GRUNNMUREN

Balanserulle, fastrulle, spinning med gutta i klubben og noen økter på lengdeløpsskøyter.

Sist oppdatert 11. februar 2016 kl 04.00
INNETID: På vinterstid legger Lars Blesvik og gutta i HCK ned mye svette uten at de kommer av flekken. Foto: Privat
INNETID: På vinterstid legger Lars Blesvik og gutta i HCK ned mye svette uten at de kommer av flekken. Foto: Privat

BLESVIKS BESTE

  • Midtvinters: 3x20 minutter på vanlig rulle, med fire minutters hvile mellom dragene

  • Intensitet opp mot terskel

  • Bygger et solid kondisgrunnlag inn mot sesongen

  • Total tid for økta: Drøyt halvannen time, avhengig av lengde på oppvarming og nedkjøring

  • I rittsesongen: Kortere maksdrag for å øke O2max, gjerne 7x3 minutter eller 6x5 minutter avhengig av hvilken bakke han trener i. 

Denne artikkelen er en del av en serie om rulleøkter og trening. Følg med videre framover vinteren.

Slik er ukemenyen som skal gi fart til rittsesongen for Lars Blesvik.

Lagkaptein i Holmenkollen CK satser mot master NM, som går på Nesodden 2. og 3. juli og er nærmest hjemmebane, mastercupen, Styrkeprøven Lillehammer-Oslo, som også er NM i lagtempo langdistanse, og kross-sesongen til høsten. Det siste krever litt spesialtrening.

– Det å klare å ta ut alt på under en time er litt av en omlegging for en landeveisrytter, sier Blesvik.

REDDES AV BORETTSLAGETS MAN CAVE
Slike ambisjoner krever systematisk innsats, og der har Blesvik det meste på stell, til tross for at han som småbarnspappaer flest har nok å gjøre mellom levering og henting i barnehagen barne-tv og Mummitrollet på senga. Det betyr mange sene kveldsøkter i kjellerboden, som Blesvik har døpt til sin ”man cave.”

– Jeg bor i et borettslag der vi har en kjellerbod hvor folk kan ta seg litt til rette, så jeg har rullene mine der nede, sier Blesvik, og beskriver hulen varmt som en skikkelig man cave.

– Det lukter sikkert ikke helt friskt der, men boden holder cirka 15 grader og det syns jeg er veldig behagelig til trening, sier han. 

Blesvik legger ned minst to solide økter i mannehulen hver uke. Han er også tidvis instruktør for Holmenkollen CKs spinningtimer en gang i uka, og legger inn en eller to økter på lengdeløpsskøyter hvis tiden strekker til og forholdene på Frogner Stadion ligger til rette for det.

– Lengdeløp er noe jeg plukket opp for et par år siden som et alternativ til langrenn. Lengdeløp er topp trening utendørs med minimalt styr for å komme seg ut i løypene, sier Blesvik.

Totalt blir det mellom fem og sju timer i uka, styrketrening ikke medregnet.

– I høst og vinter har jeg fått trent bra nesten uten avbrekk, og jeg har ikke vært under fem timer i uka de siste månedene, sier Blesvik.

Saken fortsetter under

Lars Blesvik Rulle - privat 1400x924
Lars Blesvik, lagkaptein i Holmenkollen CK, bruker mye tid i mannehulen, fordelt på både balanserulle og fastrulle avhengig av formålet med økta. Foto: Privat

Lars Blesvik, lagkaptein i Holmenkollen CK, bruker mye tid i mannehulen, fordelt på både balanserulle og fastrulle avhengig av formålet med økta. Foto: Privat

Les også: ALDEREN TYNGER

FLYT OG BALANSE
Blesvik kjører rulleøktene sine på to ulike ruller. Intervallene går på en Elite Turbomuin rulle med fluidmotstand der han tar av bakhjulet, mens langkjøringene går på en balanserulle av typen Tacx Antares. Det er mål og mening bak valgene.

– Fluidrullen gir en helt fantastisk følelse, og med progressiv motstand blir det mye mer realistisk enn en rulle med magnetisk motstand, der belastningen er lineær, sier Blesvik.

Realistisk er et nøkkelord for Blesvik på alle nivåer i hans treningsopplegg, fra detaljene rundt rulletreninga, slik som tråkkfrekvens og belastning, til intervalløktene han velger og generell sykkelfølelse. For å få mest mulig realistisk sykkelfølelse velger han fluidmotstand på den faste rulla til intervaller, og for å få mest mulig landeveisfølelse på de roligere øktene, kjører han disse på balanserulla.

Det siste kommer med en rekke bonusfordeler i tillegg til realistisk følelse.

Les også: ÆRE VÆRE RULLA

Favorittøkta på fastrulla midtvinters er 3x20 minutter intervaller på 90-95prosent av FTP, med fire minutter hvile mellom dragene.

– De lange dragene gir meg best utbytte i forhold til å øke min aerobe kapasitet, men jeg korter ned intervalldragene og øker intensiteten når vi nærmer oss sesongen, sier Blesvik.

På vinterstid er poenget å legge et godt grunnlag for rittsesongen, og da kjøres dragene opp mot terskel. Senere blir det kortere drag med høyere intensitet. 

– Det er ikke realistisk for meg å sykle med kadens på 115, så jeg kjører intervallene på 85 til 90 kadens. Det er en kadens som er riktig for meg på landeveien, sier Blesvik. 

På balanserulla er det derimot mer visping. Da kjører Blesvik ofte 2x45 minutter med kadens 110. Formålet med disse øktene er bedre teknikk og bedre feltkjøring.

– Balanserullen gir veldig god sykkelteknikk, og mange flere turryttere burde bruke den flittig. De vintrene jeg har syklet mye på balanserulle er jeg mye bedre til å sykle forutsigbart, holde linjene gjennom svinger og bevege meg trygt i feltet, sier Blesvik.

Les også: BEITMYRENS BESTE

SJØLGÅENDE
Underholdning er ikke det viktigste for Blesvik, men på intervalløktene har han gjerne musikk på øret og nyter tonene med trådløse høretelefoner slik at han kan bevege seg fritt igjennom dragene og økta.

– Jeg liker å høre på rock når jeg kjører intervaller. Det hadde sikkert vært mer kultivert å høre på for eksempel Vivaldi med de fire årstider eller noe slikt, men det gir lite tenning, sier Blesvik.

– Jeg har prøvd Zwift, men syns bare det var forstyrrende, særlig når jeg har en plan for økten. Jeg er såpass motivert at jeg greier fint å instruere meg selv, sier Blesvik.

Når han sykler på balanserulla ser han ofte på sykkelkrossritt, og slår et slag for UCIs egen YouTube kanal.

– UCI har en fantastisk YouTube kanal med bra kommentarer, og du får gjerne rittene direkte så lenge det er noe ingen av de norske TV-kanalene har rettigheter til, sier Blesvik. 

Lars Blesvik lengdeløp Frogner Stadion 2016 privat 1400x924
RUNDE PÅ RUNDE: Lengdeløp er en tidseffektiv treningsform og et viktig supplement til innetreningen for Lars Blesvik, som er kaptein i Holmenkollen CK. Foto: Privat

RUNDE PÅ RUNDE: Lengdeløp er en tidseffektiv treningsform og et viktig supplement til innetreningen for Lars Blesvik, som er kaptein i Holmenkollen CK. Foto: Privat

Publisert 11. februar 2016 kl 04.00
Sist oppdatert 11. februar 2016 kl 04.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen