/ Sykler

– FORMOLO ER ET KJEMPETALENT

FREDAGSPRATEN: Team Cannondales sjeftrener, Sebastian Weber, er ikke i tvil om hva som venter Davide Formolo i fremtiden.

Sist oppdatert 20. mai 2016 kl 07.00
PÅPASSELIG: Sjeftrener i Team Cannondale, Sebastian Weber (t.v.), overlater ingenting tilfeldighetene. Foto: Cannondale Pro Cycling Team.
PÅPASSELIG: Sjeftrener i Team Cannondale, Sebastian Weber (t.v.), overlater ingenting tilfeldighetene. Foto: Cannondale Pro Cycling Team.

Som i de foregående år har også årets utgave av Giro d’Italia vært en forrykende sykkelfest så langt. Fremdeles er det godt over en uke igjen med spenning, før rytterne går i mål i Torino neste søndag. En som har gjort en solid jobb i rittet, er den unge italieneren Davide Formolo fra Cannondale Pro Cycling Team.

Landevei tok en prat med tyske Sebastian Weber som har fulgt med utviklingen til Formolo på nært hold i mange år, og som kan bedømme hva det italienske sykkeltalentet er i stand til å utrette både i årets sesong og tiden fremover.

Weber er dog slettes ingen mann som liker å fremstå i offentligheten. Den tyske sjeftreneren i Team Cannondale jobber heller i bakgrunnen, men desto mer målrettet. I 2006 grunnla han den tyske treningslabben STAPS, som bl.a. mosjonistene fra SK Rye kjenner godt til.

LES OGSÅ: TYNEFAKTOREN

I 2013 ble Weber så sjeftrener i Cannondale Pro Cycling, en rolle som han også har i det nåværende Cannondale-laget, bare at hans tittel nå offisielt heter "head of human performance".

Sebastian, når ble du for første gang kjent med Davide, og hva slags førsteinntrykk fikk du av ham?

– Jeg ble kjent med Davide når han ble proff i 2014, og han var ny i Cannondale laget. Ved første øyekast la jeg merke til hans usedvanlige kroppsfasong. Til å være syklist er Davide veldig høy, og ekstremt tynn. Nærmere kjent med ham ble jeg så på den første treningsleiren i Toscana samme vinter han var ny på laget. Selv om han var neoproff, var han veldig present i det nye laget sitt. Både hans stil på sykkelen og innsatsen skilte seg nevneverdig ut fra de andre rytterne på laget.

Hva slags innstilling har Davide til syklingen? Er han arbeidsom eller har han heller en italiensk avslappet og bakoverlent tilnærming til idretten? Hvordan påvirker karakteren hans resultatene i ritt?

– Davide er en veldig blid, lydhør og elskverdig gutt. Han er ekstremt ærgjerrig og alltid fokusert på å gjøre en profesjonell jobb. Det er nettopp hans profesjonalitet som kjennetegner Davide som sykkelrytter. Til å begynne med trodde jeg at det bare var den vanlige euforien over å ha blitt sykkelproff, som gjorde at Davide jobbet veldig konsentrert. Men etter hvert forstod jeg at Davide har en meget seriøs tilnærming til sykkelsporten generelt. Sykling er hans store lidenskap. Dessverre har Davides store ærgjerrighet i det siste ofte ført til at han har vært litt overtent i ritt, og han har derfor ikke alltid fått full uttelling.

LES OGSÅ: VÆR HILSET

Davide fikk dog full uttelling under fjorårets Giro d’Italia, da han vant den fjerde etappen til La Spezia. Opplevde du seieren hans som et resultat av treningen du hadde utarbeidet for ham? Hadde du tro på at Davide ville være i stand til å levere en slik prestasjon allerede på dette tidspunktet i karrieren?

– Etappeseieren hans var et fantastisk øyeblikk, ikke minst på grunn av måten Davide hentet denne seieren. Han syklet meget smart den dagen, og jeg ble veldig stolt av ham.  At han i det hele tatt ville være i stand til å levere en slik prestasjon hadde jeg dog ingen tvil om fra det øyeblikket jeg ble kjent med ham i vinterhalvåret 2013/14. Formolo er et kjempetalent, noe som han bekreftet med Giro-seieren.

Du nevnte Davides ekstreme ærgjerrighet som til dels har ødelagt for ham i ritt. Er bevisstgjøringen av mentale svakheter noe dere jobber med i det daglige treningsarbeidet?

– Ja, definitivt. Men mentale svakheter finnes per definisjon kun i hodet, og den beste måten å overvinne dem er godt treningsarbeid. Davide har allerede blitt en del roligere sammenlignet med i fjor. Dette kommer først og fremst av at han har oppnådd større stabilitet i prestasjonene. Det er ikke noe tvil om at han er en ekte klatrer, men for å bli en god sammenlagtrytter må vi fremdeles jobbe en del med hans tempoferdigheter. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre hans prestasjoner på akkurat det området, slik at han en dag vil være kapabel til å kjempe helt i toppen.

LES OGSÅ: GIRO D’ITALIA FOR DUMMIES #1

Hvordan vurderer du Davides prestasjon i årets Giro d’Italia så langt, når vi ikke minst tar utgangspunkt i sistnevnte om at han en dag vil kjempe helt i toppen.

– Målet for årets Italia rundt er ikke å kjempe om en topp-plassering, men heller hjelpe kapteinen Rigoberto Uran. Det har Davide gjort forbilledlig til nå. Hovedmålsettingen til Formolo er heller å sykle stabilt gjennom tre uker, og samle erfaring. Det begynte vi med i fjor og fortsetter med i år også. Når jeg ser på datamaterialet han leverer fra rittet, ser dette lovende ut for fremtiden.

Et noe vel nøkternt svar fra sjeftreneren i Team Cannondale?

– Absolutt ikke, men det er de harde fakta som til slutt teller. Det er kun ærlig arbeid som rytterne får betalt for, og Davide er da intet unntak. Men talentet hans kommer helt klart til å hjelpe ham mye i fremtiden. Jeg er ikke i tvil om at Davide vil feire mange store seire fremover.

Om du vil vite mer om Davide kan du nå lese et utførlig portrett om den unge italieneren i Landevei utgave #21!

Publisert 20. mai 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 20. mai 2016 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen