/ Sykler

BAK KULISSENE

Slik ser det ut bak scenen til verdens største sykkelløp.

Sist oppdatert 26. juli 2015 kl 08.00
UTMATTET: Kollegaen vår fra fransk TV tar seg en lur før rytterne kommer i mål. Da er det nemlig bare å brygge seg en sterk kopp kaffe og ta på arbeidshanskene igjen. Foto: Marcus Liebold.
UTMATTET: Kollegaen vår fra fransk TV tar seg en lur før rytterne kommer i mål. Da er det nemlig bare å brygge seg en sterk kopp kaffe og ta på arbeidshanskene igjen. Foto: Marcus Liebold.

Alle bilder: Marcus Liebold.

Når vi slår på TV i juli, er vi vant til å se franske vinslott, lavendelåkre og panoramafjell flimre over fjernsynsskjermen i flere timer daglig. Vi ser proffsyklister fra hele verden sykle om kapp i umenneskelig fart og publikum heie frem deres helter langs med landeveiene i Pyreneene og Alpene. Fra prologen og helt til de når målstreken på Champs-Élysées i Paris. Alt dette utgjør fascinasjonen Tour de France.

Det vi vanligvis ikke får sett på TV, er hvordan det ser ut bak denne målstreken. Hvem som venter på rytterne i mål av offisielle og journalister. Hvordan alle de 2000 akkrediterte avis-, radio- og TV-journalister i Tour de France jobber. Hvor mange kilometer med kabler og ledninger som trengs for å sende TV-bildene hjem til seerne i 190 land verden over. Hvilket apparat av mennesker som er på plass for å få Tour de France til det det er – verdens største årlige idrettsarrangement.

Landevei har tatt en titt bak kulissene i Tour de France og viser dere den usminkede sannheten av teknisk utstyr og trøtte mennesker, som har inngått en skjør symbiose så lenge Tour de France varer. Vi tar av hatten for alle våre kollegaer som brenner like mye for sykkel som vi i Landevei gjør. Vive le Tour! Det er bare 341 dager igjen!

DSC_5154
DSC_5154

AKTSOM: TV-kommentatorene trenger arbeidsro, skal de gjøre en god jobb. Det er strengt forbud å bli stående på trappa og for eksempel prate i telefon. Expertkommentator Richard Virenque brydde seg dog fint lite.

DSC_5215
DSC_5215

TILBAKE: Tysk TV er tilbake i Tour de France for første gang på syv år. Med Tony Martin i gul trøye, etappeseier til Simon Geschke og flere spurtseiere til André Greipel angrer de nok ikke på avgjørelsen.

DSC_5229
DSC_5229

KILOMETERVIS: Kabler og ledninger finnes det kilometervis av i Tour de France. Gjennom disse her jager bits og bytes så det suser. Snubler du, risikerer du sure miner og kommentarer fra mange journalister og i verste fall et prøvebilde.

DSC_5273
DSC_5273

AVSLAPPET: Denne teknikeren har orden på sysakene. Kablenes herre, som kollegaene kaller ham for, er såpass avslappet, at han til og med har hengt opp hengekøye i traileren sin.

DSC_5282
DSC_5282

HJEMMEKOSELIG: Denne belgiske kollegaen har innredet varebilen sin som et mobilt TV-studio. Med stort flatskjerm, plysjtapet og spotlights på taket er det nesten like koselig som hjemme. Nesten.

DSC_5348
DSC_5348

LUFTIG: Karlsson på taket ville ha følt seg hjemme. Slik ser det ut, når TV-selskaper fra hele verden har slått opp leir. Amerikanske NBCSN troner øverst så klart, men våre norske kollegaer fra TV2 kan bygge høyt de også. Det er ikke til å kimse av.

DSC_5436
DSC_5436

OMRINGET: Vincenzo Nibali svarer pent på spørsmål fra journalistene. Dette var riktignok før han sluttet å svare på spørsmål fra de italienske medierepresentanter. På dette bildet er det litt uklart hvem som er innenfor og hvem som er utenfor gjerdet.

DSC_5518
DSC_5518

FORLATT: Sykkelen til John Degenkolb er nok vant til å måtte vente lenge på eieren sin innimellom. Når tyskeren nemlig ble bedt til dopingkontroll etter en etappe, tok det godt over en time, før Degenkolb dukket opp igjen. Det hjalp heller ikke at soigneuren kom med en sportsdrikk etter den andre.

Publisert 26. juli 2015 kl 08.00
Sist oppdatert 26. juli 2015 kl 08.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen