/ Sykler

ENDELIG FOR VAN AERT!

Storfavoritten ble verdensmester i en høydramatisk finale.

Sist oppdatert 31. januar 2016 kl 16.38
ENDELIG: Wout van Aert fikk i dag sin første vm-tittel, og sin 17. seier for sesongen. Foto: Cor Vos.
ENDELIG: Wout van Aert fikk i dag sin første vm-tittel, og sin 17. seier for sesongen. Foto: Cor Vos.

Wout van Aert avgjorde verdensmesterskapet i sykkelkross bare 400 meter før mål. Opp den avgjørende klatringen var han både den taktisk klokeste, og sterkeste.

HELGENS SNAKKIS: Tatt med motor i ramma

I den siste løpebakken merket Van Aert at hans duellant i finalen, nederlanske Lars van der Haar var sliten så lenge han måtte bære sykkelen.

LES OGSÅ: Tiril Hole Mohr trynte seg til tv-tid

Han løp forbi van der Haar, og tøk føringen inn i den avgjørende bakken. Her hadde begge to syklet hver eneste runde, og igjen lå nederlenderen klistret på bakhjulet til van Aert.

Men i det van Aert hoppet av sykkelen for heller å løpe de siste 20 meterne, var det brått slutt for van der Haar. Trolig smakte det ekstra godt for van Aert at han har tapt et utall ritt på akkurat samme måte.

I mål var van Aert fem sekunder foran nederlenderen, tydelig rørt over sin første VM-tittel.

NESTEN: Lars van der Haar måtte ta til takke med sølv, noe som er en plass bedre enn i fjor. Foto: Cor Vos.

MYE DRAMATIKK UNDERVEIS

Wout van Aert har flere medaljer fra tidligere verdensmesterskap, men har aldri stått på toppen av podiet. Senest i fjor var det et uhell som gjorde at han aldri fikk deltatt i finalen.

I dag var han en del av en åttemannsgruppe som fulgte hverandre tett gjennom flere runder, men så skulle det virkelig smelle.

Det gikk et enormt gisp gjennom publikum da storfavoritten Matthieu van der Poel hektet foten sin inn i forhjulet til van Aert, på en av løypens mest tekniske partier. Det førte til kork, og de to favorittene tapte nesten halvminuttet på kræsjen.

Det var da Lars van der Haar angrep med alt han hadde. Lenge kjørte han alene i front, men ironisk nok var kræsjen den utløsende faktoren for van Aert.

– Jeg hadde planer om å vente til finalen med å angripe, og da jeg kræsjet fikk jeg en liten pause og ny energi. Det løsnet litt for meg etter det, sa van Aert til UCI Channel etter rittet.

Van Aert tok igjen flere ryttere i sin jakt på teten, men inntil han avgjorde rittet med en taktisk manøver var det umulig å si hvem av de to som skulle vinne rittet.

Igjen skulle det bli sølv for van der Haar, og van Aerts første regnbuetrøye.

– Det var galskap i dag. Jeg følte meg utrolig sterk, og dette er en drøm som går i oppfyllelse. I går var en dårlig dag for belgisk sykkelkross, og det var godt å vise at vi kan sykle, og vinne i både U23-klassen og her. Jeg har jobbet hardt for dette, og er glad jeg kunne vinne i dag, sa van Aert etter rittet.

Wout van Aert noterte seg med VM-gullet for sesongens 17. seier, og sin andre mesterskapstrøye.

UHELDIG OPPFØRSEL

Kasting av øl, ølkrus, spytting, buing, dytting og håning er ikke unormalt for utenlandske ryttere som konkurrerer i Belgia. Det er absolutt ikke normalen blant publikum, men det skjer ofte nok til at det også i dag var synlig.

Særlig for ryttere som er i ferd med å kjøre fra de belgiske favorittene. Lars van der Haar fikk oppleve det meste mens han lå alene i tet, uten at det så ut til å påvirke prestasjonen.

Oppførselen har flere ganger vært gjenstand for diskusjon, dog ser det ikke ut til at konsensus er at slike handlinger er uakseptable. De fleste utenlandske toppryttere jobber heller med å takle slike små angrep, heller enn å kommentere at de ikke liker det.

Da verdenscupen ble arrangert i USA for første gang, i Las Vegas, var ølkasting på rytterne et hett tema. Utfordringen var dog at publikum antok at dette var en del av kulturen.

RESULTATER:

1

Wout Van Aert (Belgium)

 

 

2

Lars van der Haar (Netherlands)

 

 

3

Kevin Pauwels (Belgium)

 

 

4

Sven Nys (Belgium)

 

 

5

Mathieu van der Poel (Netherlands)

 

 

6

David Van der Poel (Netherlands)

 

 

7

Laurens Sweeck (Belgium)

 

 

8

Tom Meuesen (Belgium)

 

 

9

Radomir Simunek (Czech Republic)

 

 

10

Marcel Meisen (Germany)

 

 

Publisert 31. januar 2016 kl 16.38
Sist oppdatert 31. januar 2016 kl 16.38
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen