/ Sykler

HÅKON AALRUST MED STERK PRESTASJON I BELGIA

Norgesmesteren i junior inn til 10. plass i GP Hasselt.

Sist oppdatert 23. november 2015 kl 13.27
NOTER DENNE MANNEN: Helgens 10. plass i GP Hasselt er en sterk prestasjon. Foto: Henrik Alpers.
NOTER DENNE MANNEN: Helgens 10. plass i GP Hasselt er en sterk prestasjon. Foto: Henrik Alpers.

Supertalentet Håkon Lunder Alrust har dominert sykkelkrossesongen i juniorklassen i Norge, etter først å ha stukket av med flere gjeve seiere tidligere på året i landeveissesongen.

LES OGSÅ: Denne raceren med skivebremser er markedets beste

I helgen kjørte han inn til en 10. plass i sitt første internasjonale sykkelkrossritt, Soudal Classic GP Hasselt. Som førsteårs junior i et belgisk krossritt er dette en råsterk prestasjon. Soudal Classic er en av de tre store krosseriene i Belgia, dominert av hjemlige ryttere.

– Jeg sykla det jeg kunne, og jeg lå lenge an til å kunne plukke en femteplass, forteller hovedpersonen selv.
Han lå lenge og jaget gruppa som skulle utgjøre topp fem, men i løypen er det et stort hull, der han tapte mye på ikke å kunne sykle over.

– Det var et hull i løypa jeg ikke hoppa. Jeg hoppa på oppvarmingen, men siste gangen før start knakk jeg et hjul der. Jeg turte ikke hoppe i rittet, og jeg tapte fem sekunder hver eneste gang.

LES OGSÅ: Polars nye pulsklokker

Underveis i sesongen har Håkon hentet UCI-poeng fra landeveien. Det gjorde han til en del av en celeber gruppe. Han ble tidlig ropt opp for å stå foran på juniorenes startrekke. Søndagens verdenscup i Koksijde gjorde at enkelte ryttere valgte å være der for å trene.

LES OGSÅ: Derfor skal du sykle Atlanterhavsvegen

– På lørdag startet jeg faktisk først, jeg hadde mest UCI-poeng av de som kjørte. Det var ikke de aller beste som kjørte, og i krossritt i Belgia er det bare de fem første som får poeng. Det er stort sett de samme som får poeng hver gang, og med mange av dem borte kunne jeg starte tidlig. Men alle de nest beste var der, forteller Håkon.

Foran Aalrust finner vi åtte belgisere og en luxemburger. Det var Arne Vrachten som til slutt vant rittet, 2.30 foran Aalrust.

LØPER TIL B2: Håkon var fullstendig overlegen i den norske krossesongen. Nå satser han videre mot VM. Foto: Ola Morken.

HØYERE NIVÅ

– Det er mye høyere nivå internasjonalt, det kan ikke sammenlignes. De er mye bedre til å få med seg fart hele veien og kjøre jevnt fort, forteller han.

Det skulle koste mange plasser under verdenscuprittet i Koksijde. Løypen er kjent for sine store sanddyner. Rittet i Koksijde trakk over 60000 tilskuere da menn senior startet.

– Det var nok litt mindre publikum da vi kjørte enn eliten, men det var fortsatt bra trøkk. Men jeg fulgte ikke så mye med på publikum. Dessverre fikk jeg ikke sjekket ut løypa på forhånd da vi levde under tidspress fra og med lørdag ettermiddag. Kort oppsummert så er ikke tre meters sandkasser på Svelvik Barneskole noe særlig sammeliknet med crossens største og vanskeligste sanddyner i Koksijde. Det ble mye løping og saltoer i sanda, da går sekundene styggfort. Jeg lå på 15 plass en liten stund, før jeg begynte å kløne det til der ute. Det ble 33. Plass til slutt, men jeg ser at jeg har 15. plass innen rekkevidde i en mer sykkelbar løype. Hvem vet, kanskje jeg kan ta steget opp topp 15 neste gang?

Aalrust vil nå være hjemme i Norge til midten av desember, da det blir en ny runde til Belgia. Om alt går etter planen blir det også mulig vm-deltagelse i slutten av januar.

– Det neste for meg nå blir i julen, da skal vi ned og kjøre verdenscupen i Namur. Jeg blir der fra ca 16. desember og til januar, jeg skal kjøre løp og trene der i den perioden. Hovedmålet er å få kjørt fort i Zolder, så da er det kjekt å få prøvd den løypa i høy fart også. (Zolder er VM-løype i 2016, red.anm). Det virker som forbundet vil sende meg dit, sier Aalrust.

PS: Ungguttens ødelagte hjul koster 2000 kroner å reparere. For 10. plassen i Hasselt fikk han i tillegg til heder og ære en sjekk på 40 Euro.

TESTING, TESTING: Håkon (t.h) sammen med storebror Henrik i løypen i GP Hasselt. Foto: Svein Aalrust.

Publisert 23. november 2015 kl 13.27
Sist oppdatert 23. november 2015 kl 13.27
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen