescupen åpen for påmelding for alle, så lenge en har lisens. Nivå eller erfaring betyr ingenting. Hvorfor det synes så viktig å tvinge kontinentallagene inn i en serie der hvem som helst kan melde seg på, vet ikke vi.
 
Norgescupen må heller organiseres ved at en må kvalifisere seg for å kjøre, enten for et klubblag eller via kretser. Den endringen vil kunne åpne opp for at x- antall klubb-eller kontinentallag konkurrerer mot hverandre, med seks utøvere per lag. På like vilkår.
 
Dette produktet må så plasseres i sentrale områder, slik at rittene blir gjennomført der det faktisk er tilgjengelig for publikum.
 
Når norgescupen nå har målgang på et bortgjemt sted kommer ingen for å se på. Da hjelper det i tillegg svært lite når et klubblag kan stille 20 mann til start, mens kontinentallagene som kjører utenlands tvinges til å stille med tre mann.
 
Regelendringen som skal gjøre cupen jevnere er sikkert godt ment, men den har absolutt intet fore for å gjøre norgescupen til et bedre produkt.
 
Skal en selge en rittserie må en nødvendigvis også ha profilene til start, og da er begrensninger på antall utøvere fra eliten en hindring.
 
HVA MED DE BESTE RYTTERNE? 
 
I fjor vant Team Ringeriks-Kraft norgescupen i Skien og Trondheim, med tre mann på pallen. Det er denne formen for dominans man nå søker å unngå. I Skien stilte laget med åtte mann og i Trondheim med syv.
 
Hadde dominansen vært unngått om de bare var seks ryttere på start?
 
Neppe.
 
I Trondheim var Team Joker på plass med flere ryttere, og Team Fixit.no hadde fullt lag. At tre mann fra samme lag får gå i et norgescupritt skyldes hvert fall ikke at de er syv mann på start
 
De norske kontinentallagene har som målsetning å levere proffer til utlandet, og har ofte internasjonale UCI-ritt på programmet. Med doble rittprogram og relativt små tropper er de norske kontinentallagene sårbare mot skader eller sykdom som oppstår i laget.
 
I Norgescupen har derfor kontinentallagene vanligvis stilt med det mannskapet de har hatt tilgjengelig til enhver tid. Det innebærer noen ganger fullt lag og andre ganger få eller ingen ryttere.
 
Dette kan føre til ubalanserte ritt der et lag har en stor fordel av å stille mannsterke på start, men et høyt antall kontinentalryttere på startstreken vil trolig ikke virke negativt inn på det sportslige nivået.
 
Norske klubblag har mange gode ryttere som enten har vært eller kunne vært kontinentalryttere. Klubber som Lillehammer CK og Ringerike SK (Ringerike har også eget U23-lag uten kontinentalstatus) kan i utgangspunktet stille 40 mann på streken, mens et kontinentallag må begrense seg til maksimalt seks.
  
Vi mener det hemmer utviklingen av norsk sykkelsport å ikke la de beste stille om de måtte ønske.
 
Kontinentalrytterne møter både tvang om de ikke vil, samt forutsetninger om de virkelig vil.
 
Vi har liten tro på at reguleringer, særlig ikke de som er vanskelige å gjennomføre og sanksjonere, er det som kan løfte norgescupen til et nytt nivå. 

Publisert 2. mai 2016 kl 13.53
Sist oppdatert 2. mai 2016 kl 13.53
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen