BEINHARD AVSLUTNING

Norgescuplederen i sykkelkross møter solide utfordringer til NM til helgen.

Sist oppdatert 30. oktober 2014 kl 08.54
AMBISJONER: Fredrik Haraldseth stiller ikke til start for å delta. Foto: André Bratli.
AMBISJONER: Fredrik Haraldseth stiller ikke til start for å delta. Foto: André Bratli.

Fredrik Haraldseth leder norgescupen i sykkelkross sammenlagt, men vet at det kommer flere haier til Tønsberg i helga. Nå ligger unggutten Bærum OCK lavt og samler overskudd inn mot NM i sykkelkross.

– Både Ola Kjøren og Lars Petter Nordhaug kommer, så det blir mye tøffere enn norgescupen har vært, sier han. I forkant av NM ligger Haraldseth hårfint foran erkerivalen Morten Vaeng fra Drammen CK. De to har henholdsvis 2130 og 1980 poeng. Strategien inn mot helga er rett og slett å gjøre minst mulig.

– Det har jo vært ritt hver onsdag og hver helg så nå handler det bare om å samle overskudd, sier Haraldseth, som begynner å kjenne at han har vært i rittmodus sammenhengende siden april.

Men sjøl om det er krevende med en ekstra sesong på tampen, angrer han ikke en meter på at han har satset på kross-sesongen.

– Kross er utrolig morsomt, og i år har det virkelig tatt av i miljøet, så det blir en naturlig avslutning på sesongen, sier han.

Terrengsyklistene har en fordel

Haraldseth syns kross er en perfekt mulighet til å måle krefter med landeveisrottene på en relativt nøytralt arena, men lurer likevel på om ikke terrengsyklistene har en liten fordel.

– Vi er kanskje bedre på kombinasjonen hurtighet og utholdenhet, at vi klarer å akselererer raskere etter hindringer i løypa og rykke over en kul, for eksempel, forklarer Haraldseth.

– Dessuten tror jeg nok vi har en bedre feeling med underlaget når det er vått og sleipt, fortsetter han.

Haraldseth går 100 prosent inn for det han driver med, og han slurver ikke med detaljene. Både – Sykkelen får mye stell hver helg når vi har badet i gjørma. Jeg vasker og går over hele sykkelen før helgen for å sjekke at alt er tipp topp. Det blir mye skruing etter 1t med krossing i gjørma!

Stillingen i Norgescupen alle klasser 

Mer om det aller første NM i sykkelkross 

Endelig opptur

Etter et par år med stagnering, har pila pekt i riktig retning de to siste sesongene. Men det ligger slett ikke noen hokuspokus bak framgangen.

– Det er bare så kjedelig som mye og hard trening over tid, forteller Haraldseth.

– Jeg trener nok 800 timer i året, og det er godt å se at det hjelper, gliser han.

Haraldseth har drevet med terrengsykling siden han var 10 år gammel, og begynte å satse seriøst i tenårene. Da gikk han på NTG.  

Men de siste sesongene har Haraldseth kunnet satse 100 prosent på sykkel i sesongen, og det gjør det lettere å få gjennomført den treninga som skal til.

– Nå jobber jeg litt om høsten og vinteren, slik at jeg kan spare penger til sesongen, sier han.

Årets opptur gjør at sykkelkarrieren frister enda mer.

– Jeg har jo lyst til å satse alt på sykling og se hvor langt jeg kommer. Men jeg så jo under VM på Hafjell at det er et langt steg opp til de beste i verden, sier Haraldseth.

– Det er bare noen få terrengsyklister i verden som kan leve av idretten, men det er drømmen, sier han.

SER PÅ STEM: Akkurat som Chris Froome, Fredrik Haraldseth liker å se på stem. Foto: André Bratli.

Publisert 30. oktober 2014 kl 08.54
Sist oppdatert 30. oktober 2014 kl 08.54
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen