/ VM

GODE MEDALJEMULIGHETER

Dette tror vi om de norske sjansene i helgens VM-fellesstarter.

Sist oppdatert 24. september 2015 kl 22.28
FLERE NORSKE GULL?: Kan noen nordmenn kopiere Sven Erik Bystrøms fantastiske soloseier fra i fjor? Foto: Cor Vos.
FLERE NORSKE GULL?: Kan noen nordmenn kopiere Sven Erik Bystrøms fantastiske soloseier fra i fjor? Foto: Cor Vos.

K-Junior Fredag kl 16.00

Susanne Andersen er ett av våre mest spennende unge talenter, og Stavanger-jenta har klare ambisjoner om edelt metall på fellesstarten. Sammen med Ingvild Gåskjenn viste hun under sommerens europamesterskap at de to absolutt har noe å gjøre i toppen av juniorklassen, også internasjonalt. Årets VM-løype passer Susanne perfekt, og er hun med inn til mål er hun bedre enn de aller fleste i spurten. I EM ble det stang ut på fellesstarten, blir det stang inn på fredag ender hun opp med en medalje.

M-U23 Fredag kl 18.45

Våre norske unggutter er ranket som verdens nest beste landslag i U-23 klassen, og hevder seg stort sett i toppen uansett hvilke ritt som kjøres. Av de seks som kjører årets VM for Norge har Daniel Hoelgaard og Odd Christian Eiking allerede signert proffkontraker, begge med franske FDJ. I Richmond er det trolig førstnevnte som har de største sjansene til en topplassering med sine gode avslutningsegenskaper, men om Eiking kommer seg avgårde mot slutten er han også kapabel til å vinne fra en mindre gruppe. Kvartetten Markus Hoelgaard, Anders Skaarseth, Fridtjof Røinås og Truls Engen Korsæth utgjør resten av et lag med uhorvelige mengder kjørestyrke. Samtlige er faktisk gode nok til å vinne om de kommer seg med i dette rette bruddet, eller gå solo slik Sven Erik Bystrøm gjorde i fjor. I fjor fikk vi første, tredje og femteplass i denne klassen, og selv om vi neppe skal forvente en slik dominans igjen har vi stor tro på at vi får med oss en medalje fra dette rittet.

M-Junior Lørdag kl 15.00

På juniorguttas fellesstart bør det bare være en ting i hodet på de norske unggutta, nemlig brudd. Ingen av de fem rytterne vi har på start (Petter Fagerhaug, Hans Kristian Rudland, Torjus Sleen, Tobias Foss og Lars Saugstad) er nemlig raske nok til å vinne en massespurt. Sedrik Ullebø var tiltenkt en rolle som spurter, men sogningen måtte dra hjem på grunn av sykdom, og dermed må gutta gi alt for å sprenge feltet i fillebiter. Tobias Foss er trolig blant de mest kjøresterke i juniorklassen, men 18-åringen hadde nok helst sett at løypen var flere hakk hardere. Vi tror juniorgutta vil levere meget offensiv sykling, men en medalje kan bli for mye å håpe på i den lette løypen i Richmond. 

K-Elite Lørdag kl 19.00

I K-Elite er Emilie Moberg ubestridt kaptein, støttet av Norgesmester Miriam Bjørnsrud, Cecilie Gotaas Johnsen og Ingrid Lorvik. Forbundet har merkelig nok valgte å bruke kun fire av fem plasser, og Moberg får dermed en hjelperytter mindre enn hun kunne hatt. En feil avgjørelse etter vårt syn, for etter tredjeplassen i Sparkassen Giro viste Emilie at hun kan være med helt i toppen om alt klaffer. VM-løypen i Richmond passer jenta fra Halden bra, og med sin kvasse spurt er mye mulig om hun kommer seg over kneikene vi møter på hver runde. Målet om en topp-10 plassering kan bli tøft i dette selskapet, men ingenting ville gledet oss mer enn å se Emilie spurte om seieren på lørdag.

M-Senior Søndag kl 15.00

Herrens elitefellesstart er som vanlig rittet det er knyttet størst forventninger til, og i år må optimismen i høyeste grad kunne sies å være berettiget. Alexander Kristoff har vært verdens mestvinnende syklist gjennom hele året, og er kanskje den største favoritten til å ikle seg regnbuetrøya neste søndag. Katusha-rytteren er blant feltets aller beste spurtere og har tidligere vist gang på gang at han tåler distansen i ritt som varer oppimot syv timer. Om vi får en samlet spurt fra en mindre gruppe i Richmond er det vanskelig å se for seg Alexander utenfor pallen, helst vil vi selvsagt se ham aller øverst.

Norske sykkelfans har imidlertid flere enn Alexander å sette sin lit til. Edvald Boasson Hagen har løftet seg flere hakk etter overgangen fra Team Sky til MTN-Qhubeka, noe den ferske sammenlagtseieren fra Tour of Britiain var et ytterligere bevis på. Rudsbygdingen er en perfekt mann å sende med farlige brudd som går mot slutten, hvor han trolig vil være blant de beste avslutterne. Om han fortsatt sitter ved Alexander Kristoffs side i finalen innehar Edvald egenskaper som gjør ham til en perfekt mann til å trekke opp Alexander på den siste kilometeren.

Bak våre to største navn finner vi en kvartett som innehar svært mye kjørestyrke. Sven Erik Bystrøm har imponert stort i sin første proffsesong, og kan fort være med hele veien inn i Richmond. Vegard Breen bakk albuen i våres, men har kommet fint tilbake og viser fortsatt stigende form. Vegard Stake Laengen har kjørt knallsterkt i hele år, og ble belønnet med proffkontrakt hos IAM neste år for noen uker siden. Lars Petter Nordhaug har hatt mye stang ut i år, men Sky-rytteren er god til å toppe formen og har et knallbra maksnivå. Denne kvartetten skal først og fremst støtte Edvald og Alexander inn mot finalen, men vi blir ikke overrasket om vi får se for eksempel Lars Petter på offensiven underveis.

De potensielle løpsutviklingene er mange, men vi har uansett stor tro på at vi kommer til å reise hjem med en medalje fra denne klassen, forhåpentligvis gull! 

 

Publisert 24. september 2015 kl 22.28
Sist oppdatert 24. september 2015 kl 22.28
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen