/ Sykler

KARRIERESJANSER

Hushovd-lag kan by på spennende muligheter for norske kontinentalryttere.

Sist oppdatert 18. september 2015 kl 06.00
OBSERVANT: Atle Kvålsvoll følger nøye med utviklingen til rytterne i laget. Foto: Team Sparebanken Sør.
OBSERVANT: Atle Kvålsvoll følger nøye med utviklingen til rytterne i laget. Foto: Team Sparebanken Sør.

Forrige helg ble den nasjonale landeveissesongen 2015 avsluttet med Norgescup ritt i Bergen. En fullpakket terminliste med både utenlandske og hjemlige ritt, deriblant topparrangementer som Tour of Norway, Tour des Fjords og Arctic Race, er huket av. Når de norske kontinentalrytterne nå tar en velfortjent pause fra ritt og konkurranse, jobbes det imidlertid febrilsk innad i lagene med å oppsummere året som har gått og forberede 2016-sesongen. Landevei tok en prat med Atle Kvålsvoll, som er sportssjefen for det i Grimstad baserte kontinentallaget Team Sparebanken Sør, og fikk høre hans personlige sesongvurdering av laget.

LES OGSÅ: Full fart fremover

I del to av intervjuet snakker sportssjef Kvålsvoll om to av hans talenter på laget samtidig som han gir en statusoppdatering på arbeidet rundt profflaget til Thor Hushovd.

En ung og talentfull rytter, som dere i Team Sparebanken Sør nettopp har fått forlenget kontrakten med, er Kristian Aasvold. Hva var utslagsgivende for det?

– Kristian er veldig ung (20, red. anm.), men har tatt steg for steg for hvert år. Vi ønsker i utgangspunktet å beholde våre ryttere så lenge som mulig, slik at de kan utvikle seg hos oss. Det samme gjelder Kristian.

Kristian Aasvold
Kristian Aasvold

TALENTFULL: Kristian Aasvold ansees som stort talent. Sportssjef Kvålsvoll ser i ham en god allrounder. Foto: Team Sparebanken Sør.

Hvordan har sesongen hans vært?

– Han var litt uheldig med etapperittene i våres, men spesielt under NM var han sterk. At han skulle bli vår nest beste mann i elite NM (11. plass, red. anm.), var ikke forventet, og han kjørte kjempebra på U23-fellesstarten (4. plass, red. anm.) også. Han har hatt progresjon i treningen sin i år, og er en type som kommer til å utvikle seg videre. Selv om han er liten og lett og derfor har en fordel i bakkene, så er han en ganske bra allrounder også.

Aasvold syklet bra på U23-landslaget også, gjorde han ikke?

– Jo, han var med landslaget under Giro Ciclistico Valle D’Aosta/Mont Blanc i juli. Dessverre fikk han mageproblemer og måtte bryte rittet. Det var veldig synd.

SPURTTALENT

Storebroren til Kristian Aasvold har treningsansvaret for flere av rytterne i Team Sparebanken Sør, bl.a. Fridtjof Røinås. Grimstad-gutten ansees som nok et stort talent. Hva synes du om hans opptreden i årets sesong?

– Fridtjof var veldig sterk i Tour de Normandie, der kun den fjerde etappen ødela for en topp-plassering. Så ble det litt for stor belastning på trening, noe som resulterte i at han ikke fikk ut potensialet sitt. Under Tour de L’Avenir derimot var han i kjempegod form igjen, og han er nå blitt tatt ut til U23-VM. Han er helt klart en vinnertype.

Apropos vinnertype: for bare noen dager siden vant Fridtjof Røinås en etappe i East Bohemia Tour. Er Røinås avhengig av lagkamerater som kjører ham i posisjon eller er han flink til å gjøre jobben selv?

– Det å kunne klare seg selv er faktisk en av styrkene til Fridtjof. På landslaget derimot blir han ofte brukt til å trekke opp spurten for Daniel Hoelgaard. Fridtjof er lojal til denne jobben, men kunne like gjerne ha kjørt for egne sjanser.

Fridtjof
Fridtjof

HURTIG: Fritdjof Røinås er lagets spurttalent og vant nettopp en etappe i East Bohemia Tour. Foto: Team Sparebanken Sør.

Kommer Røinås til å måtte ta rollen som opptrekker under VM i Richmond også?

– Det tror jeg. Er du på landslaget, så er det lagtaktikken som gjelder og du må være lojal til den. Etter det som jeg har hørt om løypa, er det riktig å satse på Hoelgaard.

NORSK PROFFLAG

Team Sparebanken Sør eieren Thor Hushovd offentliggjorde under årets Tour de France at han vil starte opp et eget profflag i 2017. Du kjenner Hushovd meget godt og har alltid vært en viktig støttespiller for ham. Har du hatt en rolle i prosessen frem mot å starte profflaget?

–  Det har vært Thor sitt prosjekt rett fra starten, men han har presentert ideene sine for meg underveis. Han spurte meg om jeg kunne tenke meg å ha en rolle i laget, noe som jeg absolutt kan tenke meg. Prosjektet er veldig spennende i og meg at han ønsker å få laget så norsk som mulig.

Du nevner at laget skal være så norsk som mulig. Er det mange nok kapable sykkelryttere i Norge som kunne få en plass på laget?

– Nei, det tror jeg ikke. Det må bygges opp et lag bestående av både norske og utenlandske ryttere. Laget må settes sammen ut fra hvilke ritt som man ønsker å prestere i. På akkurat det området har Thor en spisskompetanse, siden han har vært på ulike lag i karrieren og vet hvordan samspillet fungerer.

LES OGSÅ: Tynefaktoren

Hvilken rolle kunne du tenke deg på det fremtidige profflaget?

– Jeg kunne tenke meg å jobbe inn mot sportsdirektørene og trenerne, slik jeg gjør nå i Team Sparebanken Sør. Å utøve en rolle der jeg har det totale ansvaret for det sportslige i laget, ville passe meg bra. En av styrkene mine er nettopp å organisere og systematisere.

Vil laget kunne by på muligheter for norske kontinentalryttere – og spesielt fra Team Sparebanken Sør – til å oppfylle en drøm om å bli sykkelproff?

– Laget til Thor er absolutt spennende for norske kontinentalryttere som vil kunne få en unik mulighet til en proffkarriere. Våre ryttere kjenner vi godt og har kontroll på utviklingen deres. Sånn sett er det nok ingen ulempe for rytterne som sykler på Team Sparebanken Sør for tiden, selv om man må ta ut de rytterne på laget som er gode nok.

ed-66
ed-66

ARBEIDSOM: Thor Hushovd jobber med å realisere et norsk profflag innen 2017. Foto: Henrik Alpers.

Hva vil skje med Team Sparebanken Sør når profflaget til Hushovd i 2017 er oppe og går? Vil driften fortsette eller er det fare for at laget legges ned?

– Thor har sagt at kontinentallaget ikke skal påvirkes av det som skjer med hans profflag. Team Sparebanken Sør er et regionalt rekrutteringslag for unge utøvere på Sørlandet i all hovedsak. Driften kommer til å fortsette også etter 2016, regner jeg med. Men det kan bli aktuelt for Team Sparebanken Sør å bli et rekruttlag for profflaget til Thor i og med at UCI nå lager regler for at WorldTour-lag må ha et farmarlag knyttet til seg.

SESONGPLANLEGGING

Uansett hva som skjer i 2017, det venter nok en sesong med vanlig lagdrift neste år. Hva er planene for neste sesong?

– Vi satser på å kjøre de franske rittene på vårparten og selvfølgelig de store norske rittene. Så endrer vi litt på hvor vi reiser på treningsleir i januar-februar siden vi har vært på samme sted i tre år nå. Om vi sesongåpner i Kroatia eller om det blir variasjon her, har vi ikke bestemt oss for enda.

Hvordan kommer stallen til å se ut i 2016?

– De fleste rytterne på vårt lag er på toårskontrakt. Under intervjuet har vi snakket om flere av våre ryttere som har utviklingspotensiale og som vi derfor ønsker å videreutvikle. Morten Mørland og Thomas Larsen avslutter karrierene sine, mens vi forsterker laget med Petter Theodorsen fra Ringeriks-Kraft og Åge Ljøstad Nilsen fra Kristiansand CK. Så får vi se hvordan det går med Vegard (Robinson Bugge, red. anm.) etter hvert. Men vi blir nok ti eller elleve mann til neste år.

Takk for intervjuet og lykke til i 2016!

Publisert 18. september 2015 kl 06.00
Sist oppdatert 18. september 2015 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen